Szentnek lenni, hitből élni

2016. szeptember 29., címkék: igehirdetés, bogárdi szabó istván, koreai reformátusok, útinapló, szubjektív koreai útinapló, presbyterian church of korea (pck)

„A reformáció életformáló igazságot mondott ki, és akik ennek üzenetét befogadják, azoknak az élete elkezd megváltozni." Bogárdi Szabó István igehirdetése, mely elhangzott a Koreai Presbiteriánus Egyház (PCK) szeptember 28-i ökumenikus istentiszteletén. A püspök szubjektív koreai útinaplójának hetedik része.

A reformáció mai programja

2012. október 29., címkék: igehirdetés, Reformáció hónapja, reformáció hónapja, bölcskei gusztáv, istentisztelet

„A reformáció a középkorban az emberek élethez szükséges bátorságát adta vissza. Vajon mit tudunk mondani ma ott, ahol már Istent is elfelejtették?" – kérdezte Bölcskei Gusztáv református püspök az országos reformációi istentiszteleten, október 28-án.

Az isteni gondviselés nem csak a győzteseké

2012. augusztus 10., címkék: nikolaus schneider, igehirdetés, Nikolaus Schneider, londoni olimpia, német protestáns egyház (ekd)

A londoni olimpiai játékokra látogatott Nikolaus Schenider. A Németországi Protestáns Egyház (EKD) tanácsának elnöke ökumenikus istentiszteletet tartott és több versenyen is részt vett.

Nagypéntek és húsvét következménye

2012. április 11., címkék: bölcskei gusztáv, igehirdetés, húsvét 2012, szabó istván

Nagypénteken a budahegyvidéki gyülekezetben Szabó István dunamelléki püpsök hirdette az Igét, amit a Kossuth Rádióban is élőben lehetett követni. Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a zsinat lelkészi elnökének húsvéti üzenete Debrecenből pedig bejárta az írott és digitális médiát egyaránt. Ezekből idézünk most.

Sosem változik az örömhír üzenete

2011. május 23., címkék: székesfehérvári egyházközség, igehirdetés

Az evangélium alapüzenete sohasem változik, de a módszereket, amelyeket használunk, változhatnak és alkalmanként szükséges is a változtatás. Nem szabad ragaszkodni olyan hagyományokhoz, amelyek idegenek a mai embertől. Inkább keresni kell azokat a lehetőségeket, eszközöket, amelyekkel elérhetjük őket ott, ahol élnek – fogalmazott Monty Taylor lelkipásztor, aki a közelmúltban Budai úti gyülekezetben hirdette az örömhírt.

Életfolyam

2011. április 29., címkék: reformátusok lapja, igehirdetés

Amikor az Úr kikergeti az Édenből az emberpárt, az asszonynak a magzat fájdalommal szülését juttatja. Micsoda kegyetlenség, gondolhatnánk. Mégis ezekben a sorokban sok örömüzenet, igazi evangélium rejlik.

Ráhel, az áldozatos édesanya

2011. április 29., címkék: reformátusok lapja, anyák napja, igehirdetés

Köszönjük meg édesanyánknak, hogy kért minket Istentől, e világra segített, nevelt, éltetett. Köszönjük az élőknek és a már előttünk elmenteknek.

Karácsonyi prédikáció

2010. december 24., címkék: advent, reformátusok lapja, igehirdetés

Érdekes, hogy most, kétezer év után is, karácsonykor mindenki megmozdul, mert mindenki szeretne valakit megajándékozni, boldognak látni és maga is boldog lenni.

Ha az Ő szavát halljátok

2010. december 23., címkék: dunántúli egyházkerület, könyvbemutató, bellai zoltán, igehirdetés

Lukács evangéliuma alapján magyarázta igehirdetésében a karácsonyi történetet Bellai Zoltán, ám nem az ünnepen tette ezt, hanem 2010 májusában. A kaposvári lelkész prédikációja a Dunántúli Egyházkerület decemberben megjelent könyvében olvasható, amely 149, 2010-ben elhangzott igehirdetés révén folyamatos igemagyarázatban mutatja be Lukács evangéliumát. Ahogy Steinbach József püspök előszavából kiderül, a kötet célja kettős: igehirdetői és igehirdetési körképet adni a Dunántúlról, valamint segíteni a Biblia megértését, közelebb vinni a ma emberehéz az evangéliumot.

Ajándékozó karácsony - Joó Sándor igehirdetése 1950-ből

2010. december 14., címkék: karácsony, advent, joó sándor, igehirdetés

Az adventi, karácsonyi igehirdetések sorában most egy 1950-ben elmondott prédikációt közlünk az éppen száz éve született Joó Sándortól (1910-1970), aki közel harminc évig volt a Budapest-Pasaréti gyülekezet lelkipásztora.

Adventi látogatás – Szűcs Ferenc igehirdetése

2010. december 13., címkék: advent, szűcs ferenc, igehirdetés

Nyíljon ki a fülünk az evangéliumra, nyíljon meg a szemünk, hogy lássuk a világosságot, amely meglátogat bennünket és oldódjon meg a szánk és a nyelvünk!

Örömhír – Ravasz László házi áhítata 1956 karácsonyáról

2010. december 07., címkék: ravasz lászló, advent, igehirdetés

Az adventi időszakban olyan, az adventhez, karácsonyhoz kötődő igehirdetéseket, áhítatokat adunk közre, amelyek emlékezetes történelmi időkben születtek.

Hitébresztő alkalmak Óbudán

2010. november 22., címkék: cseri kálmán, advent, igehirdetés

Hitébresztő, hitmélyítő alkalmakat tartanak Óbudán a Református Gyülekezeti házban november 25-től 27-ig. Az evangélizációs sorozat záró alkalmán Cseri Kálmán hirdet igét.

Kizárólag Isten taníthat meg bölcs és tiszta döntésekre

2010. november 18., címkék: zsinati ülés, zsinat, futó zoltán, igehirdetés

A XIII. zsinati ciklus hatodik ülése csütörtökön Futó Zoltán sarkad-újteleki lelkész áhítatával kezdődött meg. A lelkipásztor segítségének köszönhetően teljes terjedelmében közöljük a 2Krón 10 alapján elmondott igehirdetését.

Akik Isten beszédét szólották néktek

2010. november 18., címkék: pap géza, Bethlen-megemlékezés 2010, igehirdetés

Pap Géza erdélyi püspök Gyulafehérváron elmondott igehirdetésének teljes szövege.

Isten nem személyválogató – reformációi istentiszteletet tartottak Debrecenben

2010. november 01., címkék: bölcskei gusztáv, Hírek, reformáció hónapja, igehirdetés, istentisztelet

A reformáció felemelő üzenete az a nagy felismerés, hogy Isten nem személyválogató, előtte nincs különbség ember és ember között – mondta Bölcskei Gusztáv vasárnap Debrecenben.

Reformációi megemlékezés, istentisztelet és orgonakoncert Budapest belvárosában

2010. november 01., címkék: reformáció hónapja, ökumenikus tanács (meöt), luther, bogárdi szabó istván, wittenberg, igehirdetés, Hírek, melanchthon, ittzés jános

„Isten az ünneplésben minket is arra indítson, hogy ne csak Wittenbergig jussunk, hanem az Igéig, Jézus Krisztusig, az Isten jóságáig” – hangzott el a felhívás dr. Szabó István, református püspök prédikációjában az Országos Reformációi Istentiszteleten. A MEÖT október 31-én Reformációi Megemlékezést tartott a Reformációi Emlékparkban, majd Országos Reformációi Istentiszteletet a Deák téri evangélikus templomban.

Felfénylik sok drága Ige megtartó mécsvilága

2010. október 10., címkék: igehirdetés

Itt van az ősz, itt van újra – hűvös éjszakáival, szél sodorta faleveleivel, elmúlást idézőn. Egykoron Pál is átérezte ezt a római börtönben. 

Pályázat az "Év Igehirdetése-díj"-ra

2010. augusztus 02., címkék: dunamelléki egyházkerület, pályázat, Pályázat, Hírek, igehirdetés

A Dunamelléki Református Egyházkerület idén is meghirdeti „Az év igehirdetése" elnevezésű pályázatot. A díj szerény megbecsülése azon igehirdetőknek, akik szüntelenül fáradoznak azon, hogy a jól megértett szentírási üzenetet tolmácsolják.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.