Reformációi megemlékezés, istentisztelet és orgonakoncert Budapest belvárosában

2010. november 01., címkék: reformáció hónapja, ökumenikus tanács (meöt), luther, bogárdi szabó istván, wittenberg, igehirdetés, Hírek, melanchthon, ittzés jános

„Isten az ünneplésben minket is arra indítson, hogy ne csak Wittenbergig jussunk, hanem az Igéig, Jézus Krisztusig, az Isten jóságáig” – hangzott el a felhívás dr. Szabó István, református püspök prédikációjában az Országos Reformációi Istentiszteleten. A MEÖT október 31-én Reformációi Megemlékezést tartott a Reformációi Emlékparkban, majd Országos Reformációi Istentiszteletet a Deák téri evangélikus templomban.

Az ifjúság helyes képzése nagyobb dolog, mint Trója elfoglalása

2010. október 26., címkék: Határon túl, Nagyvilág, melanchthon

A reformáció ünnepének méltó megtartása céljából a német reformátusok honlapjukon összekapcsolják a Melanchthon-évet és a reformáció üzenetét.

Melanchthon és a református hagyomány

2010. szeptember 29., címkék: Nagyvilág, melanchthon, reformáció

November 10–12. között az észak-német református város, Emden ad otthont annak a nemzetközi konferenciának, amelyen Philipp Melanchthonra emlékeznek.

A reformáció emlékezete

2010. szeptember 28., címkék: Háttér, melanchthon, kálvin jános, luther, reformáció hónapja, reformáció

Kultusz-e vagy kultúra a reformátorok emlékezete? Erre a kérdésre is választ kapunk Millisits Máté muzeológus-művészettörténésztől.

Melanchthon és a református hagyomány

2010. szeptember 03., címkék: Nagyvilág, melanchthon, reformáció

Nemzetközi tudományos napok lesznek a református észak-német város, Emden Johannes a Lasco könyvtárában Melanchthon halálának 450. évfordulója alkalmából. A jeles napokat a Leuveni Egyetem Protestáns Teológiai Fakultása és a bretteni Európai Melanchthon-Akadémia közösen szervezi.

Értékes irodalmi fesztivál Wittenbergben

2010. augusztus 31., címkék: Ökumené, melanchthon, ökumené, német protestáns egyház (ekd)

Melanchthon-napok a kortárs kultúra és irodalom jegyében témával tartottak Luther városában, Wittenbergben rendezvényeket augusztus 26–29. között az EKD Kulturális Irodája, a Szászország-Anhalti Evangéliumi Akadémia és az EKD Protestáns Prédikációs Kultúra Központjának közös szervezésében.

Rangok Isten teátrumában, a világban

2010. április 21., címkék: Nagyvilág, kálvin, melanchthon, németország

A reformáció korában Kálvin és Melanchthon társadalmi szereplők voltak – állapította meg Achim Detmers előadásában, amit Hannoverben tartott.

Melanchthon viszonya a zsidósághoz

2010. április 20., címkék: Ökumené, melanchthon, kiadvány, jubileum, ökumené

Achim Detmers a szerzője annak a tanulmánynak, amely a reformáció két kiemelkedő személyének, a református Martin Bucernek és az evangélikus Philipp Melanchthonnak a zsidósághoz való viszonyával foglalkozik.

Bretten emlékezik nagy fiára, Melanchthonra

2010. április 15., címkék: Ökumené, melanchthon, ökumené, német protestáns egyház (ekd)

Kiállítással emlékezik a karlsruhei körzetben található Bretten városka nagy szülöttjének, a reformátor Philipp Melanchthonnak az életére és munkásságára halála 450. évfordulója alkalmából.

Új, értékes internet oldal Melanchthonról

2010. február 18., címkék: Nagyvilág, ekd, melanchthon

Németország tanítójának egész évben látogatható web-oldalt szentel a Németországi Protestáns Egyház (=EKD) sok érdekes és ismeretbővítő információval.

"Európa Tanítója" Debrecenben – Melanchthon és a magyarok címmel kiállítás nyílt

2010. február 16., címkék: debreceni teológia (drhe), kálvin emlékév, melanchthon, Hírek

Kálvin év után Melanchthon év. 2010-ben a protestantizmus kiemelkedő alakjára, Philipp Melanchthonra emlékeznek világszerte. Debrecenben február 16-án Melanchthon születésnapján kiállítással emlékeznek Európa Tanítójára. A tárlat Melanchthon jelentőségét és magyarországi hatását mutatja be.

Kiállítás Magyarország Tanítójáról

2010. február 11., címkék: melanchthon, gáborjáni szabó botond, Hírek, debreceni kollégium, bölcskei gusztáv, tiszántúli egyházkerület, protestantizmus

"Melanchthon és a magyarok" címmel kiállítás nyílik a Debreceni Református Kollégiumban február 16-án délután három órától. A tárlat Melanchthonnak, a protestantizmus kiemelkedő alakjának a jelentőségét és magyarországi hatását mutatja be.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.