Gazdag év van mögöttünk

2019. január 04., péntek

2018-ban láthattuk, hogy a legkisebb tag is gazdagíthatja a közösséget, hogy összefogással újjáépülhetnek a porig égett álmok, hogy szeretettel és odafigyeléssel meg lehet változni és változtatni mások életét. Gazdag évet zártunk, de nem azért, mert sok minden történt egyházunkban tavaly, hanem mert ebben az évben is az Istentől kapott ajándékokat oszthattuk meg egymással. Emlékeztetőül 12 képen 12 történet az elmúlt 12 hónapból.

Január: püspökbeiktatás volt Horvátországban

Feloldozni és gyógyítani – e két feladatot helyezték a tisztségébe 2018. január 19-én beiktatott horvátországi református püspök, Szenn Péter szívére magyarországi és határon túli szolgatársai. Szenn Péter az előtte álló hat éves szolgálatról azt nyilatkozta: szeretné, ha a parókiák újra a társadalmi élet központjai lennének, ahol legalább jó szót, de lehetőség szerint segítséget is kapnának az emberek. A horvátországi püspök ötlete nyomán jött létre egy új kezdeményezés, a Református ízek találkozója, melyet első alkalommal a drávaszögi Kopácson rendeztek meg.

Február: jótékonysági bált rendeztek Nagydobronyért

Tavaly már 11. alkalommal rendeztek református jótékonysági bált Tiszántúlon, melynek bevételével ezúttal a a kárpátaljai Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóit támogatták. Mi is ellátogattunk a Munkácstól alig 20 kilométerre, Nagydobrony határában lévő gyermekotthonba, ahol jelenleg több mint hatvan leány él: árvák, félárvák, elhagyottak, akikről szüleik lemondtak – így számukra a nagydobronyi intézmény valódi otthonná lehetett. A bálon összegyűlt három millió forintot a Magyar Református Szeretetszolgálat további fél millió forint értékű élelmiszer felajánlással egészítette ki.

Március: letették a Bethesda új szárnyának alapkövét

Március 9-én letették a Dizseri Tamás egykori igazgató-főorvosról elnevezett új épületszárny alapkövét a Bethesda Gyermekkórház udvarán. A milliárdos fejlesztésnek köszönhetően megnyílhat a régóta tervezett szülészeti osztály, jelentősen átalakul a gyermeksürgősségi és gyermekpszichiátriai ellátás, valamint egy MRI készülékkel is gazdagodik a 153 éves egyházi intézmény. A református kórház – együttműködésben a többi egyházi fenntartású egészségügyi intézménnyel – szeretné aktívan kivenni a részét a társadalom gyógyításából és az egészségügyi rendszer alakításából. Velkey György főigazgatói mandátumát egyházunk Zsinata ősszel újabb öt évvel meghosszabbította, így csapatával folytathatja a megkezdett fejlesztéseket.

Április: a REV elnöknője Budapesten járt

2018-ban hazánkban ülésezett a Református Egyházak Világközösségének európai régiója, a tanácskozásra pedig Budapestre érkezett a világszervezet elnöknője, Najla Kassab is. A Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat lelkésze a Kárpát-medencei református egyházi vezetőkkel is találkozott, és miközben újabb légitámadás érte Szíriát, tanúbizonyságát adta a közel-keleti keresztyének hitének. „Elhisszük, hogy Isten a menedékünk, vagy csak kimondjuk ezeket a szavakat?" – kérdezett vissza vele készült interjúnkban. Közel-keleti református testvéreinkkel azóta tovább épült a kapcsolat: októberben hazánkba látogatott Joseph Kassab, a Szíria és Libanoni Nemzeti Református Zsinat főtitkára és Haroutune Selimian, a Szíriai Örmény Református Gyülekezetek Szövetségének elnöke. Szolgálatukat a magyar kormány is támogatja.

Május: megnyílt a felújított pápai Ótemplom

„Azt szeretnénk, ha ez a múzeum az egyházkerületünk kirakata lenne" – hangzott el a dunántúli Pannonia Reformata Múzeum ünnepélyes megnyitóján. A templomteret, két állandó kiállítást, látványraktárat, időszaki kiállítóteret, ajándékboltot és kávézót is magában foglaló épületkomplexum azóta várja látogatóit egyfajta modern vizuális igehirdetésként, melyben mégi benne van a dunántúli reformátusság történelmi lenyomata

Június: elindultak a Bárka táborok

Tavaly júniusban 200 gyerekkel a „fedélzeten" elkezdődött az első Bárka tábor. 4 év alatt 6500, zömében hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyerek nyári táboroztatását vállalta a Magyarországi Református Egyház európai uniós pályázati forrásokból. A református szakemberek hétről hétre azon dolgoztak, hogy a vízparti nyaralás a hátrányos helyzetű fiatalok számára ne csak menekülési eszköz legyen a hétköznapok nehézségeiből, hanem a különbözőségek ellenére is összekötő kapocs. Ugyanakkor nem ez az egyetlen, a társadalmi felzárkózást segítő projektje egyházunknak: évek óta közel 300 gyermek tanulmányi, készség- és képességfejlesztését segítik a református tanodák, emellett a felelős szülővé válást és a gyerekek készségfejlesztését segítő intézményeket indítottunk 2018-ban.

Július: Bangladesbe utazott az MRSZ orvoscsoportja

Mianmar (2008), Haiti (2010) és a Fülöp-szigetek (2013) után tavaly nyáron ismét bevetésre indult a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportja: ezúttal Dél-Ázsiába, hogy a Mianmarban zajló etnikai tisztogatások elől a szomszédos Bangladesbe menekült népcsoport, a rohingják egészségügyi ellátásában segítsenek. Becslések szerint 1,3 millióan élnek a határ közelében lévő Kutupalong menekülttáborban, és ez a hatalmas embertömeg csak nagyon minimális orvosi segítséghez jut hozzá. Gyógyszert, valamint gyógyászati segédeszközöket vittek magukkal, és természetesen az orvosok szaktudását, valamint egyen-egyenként a Krisztustól kapott szeretetüket. Újtukról részletesen beszámoltunk.

Augusztus: újra megtartották a Reformátusok Szárszói Konferenciáját

Az „arab tavasz" okozta bevándorlás, a Kárpát-medencét sújtó kivándorlás és az egyházon belüli elvándorlás jelenségével foglalkoztak a Reformátusok Szárszói Konferenciáján 2018-ban. Egyházunk és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány 2017-ben indította újra ezt a nagy múlttal rendelkező konferenciasorozatot: a református diákok szövetsége már 1943-ban is Balatonszárszón adott otthont a híres Magyar Élet Tábornak, majd később a rendszerváltás utáni értelmiségi találkozókat is ezen a helyen rendezték. A tavalyi találkozón Soos Gézáról, a '43-as konferenciát szervező református lelkészről is megemlékeztek.

Szeptember: közösen kezdték a tanévet a református iskolák 

„A tanárok felelőssége az adott tantárgyat úgy átadni, hogy azzal Isten üzenetét közvetítsék a tanórán" – fogalmazott Steinbach József dunántúli püspök a református oktatási intézmények közös tanévnyitóján. Szerte a Kárpát-medencében 400 helyen folyik oktatás református fenntartásban – ebben a tanévben nagy átalakulások zajlanak az óvodától az egyetemig minden szintet lefedő intézményrendszerünkben: zajlik a köznevelési stratégia kidolgozása, valamint ezzel párhuzamosan a tanárok munkáját segítő tananyagok fejlesztése, számos óvodával bővül intézményhálózatunk a következő években és a 25. évébe lépett Károli Gáspár Református Egyetem is új, egészségtudományi karral gazdagodik. A fejleményekről 2019-ben is beszámolunk majd.

Október: épülő gyülekezetek

Fénykorában felemelő szépségű lehetett a száztíz éve felszentelt kesznyéteni református templom. Még így, nagybetegen is lenyűgöző, de minden pillanatban gyógyulásért kiált. A reformáció hónapjának utolsó vasárnapi perselyadományát minden évben egy kiemelt ügy támogatására ajánlják fel gyülekezeteink – tavaly a kesznyétenieket támogattuk, hogy tíz év után ismét használatba vehessék megromlott állagú templomukat. Ott voltunk más gyülekezetek örömteli pillanatainál is, például amikor a csömöriek birtokba vették gyülekezeti házukat, amikor a nyárlőrinciek templommá bővítették imaházukat, vagy amikor felépült az újpalotai gyülekezet temploma

November: összefogás a bajbajutottakért

2018-ra is kijutott a szomorú eseményekből: júliusban leégett a nagydobronyi cigánytelep református óvodája és imaháza, mindkettő a helyiek hitének és az elmúlt évek legnagyobb Kárpát-medencei összefogásának hála épül újjá. November 30-án pedig a nágocsi református anyaotthon egyik épülete égett ki. Az intézményben leginkább bántalmazó férfiak elől menekülő édesanyák és gyermekeik laknak – hála Istennek, ők is megtapasztalták a jószándékú emberek segítségnyújtását.

December: macit minden mentőautóba!

„Sokan életük talán legkritikusabb pillanatában kapják majd meg ezt a mackót, ezért hálás a szívünk, ha arra gondolunk, hogy vigaszt és segítséget nyújthatunk rajtuk keresztül" – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a decemberben indult Mentő Maci elnevezésű akcióról. Miközben meghirdette szokásos adventi adománygyűjtéseit és tudatos adományozásra buzdító kampányt indított, a Magyar Református Szeretetszolgálat azt a célt tűzte ki, hogy minden mentőautóban utazó gyermeket egy-egy saját készítésű plüssmackóval ajándékoz meg. Szolgálatukat 2019-ben is támogathatjuk.

Fotó: Barcza János, Kalocsai Richárd, Sebestyén László, Vargosz

Összeállította: Feke György

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.