Ideje a megújulásnak

2020. április 02., csütörtök

Vizuális, technikai és tartalmi szempontból is megújul egyházunk hivatalos honlapja. Az új Reformatus.hu-n már hosszú ideje dolgoztunk, annak elindításával is szeretnénk megkönnyíteni a járvány miatt az online térbe szorult egyházi életet: gyülekezeti tagjaink, közösségeink, intézményeink lelki épülését, tájékozódását, szolgálatát.

„Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt" (Préd 3,1)

– különös biztatás a Prédikátor könyvének jól ismert szakasza az utóbbi hetekben, amikor az eddig ismert világ napról napra változik meg körülöttünk. Az önkéntesen vállalt bezártságból, az otthonról végzett munka mellől figyelve a híreket valahogy minden változás túl gyorsnak és riasztónak tűnik. Azonban az ige most is arra hív bennünket, hogy elhiggyük: ami történik, a neki szánt legjobb időben történik.

A munkatársaimmal pedig épp ezekben a furcsa napokban érezzük egyre inkább, hogy számunkra is eljött a változás ideje: búcsút kell mondanunk jelenlegi oldalunknak. A legtöbb, amit a jelenlegi helyzetben tehetünk, az a biztató gondolatok, igeszakaszok közvetítése és a hatékony tájékoztatás – ebben pedig tökéletes segítség lesz megújult formánk.

2012. március 15-én mutattuk be a Magyarországi Református Egyház jelenlegi honlapját. A váltást – ahogy most is – a rohamtempójú technológiai fejlődés, a változó internetezési szokások és az egyház szolgálatának minél karakteresebb bemutatása iránti szándék hívta életre. A kakasos fejlécű, puritán stílusú oldal jó szolgálatot tett az elmúlt nyolc évben, ugyanakkor ez alatt az idő alatt annyit fejlődtek számítástechnikai eszközeink és ezzel együtt internetes tartalomfogyasztásunk, amit a 2012-es technológiai megoldásokkal már csak nagyon nehezen tudunk lekövetni. Ezért másfél évvel ezelőtt gyorsabb, biztonságosabb, felhasználóknak és szerkesztőknek egyaránt használhatóbb oldal fejlesztésébe kezdtünk.

A munkálatok végéhez közeledve érte el Magyarországot a koronavírus-járvány, és bár a tervek szerint csak később vettük volna birtokba az új oldalt, a megváltozott helyzet más munkatempót és megoldásokat kívánt. Hosszú, több mint másfél éves út áll mögöttünk a tervezéstől a mai napig, a rendületlen kitartásért pedig Szűcs Péter kommunikációs és tartalomfejlesztési szakreferens, valamint Feke György újságíró-szerkesztő kollégáinkat illeti köszönet. Mint mondták, az átállás előtti pár nap kicsit hasonlít a karácsonyhoz: mikor már minden ajándék készen van és csak arra vár, hogy a leendő tulajdonos végre kibontsa.

E 2012 óta minket kiszolgáló honlapot nyugdíjba küldjük, de nem kapcsoljuk le. Bár 2020. április 2-től már nem frissítjük, archívumként szolgál tovább. Az átállás az internetszolgáltatótól függően néhány órát is igénybe vehet, azután a regi.reformatus.hu oldalon érik el. Új honlapunk építését rohamtempóban fejeztük be, hogy minél előbb egyházunk és olvasóink szolgálatába állíthassuk. Folyamatosan dolgozunk az esetleges pontatlanságok javításán, a működés finomításán. A tökéletes eredmény elérése érdekében várjuk visszajelzéseiket is a reformatus.hu@reformatus.hu címre.

Ajándékként gondolunk mindnyájan erre az oldalra, még akkor is, ha a változással együtt jár a búcsúzás. Régi rendszerünket már jól ismertük, mindennek megvolt a helye és a felelőse, tudtuk előnyeit és hátrányait is. Bár ahogy teltek az évek, egyre nehezebbé vált az oldal kezelése a folyamatosan bővülő vizuális tartalmak miatt, mégis közzé tudtunk tenni megannyi igei gondolatot és fontos hírt, amiért nagyon hálásak vagyunk. A technikai kihívások ellenére mindig gyermeki örömmel vártuk, hogy egy-egy elkészült gyülekezeti riportot vagy videót megoszthassunk végre olvasóinkkal, most pedig pont így várjuk azt is, hogy az új felületet a nyilvánosság elé tárhassuk. Ezért bármennyire is otthonossá vált jelen oldalunk olvasóinknak és szerkesztőségünk tagjainak, egyértelműen eljött a költözés ideje, hogy új ablakokat nyithassunk egy változó világra – és változatlan Atyánk csodáira.

Ma, amikor gyülekezeteink, intézményeink, testületeink kommunikációja kényszerűségből a digitális térben zajlik, nem is lehetne időszerűbb új, a jelen kihívásoknak jobban megfelelő weboldalunk elindítása. Kívánjuk, hogy legyen segítség istenkapcsolatunk otthoni egyéni és közösségi megélésében, a gyors, pontos és széleskörű tájékozódásban, valamint a hiteles szolgálatban.

Farkas Zsuzsanna

megbízott főszerkesztő

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.