Főszerepben a hétköznapi hősök

2019. október 13., vasárnap

„Dejó, hogy itt vagytok, hogy valaki ránk is kíváncsi!" – így örültek a Bethesda Gyermekkórház dolgozói, amikor meglátták a hozzájuk érkező forgatócsoportot. A református intézmény naponta debütáló kisfilmekkel mutatja be a gyógyítás folyamatát és az egyes osztályokon dolgozók munkáját. A szülők tájékoztatását és a szakma megbecsülését segítő kezdeményezés elnyerte az egészségügyi innovációt támogató Richter Anna Díjat.

Október eleje óta rendhagyó módon kezdődnek a napok a Bethesda Gyermekkórházban: a reggeli referáló értekezletek végén az emberek nem sietnek azonnal a dolgukra, hanem együtt maradnak „a premierre". Mi minden történik huszonnégy óra alatt egy kórházban? Hogyan kell elképzelni egy fül-orr-gégészeti vizsgálatot? Mit keres egy ló a kórteremben? És kik azok a hétköznapi hősök, akik sokszor láthatatlan munkája nélkül elképzelhetetlen lenne a gyógyítás? Ezekre és számos más, a szülőkben gyakran felmerülő kérdésre is választ adnak a Richter Gedeon gyógyszergyár négymillió forintos támogatásából forgatott, naponta debütáló kisfilmek.

Értük van

„Régóta dédelgetett álmunk valósult meg azzal, hogy megmutathattuk dolgozóinknak, mennyire tiszteljük és becsüljük őket" – ismerteti Kemenesiné Lakatos Eszter ápolási igazgató, a Bethesda csapatának vezetője kezdeményezésüket. Több mint négyszázan dolgoznak a Magyarországi Református Egyház gyermekkórházában, évente száznegyvenezer beteget gyógyítanak. „Célunk, hogy ezt a nagyvilág is lássa, hogy tájékoztassuk a szülőket és a fiataloknak segítsünk a pályaválasztásban, megmutassuk nekik a szakma szépségét" – fogalmaz. 

A győztes projektről a Richter is készített egy videót 

„Nagyon boldogok voltunk, amikor március 8-án kiderült, hogy mi nyertünk a Richter Anna Díjat az egészségügyi szakdolgozó kategóriában, de akkor még nem tudtuk, mire vállalkoztunk" – teszi hozzá Tamásné Bese Nóra, a Bethesda kommunikációs vezetője. Tíz kisfilmet terveztek, végül tizenkettő készült. Az első azt mutatja be, mi minden kell ahhoz, hogy valaki ápoló legyen, s hogyan motiválja a kórház ebben a fiatalokat. A következő tíz a kórházi osztályokon folyó munkát ismerteti, míg az utolsóban mindenki bepillanthat abba a háttérmunkába, ami a nap 24 órájában zajlik az intézményben. A Bethesda esetében az ismeretterjesztés különösen fontos, például míg a gyermekek a műtőben vannak, az aggódó szülőknek megnyugvást jelent minden információmorzsa, néhány képkocka arról, mi is történik éppen.

Bese Nóra (balra) és kollégája forgatás közben

„El lehet képzelni, mit jelent egy kórház életében. Engedélyt kellett kérnünk minden gyermek szüleitől, amit szinte kivétel nélkül meg is kaptunk, mert értették, ez értük is van" – tudjuk meg a forgatás részleteit Bese Nórától. Egész nyáron készültek a felvételek, hisz a kórházban folyó munkát nem akaszthatták meg, de a legtöbb jelenetet nem lehetett beállítva felvenni. A szülők számára láthatatlan helyekre is eljutottak, például a laboratóriumba és a mosodába. „Az ott dolgozók boldogan meséltek a munkájukról, hogy az hogyan része az a gyógyításnak. Azt fogalmazták meg: »Dejó, hogy itt vagytok, hogy valaki ránk is kíváncsi!« Már ezzel elértük a célunkat" – mondja a nyertes csapat tagja.

Nők az oktatásért és egészségügyért

„Egy felelősen gondolkodó, a fenntarthatóságot zászlajára tűző cégnek muszáj gondolnia azoknak az életkörülményeire, akikkel a legszorosabb munkakapcsolata van" – válaszolja meg a díj létrehozásának miértjét Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője. Esetükben ez a két közeli csoport az oktatásügy és az egészségügy dolgozói, így kézenfekvő volt, hogy orvosok, egészségügyi szakdolgozók, gyógyszerészek és pedagógusok, hallgatók vagy kutatók ötleteit támogassák. „Ma Magyarországon egyik terület képviselői sem úsznak a megbecsültségben, ezen szeretnénk változtatni" – tudjuk meg.

A száztizennyolc éves gyógyszergyár a Richter Anna Díjjal alapítója, az innovatív készítményeiről ismert Richter Gedeon gyógyszerész és felesége, Winkler Anna szellemisége előtt tiszteleg, aki a családi vállalkozásban éppúgy társa volt férjének, mint a magánéletben. A négymillió forintos pénzjutalommal járó elismerés a Richter a nőkért elnevezésű széleskörű, több programot is felölelő társadalmi felelősségvállalás legújabb állomása, ezért nők, illetve nők által vezetett – legfeljebb ötfős – csapatok kaphatják meg.

A Bethesda csapatát Szily Nóra műsorvezető segítette a zsűriből

A tavaly első alkalommal meghirdetett pályázatukra olyan újszerű, megvalósítható ötleteket vártak, amelyek hozzájárulnak az oktatás és kutatás, a gyógyítás, a gyógyszerészet, vagy az egészségügyhöz kapcsolódó ismeretterjesztés színvonalának fejlődéséhez, illetve megkönnyítik az adott területen dolgozók mindennapjait, minőségi változást hoznak a hétköznapjaikba. „Részünkről ugrás volt ez a sötétbe, de a több mint kétszáz beérkezett pályázat bizonyítja, hogy ez egy hiánypótló kezdeményezés. Reméljük, hosszú távon inspiráló is" – teszi hozzá Beke Zsuzsa, az öttagú zsűri elnöke.

Díjazott projektek

 

Egészségügyi szakdolgozó kategória: Főszerepben a hétköznapi hősök!
A gyógyításban részt vevők hősies helytállását, a kórházi osztályokon folyó munkát és a szakma szépségeit mutatják be a Bethesda Gyermekkórház kisfilmjei.

 

Gyógyszerész kategória: SzeddViddVédd
A tudatos gyógyszerhasználat fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének felmérésen alapuló nyári kampánya.

 

Pedagógus kategória: Richter Anna Tanösvény és mezítlábas park
Mezítlábas parkkal és tanösvénnyel hozza közelebb a természetet a legfiatalabb generációkhoz a Selypi Középiskolásokért Alapítvány. Annak működtetésébe az idősebb diákokat is bevonják.

 

Orvosi kategória: Mi jól vagyunk! És ő hogy van?
A Spektrum Radiológiával az Egészségért Alapítvány ismeretterjesztő kisfilmmel hívja fel a figyelmet a szűrés fontosságára az emlőrák kezelésében.

 

A közönségszavazás nyertese: Terápiás szabadulószoba
Személyre szabott terápiás szabadulószobával egészíti ki a kényszerbeteg gyerekek gyógyítását a Vadaskert Alapítvány.

Egészséges helyen lehet gyógyulni

„Olyan közösségben lehet jól gyógyítani, amelynek tagjai felszabadultak, figyelnek egymásra" – fogalmaz a nyertes pályázat kapcsán Velkey György, a Bethesda főigazgatója. Rögtön ki is fejti vezetői látását: ez a közösség beosztástól függetlenül mindenkire kiterjed, az igazgatótól a gyógyító személyzeten át a műszaki szakemberekig. Munkatársaival számos programot szervez azért, hogy a kórház dolgozói között jó közösség alakuljon ki, amiben jól érzik magukat. 

Bemutatkozik a Csecsemőosztály

Sokszor pénzbe sem kerül, hogy valóban érezzék, meg vannak becsülve, csak oda kell figyelnünk rájuk – veszi át a szót a Bethesda kommunikációs vezetője. Ilyen apró gesztus volt, hogy első magyarországi kórházként csatlakoztak a közösségi médiában terjedő #tetrischallenge kihíváshoz és fotón mutatják be, milyen eszközök nélkülözhetetlenek a munkájukhoz. „A kollégák és a kruppos kislány is nagyon örült, hogy részt vehetett benne" – tudjuk meg. Vagy említhetnénk az egészséges életmódra nevelő kampányukat, amely során nyolcvan munkatársuk tizenhat csapatban százötvennyolc kiló súlyfeleslegtől szabadult meg három hónap alatt. Kezdeményezésüknek, amelyet európai szinten is elismertek, hamarosan kezdődik a második felvonása: ezúttal féléves közös sportolásba kezdenek. 

A Richter Anna Díjas csapat is különböző szervezeti egységekből verbuválódott: Kemenesiné Lakatos Eszter és Tamásné Bese Nóra mellett tagjai voltak Ternai Zita fül-orr-gégész szakorvos, Maucháné Ligeti Nóra, egészségügyi koordinátor és Nyergesné Závodi Edit, gyakorlati oktatási vezető. „Aktívan együtt dolgozni közösségépítő dolog. Jobban megismertük egymást, mindenki behozta a saját szempontjait, amit be is építettük a filmekbe" – mondja Bese Nóra. Bár a videókat profi csapat készítette, a pályázat hozadéka az is, hogy elkezdték bátrabban használni a kamerát a kórház dolgozói is.

Főszerepben hétköznapi hőseink: nézzék meg a róluk készült videókat!

A Bethesdát bemutató filmjeik fokozatosan lesznek elérhetők a gyermekkórház közösségi oldalain, honlapján. Akit pedig inspirálnak, az november 24-ig jelentkezhet a jövő évi Richter Anna Díjra. Az elnyerhető támogatás ismét kategóriánként négymillió forint. De az igazi nyereség a megvalósult projektek hozta változás.

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd, richterannadij.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.