Adományozni okosan is lehet

2018. november 22., csütörtök

A valóban rászorulókat támogassuk, mégpedig azzal, amire igazán szükségük van – e gondolat mentén indít hosszú távú szemléletformáló programot a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ): a következő 3 évben a tudatos és minőségi segítségnyújtás fontosságára hívják fel az emberek figyelmét, valamint erősítenék az adományozás kultúráját a helyi közösségekben.

A Magyar Református Szeretetszolgálat minden évben jelentős támogatást oszt szét az adventi időszakban, nincs ez másképp idén sem: 150 ezer kilogramm tartós élelmiszert és higiéniai eszközt adományoznak a néhány éve bevezetett, újrahasznosítható Szeretetdobozokban. Emellett 12 ezer gyereknek szeretnének örömet okozni a karácsonyfa alá kerülő cipősdoboznyi ajándékkal, további 5 millió forintból 125 rászoruló család téli tüzelőjét finanszírozzák, valamint 65 általános iskolás fiatalt támogatnak tehetségük kibontakozásában a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram segítségével – derült ki az erről szóló szerda reggeli sajtótájékoztatón.

Minőségi változást akarnak

„Nem csupán adni szeretnénk, hanem azokat akarjuk támogatni, aki valóban rászorulnak, mégpedig azzal, amire igazán szükségük van” – nyilatkozta Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója. A református segélyszervezetnél alapelv, hogy jó minőségű adományokkal segítsenek, a Még jobb adni! kampánnyal arra buzdítanak: csak olyat adjunk, amit mi magunk is szívesen vennénk.

„Örömmel látjuk, hogy évről évre egyre többen adományoznak Magyarországon, a most induló kezdeményezés célja a szemléletformálás és a hatékonyság növelése” – tette hozzá Priksz Gábor, az 50 millió forintos európai uniós pályázatból megvalósuló projekt vezetője.

Legyen még jobb adni!

A program egyik célja, hogy tovább érzékenyítse a társadalmat az adakozás fontosságára és annak mikéntjére, hisz az adomány nemcsak pénz vagy tartós élelmiszer lehet – az ételintoleranciára figyelve, valamint tárgyi eszközökkel és szolgáltatásokkal is tudjuk segíteni egymást. A televízióban és közösségi médiában hamarosan megjelenő első videó például abban igazít el, milyen élelmiszereket ajánlanak adományozásra, melyeket érdemes kerülni.

A projekt részeként kiépítenek egy online rendszert is, amelyben nyomon követhetik és összeköthetik a beérkező felajánlásokat és a felmerülő igényeket. A rendszerbe elsősorban egyházközségek, civil szervezetek és cégek regisztrálhatnak majd, és megtehetik felajánlásaikat, más közösségek pedig jelezhetik, hogy tagjaiknak mire van szüksége.

A harmadik pillér a helyi közösségek adományozási kultúrájának és önszerveződő képességének fejlesztését jelenti. Kapaszkodót nyújtanának a rászorulóknak az önálló életvezetés megtanulásában, így akadályoznák meg a szegénység átörökítését, valamint a célzott támogatással egy szilárd kiindulási alapot adnának a jövőbeli terveikhez. 4 helyszínen, Kisszekeresen, Jándon, Szatmárcsekén és Dencsházán indítanak mintaprojekteket, a tapasztalatok összegzését követően a programot az egész országra ki szeretnék terjeszteni.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, az EFOP-1.3.7-17 programszámot viselő, „A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” címmel, a Széchenyi 2020 program keretében.

Ne csak kampányból szeressünk!

Fekete Károly tiszántúli püspök sem a számok növelését, hanem a minőség fokozását kérte a Magyar Református Szeretetszolgálattól. „Nagy a szükség, de sokkal többet ér, ha jól és jót adunk” – fogalmazott. Méltatta a református segélyszervezetet azért a folyamatos segítségnyújtásért, amelyet 2006-os létrehozása óta végez a rászorulók, bajbajutottak, fogyatékosok, katasztrófák túlélői között. „Nem csak kampányból kell szeretni egymást, hanem folyamatosan” – hangsúlyozta.

Hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat minél több embernek segíthessen, ahhoz elengedhetetlenek a mi adományaink is. „Istentiszteleteink szerves része az adakozás, de nem ekkor vizsgázunk igazán, hanem amikor kilépünk a templomból: oda tudjuk-e szánni magunkat arra az életre, amire az Úristen rendelt minket? Amit nekünk pluszként adott Isten, azt tovább tudjuk-e adni annak, akinek nincs?” – bátorított a tiszántúli püspök az adakozásra. A zsinati tagok meg is szívlelték szavait, több Szeretetdoboz és karácsonyi cipősdoboz is megtelt adománnyal a Zsinat őszi ülésszakán.

Feke György, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.