Kezdődik az őszi zsinati ülésszak

2018. november 21., szerda, Budapest

Kétnapos tanácskozás áll előttünk: szerdán és csütörtökön ülésezik egyházunk Zsinata. Törvénymódosítások, főigazgató választása a Bethesda Gyermekkórház élére, díjátadók és beszámolók lesznek napirenden a XIV. zsinati ciklus 12. ülésszakán.

November 21-én és 22-én tartja őszi ülésszakát a Magyarországi Református Egyház legfelsőbb döntéshozó testülete. A 100 tagú Zsinat munkáját Isten szavára figyelve kezdi el: ezúttal egy királyhágómelléki vendég, Csűry István püspök tartja a nyitó áhítatot. Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök lelkészi elnöki megnyitója után dél-afrikai partneregyházunk főtitkára, Gustav Claassen köszönti a magyar reformátusokat.

A szerdai nap a törvényalkotó munka jegyében telik: a témának szentelt vitanap után a Zsinat elé terjesztik az egyházunk választójogi törvényének módosítását célzó javaslatcsomagot. Végéhez közeledik az új lelkészi nyugdíjtörvény előkészítése, emellett pedig több más szabályzat módosítása is napirenden van.

November végével lejár a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójának jelenlegi megbízatása, a Zsinatnak döntenie kell arról, továbbra is Velkey Györgyöt bízza-e meg az intézmény vezetésével. Hasonló döntést kell hozni a Református Pedagógiai Intézet igazgatói mandátumáról. Emellett megüresedett zsinati tanácsi és gazdasági bizottsági tagot is választanak a zsinati atyák, valamint szavaznak arról is, kiket delegálnak a jövő év májusára, a Magyar Református Egyház létrehozásának 10. évfordulójára összehívott közös zsinati ülésre.

A tanácskozás csütörtökön délelőtt is folytatódik: a zsinati alapítású teológiai, lelkészi, szeretetszolgálati és pedagógiai díjak ünnepélyes átadása után a közegyházi intézmények, a zsinati szakbizottságok és a Zsinati Hivatal osztályai számolnak be az elmúlt éves munkájukról. A készülő oktatásfejlesztési stratégia és a tervezett énekeskönyv jelenlegi állásáról is szó esik majd, emellett csütörtökön az is kiderül, milyen célra fordítják 2020-ban a gyülekezetek október végi perselyadományait.

Az ülésről ezúttal is több anyaggal jelentkezünk, a döntésekről folyamatosan tudósítunk. Figyeljék a honlapot vagy kövessék Facebook oldalunkat!

reformatus.hu, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.