Hajlék az örökkévalóságban

2018. május 11., péntek, Pápa

Vizuális igehirdetés, melyben benne van a dunántúli reformátusság történelmi lenyomata – ígérik a május 11-én, pénteken megnyíló Pannonia Reformata Múzeum állandó kiállításának megálmodói.

Tavaly októberben számoltunk be arról, hogy a Pápai Református Gyűjtemények múzeuma a pápai ótemplom felújított épületegyüttesbe költözik, így jött létre idén tavaszra a Pannonia Reformata dunántúli református látogatóközpont és múzeum. „A megújult ótemplom újra szellemi központ lesz, ahova egyaránt várjuk a dunántúli reformátusokat és nem reformátusokat" – nyilatkozta akkor riporterünknek Köntös László dunántúli főjegyző, a gyűjtemények igazgatója. 

A látogatók a Kálvin Kávézón keresztül érkezhetnek a múzeumba

A pápai reformátusok az 1781-ben kiadott türelmi rendelet nyomán építettek saját templomot. A törvény értelmében a protestáns épületek bejárata nem nyílhatott közvetlenül az utcára, és nem lehetett sem tornyuk, sem harangjuk. A hasonló elvek szerint felépített templomok nagy részét később átalakították, azonban Pápán megmaradt az épület 18. századi formája. A két világháború között megnövekedett a pápai református gyülekezetbe és a kollégiumba járók száma is, ezért 1941-re felépítették új, nagyobb templomukat. A reformáció emlékévében felújított ótemplom amellett, hogy otthont ad a május 11-én nyíló kiállításnak, szakrális térként is funkcionál majd.

Köntös Lászlótól azt is megtudtuk: sajátos kiállítást terveztek a múzeumba, mintegy „vizuális igehirdetésként", melyben benne van a dunántúli reformátusság történelmi lenyomata. A gyűjteményi igazgató szerint ez nem csupán néprajzi vagy történeti kiállítás, hanem azonosulás a keresztyén üzenettel: „Ezek vagyunk mi és ezt hisszük." A május 12-től látogatható tárlathoz (Pápa, Fő utca 6.) múzeumi program is kapcsolódik majd.

 

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.