Elindult az első Bárka-tábor

2018. június 21., csütörtök

200 gyerekkel a „fedélzeten" elkezdődött az első Bárka tábor. 4 év alatt 6500, zömében hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyerek nyári táboroztatását vállalta a Magyarországi Református Egyház európai uniós pályázati forrásokból. Az élménypedagógia eszközeivel fejlesztő és integráló foglalkozások visszatérő vendége lesz Pápai Joci is, az énekes ugyanis szívén viseli a „szárnyaikat nehéz körülmények között bontogató" tehetségek jövőjét.

A Dal 2017 zenei vetélkedő győztese saját bevallása szerint „hullámzó, sok esetben kilátástalan" anyagi körülmények között nőtt fel egy cigánytelepen, de már négy éves kora óta tisztában volt azzal is, mivel ajándékozta meg őt Isten – ezért vállalta, hogy a református egyház Bárka táborainak arca lesz. „Keressétek meg, titeket mivel ajándékozott meg Isten és ne adjátok fel az álmaitokat, tartson meg titeket a remény a nehézségek között" – biztatta a csütörtöki projektnyitó alkalom résztvevőit Pápai Joci, majd meg is énekeltette a kicsiket és felnőtteket.

Egyházunk nagyszabású gyermekjóléti és esélyegyenlőségi programja pár nappal korábban, június 18-án kezdődött el. Idén nyáron 9 turnusban összesen 1700 általános és középiskolás korú fiatal nyaralhat 6 napig ingyenesen a balatonszárszói SDG konferencia-központban és Balatonfenyvesen – tájekoztatott minket Gőbel Gerely projektmenedzser. A táborozók közel fele hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő, illetve református fenntartású tanoda-hálózatban és nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyermek, akik nemcsak élményekkel gazdagodnak, hanem a sokrétű szakmai programnak hála magabiztosabbá és nyitottabbá válnak, javul az önértékelésük.

„A Bárka segít legyőzni a távolságot, segítségével olyan messzeségbe is eljuthatunk, ahová álmunkban sem gondoltunk volna" – összegezte a táborokban rejlő lehetőségeket Becze Orsolya szakmai vezető, ugyanakkor hozzátette: azon dolgoznak, hogy a Balaton partján eltöltött 6 nap „ne csak menekülési eszköz" legyen a hétköznapok nehézségeiből, hanem „összekötő kapocs legyen" a különböző környezetből érkező fiatalok számára. A táborokban az élménypedagógia eszközeivel, játékosan, szinte észrevétlenül fejlesztik a fiatalok szociális készségeit, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek az egészségtudatosságra nevelésre is.

Mindezek mellett számos lelki program is várja a résztvevőket: Noé, Jónás, a vízen járó és a tengert lecsendesítő Jézus, valamint a hajótörést is túlélő Pál apostol történetei mind-mind kapcsolódnak a tábor témájához, amellyel a szervezők Isten országának jelenvalóságát és az emberrel kötött szövetség ma is érvényességét akarták megmutatni. „Ez a tábor is egy bárka, Isten hívott el Titeket ide, hogy az ő családját alkossátok, testvérei legyetek egymásnak, szeressétek egymást" – mondta a gyerekeknek Gér András zsinati tanácsos. A sajtónak pedig a református cigány szakkollégiumok, biztos kezdet gyermekházak és tanodák bemutatásával támasztotta alá, mennyire fontos az esélyegyenlőség a gyakorlatban a Magyarországi Református Egyház számára.

Egyházunk jelenleg 10 településen működtet tanodákat, a délutáni foglalkozásokon hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek a tanulásban, felzárkózásban. Emellett tehetséggondozó és továbbtanulást segítő programokat, valamint egyéb fejlesztési projekteket valósít meg. A svájci protestáns egyházak segélyszervezete (HEKS) már második ciklusban támogatja a gyülekezetinkben – jelenleg 13 helyen – zajló, romák integrációját segítő programokat. A Zsinat 2011-ben hozta létre a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumot, hogy a debreceni felsőoktatási intézményekben tanuló romák tehetséggondozását támogassa, 2016 szeptemberében pedig a Budapesti Református Cigány Szakkollégium is megnyitotta kapuit. 

A projekt 800 millió forintos európai uniós támogatásból valósul meg a Széchenyi 2020-as pályázatok részeként. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára arról beszélt a nyitó rendezvényen, hogy 100-ból 14 fiatalnak nincsenek kortárs kapcsolatai, ezért a kormányzat kiemelt fontosságúnak tartja az ilyen nyári táborok támogatását. A Bárka „matrózainak" pedig azt kívánta, hogy gazdagodjanak életre szóló élményekkel, váljanak „nyitott, optimista és hazájukat szerető felnőttekké".

reformatus.hu, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.