„Minden felekezetnek fontos, hogy a társadalom gyógyuljon”

2018. november 13., kedd

Új kórházak indításával, a határon túli magyarok egészségügyi ellátásának javításával, valamint közös szakdolgozó-képzés létrehozásával venné ki a részét a magyar betegellátás fejlesztéséből az Egyházi Kórházak Egyesülése. Emellett a felekezetek közötti együttműködés szorosabbá tételét is bejelentették keddi egyeztetésüket követően a Bethesda Gyermekkórház, a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház, valamint a Mazsihisz Szeretetkórház vezetői és fenntartói.

A magyar egészségügy jövője állt az Egyházi Kórházak Egyesülése november 13-i találkozójának középpontjában. A megbeszélésen megállapodást írtak alá az intézményeik közti munkamegosztásról, szakterületek optimalizálásáról, közös életpálya-modell kidolgozásáról, valamint arról, hogyan tudnak hozzájárulni az egészségügyi oktatás, ezen belül a nővérképzés, valamint a határon túli magyarság egészségügyi ellátásának megoldásához.

„Az egészségügyön keresztül valódi, a társadalmat mozgató kérésekkel szembesülnek az egyházak, amelyekre felekezettől függetlenül, közösen kell választ találniuk” – fogalmazott a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója. Az egyesülés elnöke hangsúlyozta: nincs olyan felekezet, amelyik ne érezné annak szükségét, hogy a társadalom gyógyulhasson, ezért készek jó példákkal is segíteni a szociális szféra fejlesztését. Mint kiderült, megegyeztek abban is, hogy felajánlják tapasztalatukat és együttműködésüket a magyarországi evangélikus és görögkatolikus kórház létrehozásán fáradozóknak.

Fizetnek, hogy gyógyíthassanak

A minőségileg garantált szolgáltatások mellett egy másik hozzáadott értéke is van az egyházi kórházaknak, ez pedig a másfajta lelkiség, a szeretetből fakadó önzetlen szolgálat – erről már Velkey György, a Bethesda főigazgatója beszélt. „Tapasztalataink alapján a betegek igénylik és értékelik ezt, ezért azon vagyunk, hogy minél szélesebb körben megjelenjen az egészségügyben.”

„Az egészségügyi ellátás az egyházi intézmények számára több puszta közfeladat-ellátásnál, inkább küldetés, amiért minden áldozatot készek meghozni – tette hozzá P. Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője. – Az, hogy magunkévá tesszük a másik ember gondját-baját, emberi indíttatás is lehet, de itt sokkal többről van szó. Arról, hogy Isten előtt is felelősséget érzünk egymásért, a másik emberért.”

Rendje sajátos erénye a vendéglátás, amihez sajátosan hozzátartozik a találkozás a beteg, legkiszolgáltatottabb emberekkel. „Úgy fogadjuk őket, mint a vendéget, igyekszünk elvenni a félelmét, beengedjük őket az életünkbe.” Mit mondta, ez a hozzáállás mindegyik egyházi intézményre igaz, fenntartóik az ellátás állami finanszírozásán túl szintén hoznak anyagi áldozatot azért, hogy betegeket gyógyítsanak.

A teljes életet felölelnék

A Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórháza 2012-ben tűzte ki célul betegellátó, gazdasági és kommunikációs tevékenységének összehangolását, idén tavasztól az eddiginél is szorosabb együttműködésben veszik ki a részüket a magyarországi egészségügyi ellátásból. Ennek részeként közös informatikai háttérszolgáltatások épültek ki, valamint bevett gyakorlat lett a kihelyezett osztályok és ambulanciák működtetése.  

Az évek során egyre teljesebb egyházi fenntartású egészségügyi intézményhálózat jött létre: a gyermekek ellátását a Bethesda munkatársai, a felnőttekét elsősorban az irgalmasrendiek végzik, a magyarországi vezető halálokok megelőzéséért felelős szakellátást a Szent Ferenc nyújtja, míg az idősekre a Mazsihisz intézménye szakosodott.

Az Egészséges Budapest Program fejlesztéseinek részeként a közeljövőben tovább bővül a hálózat: ahogy arról már beszámoltunk, a református kórházban speciális osztályokat és szülészetet, velük együttműködésben pedig az irgalmasrendiek nőgyógyászati ellátást indítanak. A néhány hónapja bejelentett evangélikus intézmény a rehabilitációra és a krónikus betegek ellátására fókuszálna, míg a görögkatolikus egyház vidéken tervez általános kórházat építeni.

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.