Átadták a Jószolgálat-díjat – elismerték a református drogmissziós szolgálatot

2019. február 11., hétfő

Egyházunk Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának (KIMM) ráckeresztúri drogterápiás otthona is elnyerte az idei Jószolgálat-díjat. A segítő munka egyik legfontosabb elismerésének számító kitüntetést vasárnap este adták át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében.

Átadták az idei Jószolgálat-díjakat –  adta hírül az index.hu. A vasárnap este az MTA dísztermében kiosztott elismerésekkel 11 szociális munkát végző személyt és intézményt – többek között a Magyarországi Református Egyház  Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának Drogterápiás Otthonát – ismerték el. Egyházunk drogmissziós szolgálatának intézményét a hivatásszerű szociális munkát végző szervezetek kategóriájában tüntették ki, a díj mellett az otthon munkatársai 2 millió forintot is átvehettek. 

Egyházunk 1984 óta végez drogmissziós szolgálatot Magyarországon. A drogterápiás otthon Ráckeresztúron 1986-ban indult Erdős Eszter lelkipásztor kezdeményezésére egy parasztházban. 2015 óta az otthon hálózatban működik a Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonával, a Válaszút Misszióval, az Újváros Drogambulanciával és a Tisztás Közösségi Hellyel. A KIMM terápiájának lényege, hogy a testet és a lelket egyszerre gyógyítják amellett, hogy nem „egyszerűen" leszoktatják a függőket a drogokról, hanem új életvitelre is tanítják őket. Mindezek mellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek a motivációt támogató, önsegítő elemekre. 

A Jószolgálat-­­díj a különböző szociális területeken a családokért, a kisebbségekért, a fogyatékkal élőkért, az idősekért vagy a hajléktalanokért végzett áldozatos és példaértékű munkát végzőket kívánja évről évre elismerni. Idén a díjízottakat 800 jelöltből választotta ki a 10 tagú, szakmai zsűri. 

A hivatásszerűen végzett szociális munka egyéni díjazottjai idén Siposné Kohári Szilvia, az egri katolikus RÉV Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálat vezetője, Mezei Ádám, a Salsa Vita Alapítvány munkatársa, és Tisza Levente, a Máltai Szeretetszolgálat szociálpedagógusa voltak. A hivatásszerű szociális munkát végző szervezetek kategóriájában az otthon mellett a Fészek Gyermekvédelmi Egyesületet és Széra Szociális és Rehabilitációs Alapítványt ismerték el. A Jószolgálati-díj életműdíját a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetője, Tuczainé Régvári Marietta kapta. 

Fotó: Kaszás Tamás / index.hu

Az önkéntesen végzett szociális munka kategóriájában Elekné Román Katalin kerecsendi egyházközségi vezetőt, Butor Józsefné Magyar Katalin nyugdíjasotthon-vezetőt, valamint a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért nevű intézményt ismerték el. A Völgyzugolyház díjának egy részét a másik jelöltnek, a szavazásban alulmaradó Uccu Roma Informális Oktatási Alapítványnak ajánlotta fel.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.