A holokausztra emlékezett az Egyházak Világtanácsa

2020. január 27., hétfő

„Az antiszemitizmus gyakran és sok helyütt a kisebbségi közösségeket sújtó, növekvő intolerancia és erőszak első megjelenési formája, amit vissza kell utasítania és el kell ítélnie minden jóakaratú embernek, bármelyik közösséghez tartozzék is." Az Egyházak Világtanácsa (EVT) nyilatkozatban csatlakozott az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján tartott megemlékezéshez.

Az EVT moderátora és főtitkára közös nyilatkozatban csatlakozott az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján tartott megemlékezéshez. Agnes Abuom és Olav Fykse Tveit üzenetükben megemlékeztek arról, hogy „az emberi gonoszságnak ez a szélsőséges megnyilvánulása” milyen meghatározó szerepet játszott az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megfogalmazásában és elfogadásában.

Az elmúlt években elharapódzó antiszemita támadások kapcsán a két egyházi vezető kijelentette: „rendkívül súlyos aggodalommal” tölti el őket „a számos országból jelentett antiszemita retorika és a konkrét támadások híre, valamint a holokauszt kórosan makacs tagadása, különösen az interneten”.  

„Az EVT és tagegyházai nagyra értékelik a zsidó partnerekkel ápolt kapcsolataikat, a párbeszédet és a közös kezdeményezéseket, valamint megerősítik elkötelezettségüket abban, hogy a zsidó partnerszervezetekkel és közösségekkel együttműködve szálljanak szembe a ’másikat’ sújtó gyűlöletet a ’normalitás részeként’ elfogadó trendekkel szemben” – fogalmaz Tveit és Abuom, miközben említést tesznek az EVT és a Vallásközi Konzultáció Nemzetközi Zsidó Bizottsága (IJCIC) erőfeszítéseiről a közös kezdeményezések előmozdítására.

„Úgy látjuk, hogy az antiszemitizmus gyakran és sok helyütt a kisebbségi közösségeket sújtó, növekvő intolerancia és erőszak első megjelenési formája, amit vissza kell utasítania és el kell ítélnie minden jóakaratú embernek, bármelyik közösséghez tartozzék is” – fogalmaznak az EVT vezetői. „Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján tartott nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából mindannyiunknak fel kell ismernünk, hogy az antiszemitizmus nem történelmi rendellenesség, hanem szüntelen és egyre erősödő fenyegetés a zsidóság és egyáltalán a társadalmi nyitottság és befogadás lelkülete ellen” – olvasható a nyilatkozatban.

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.