Az EVT főtitkára az iráni konfliktusról

2020. január 12., vasárnap

Maximális önmérsékletre szólított fel az éleződő amerikai-iráni konfliktus kapcsán január 3-i nyilatkozatában Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára.

Az Egyházak Világtanácsa súlyos aggodalommal tekint a Kászim Szulejmáni tábornok, Irán legfőbb katonai parancsnoka elleni halálos amerikai légitámadás lehetséges következményeire az egész Közel-Keleten, hiszen a támadás az Amerikai Egyesült Államok (USA) és Irán közötti szembenállás eszkalációját jelenti.

„Szulejmáni tábornok nem ártatlan háborús áldozat, hiszen módszeresen építette és támogatta a fegyveres erőszak terjedését szerte a térségben, ez a támadás és a várható válaszreakciók mégis a közel-keleti konfliktus további terjedésével és súlyosbodásával fenyegetnek – figyelmeztetett az EVT főtitkára. – Bármennyire is fenyegette Szulejmáni tevékenysége a térség stabilitását, a fokozódó konfliktus kiszámíthatatlan következményekkel sújthatja az embereket a régióban."

Tveit valamennyi felet arra szólította fel, hogy „a konfliktus további kiéleződését megelőzendő gyakoroljanak maximális önmérsékletet, és elsősorban a térség lakosainak sorsára gondoljanak, azok békéhez és stabilitáshoz való jogára, akik hosszú idő óta kénytelenek erőszakot és vérontást elszenvedni".

Az iráni református közösség évek óta szenved üldöztetést a helyi rezsimtől. Testvéregyházunk, az iráni presbiteriánus közösség száműzetésben élő vezetője Magyarországon is járt, hogy beszámoljon az egyházat ért támadásokról. A fenyegetettségben élő közösséget az Elnökségi Tanács döntése értelmében egyházunk anyagilag is támogatta túlélésért való küzdelmében.

Az EVT az iráni válaszcsapásokat követően megismételte korábbi felhívását. Tveit úgy fogalmazott, hogy „a helyzet további kiéleződése, az USA és Irán közötti konfliktus rövid távú politikai célokat követ, s mindeközben folyamatos fenyegetést jelent egyének és közösségek tömegeinek életére, a kulturális és környezeti örökségre". A főtitkár felhívással fordult az egymással szemben álló feleket támogató politikai vezetőkhöz is, felszólítva őket, hogy a térség lakosságának érdekeit sajátjaik elébe helyezve a párbeszéd és tárgyalás útján keressék a béketeremtés lehetőségét.

„A Közel-Kelet túl sokáig szenvedett már a szembenállás és vérontás következményeitől" – emlékeztetett a napokban Peter Prove, az EVT nemzetközi ügyekért felelős igazgatója. „A fegyveres támadások és katonai konfliktusok csak a folyamatos, végeláthatatlan háború ördögi körét szolgálják a régióban" – tette hozzá, kérve, hogy mindkét fél válassza a békét a konfliktuskeltéssel szemben.

Az EVT főtitkára imádságra hívta a keresztyéneket világszerte, hogy a nemzetek vezetői rátaláljanak a béke útjára.

Külügyi Iroda, fotó: Albin Hilert/WCC
Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.