Ultimátum, nem béketerv

2020. február 03., hétfő

Nem a békéhez vezető út állomásának, hanem ultimátumnak tartja a Trump-Netanjahu egyezményt az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára.

Olav Fykse Tveit, az EVT főtitkára arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ne támogassa az Amerikai Egyesült Államok (USA) elnöke és Izrael miniszterelnöke által Izrael és Palesztína felosztására a palesztinok értékelhető részvétele nélkül tett javaslatát.

„Az EVT nyomatékkal kéri tagegyházait és a nemzetközi közösséget, hogy ne támogassák a tervezetet és ne ismerjék el annak végrehajtását, csak abban az esetben, ha egy jobb tervet dolgoznak ki és fogadnak el a palesztin nép képviselőinek bevonásával. Olyat, amelyik a háborús megszállás és az emberi jogok kapcsán összhangban van a nemzetközi jog alapelveivel” – fogalmazott Tveit, hozzátéve: „ezt a tervezetet a palesztin nép értékelhető részvétele nélkül dolgozták ki, és a javaslat elsősorban régóta ismert izraeli célkitűzésekhez igazodik”.

A „Béke a jóléthez: látomás a palesztin és izraeli emberek életfeltételeinek javításáról” címet viselő béketervet január 28-án mutatták be. „Inkább tekinthető ultimátumnak, semmint valós, fenntartható és igazságos megoldásnak. Végeredményben bármely »megoldás«, ami nem az igazságosság elvén alapul és nem tárgyalás útján született megállapodásként kerül elfogadásra, óhatatlanul egyoldalú kényszernek és az elnyomás eszközének minősül” – fejtette ki határozott álláspontját az EVT főtitkára.

Az Egyházak Világtanácsa továbbra is tanulmányozza a dokumentumot, valamint várja térségbeli tagegyházai és partnerei elemzéseit és reakcióit. „A javaslat az erőfölényt jogként értelmezi, és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jog, az igazságosság és elszámoltathatóság alapelveit” – folytatta Tveit, hozzátéve, hogy a palesztinoknak szánt területek „kis, elszigetelt beékelt területek, enklávék, közvetlen területi összeköttetés nélkül”, amiket izraeli telepek választanak el egymástól és kapcsolatukat izraeli fennhatóság alatt lévő folyosók biztosítják.

Az EVT továbbra is a kétállami megoldást tartja a palesztinok és izraeliek békés együttéléséhez vezető legjobb útnak. „Ám ennek valódi kétállami megoldásnak kell lennie, ami magába foglalja egy életképes, független, önkormányzattal rendelkező palesztin állam létrejöttét, ahogy azt a vonatkozó ENSZ határozatok előre vetítik, és nem jelentheti a megszállás és ellenőrzés pillanatnyilag fennálló rendszerének átnevezését palesztin »állammá«” – hangsúlyozta Tveit. „Felszólítjuk az izraeli kormányt és a palesztin nemzeti hatóságot, hogy újfent szánják oda magukat a párbeszéd és tárgyalás folyamatának az említett alapokelvek mentén” – tette hozzá.

A főtitkári nyilatkozat teljes szövege itt érhető el.

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Borítókép: Albin Hillert/EVT

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.