A holokausztra emlékezett az Egyházak Világtanácsa

2020. január 27., címkék: egyházak világtanácsa (evt), holokauszt

„Az antiszemitizmus gyakran és sok helyütt a kisebbségi közösségeket sújtó, növekvő intolerancia és erőszak első megjelenési formája, amit vissza kell utasítania és el kell ítélnie minden jóakaratú embernek, bármelyik közösséghez tartozzék is." Az Egyházak Világtanácsa (EVT) nyilatkozatban csatlakozott az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján tartott megemlékezéshez.

Séta a világosság nevében

2016. április 18., címkék: in memoriam, bogárdi szabó istván, holokauszt, In memoriam

Most először szólaltak fel közösen a történelmi keresztyén egyházak vezetői a holokauszt magyarországi áldozataira emlékező és mindenféle kirekesztés ellen küzdő Élet menete budapesti rendezvényén.

A remény ideje

2016. április 16., címkék: in memoriam, bogárdi szabó istván, holokauszt, In memoriam

Eltemették a valószínűleg a második világháború idején Budapesten kivégzett, néhány éve pedig a Margit hídnál talált emberi maradványokat. A protestáns egyházakat Bogárdi Szabó István képviselte a Kozma utcai temetőben az április 15-i búcsúztatón.

Fájó mosoly

2016. január 28., címkék: holokauszt, évforduló

Több mint százan, köztük kormánytagok, történelmi egyházak képviselői emlékeztek a második világháborúban elhurcolt, meggyilkolt zsidókra a Cipők a Duna-parton című emlékműnél január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Emlékhelyet avattak

2015. május 31., címkék: XX. századi Taigetosz, holokauszt

Ünnepélyes emlékhelyátadóval zárult május 29-én a debreceni Nagytemplom mögötti Kávézónál az a több mint egy éves projektidőszak, amelynek keretében a debreceni Immánuel Otthon és Iskola a holokauszt során elhunyt fogyatékos emberekre hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva a ma közöttünk élő fogyatékos emberek valódi társadalmi el-és befogadásának fontosságát. Az emlékhely a mindennapjaink terébe ágyazva emlékeztet mindnyájunkat arra, hogy minden élet érték.

Pozitív gondolatok a zsidó-keresztény együttélésben

2014. június 12., címkék: holokauszt, károli egyetem, kre, újpest

„Gyűlöletet sohasem fékezhetünk meg gyűlölettel, a haragot győzze le a szeretet" – hangzott el hívő zsidó és keresztény előadók konferenciáján, melyet a Károli Egyetem és a Barankovics Izraelita Műhely szervezett június 12-én az újpesti Városházán.

Emlékezés−Megbékélés−Megújulás

2014. május 07., címkék: holokauszt emlékév, holokauszt, meöt

A közéletet mélyen megosztja az emlékezet-kultúra és az emlékezet-politika gyakorlata, ezért a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa konferenciát szervezett, melynek egyik célkitűzése volt a zsidó-keresztyén hagyomány és a teológiai örökség szempontjainak megjelenítése az emlékezés számára.

Csak az hal meg, akit elfelednek

2014. április 29., címkék: károli egyetem, holokauszt emlékév, holokauszt

„A holokauszt valójában lázadás Isten ellen, hiszen Isten adta a lelkiismeretet az embernek" – hangzott el hívő zsidó és keresztény előadók konferenciáján, melyet a Károli Egyetem és a Barankovics Izraelita Műhely szervezett április 29-én a zsinati székházban.

A holokauszt kezdete

2014. március 20., címkék: holokauszt, holokauszt emlékév

Keresztény egyházak vezetői, politikusok is részt vettek a magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából meghirdetett Mazsihisz-rendezvénysorozat nyitó eseményén.

Református-zsidó közös múlt

2014. március 13., címkék: holokauszt, csenger, jad vasem

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a napokban ünnepséggel fogadta a Csengeri Református Egyházközség küldöttségét, mely egyedülálló anyaggal járult hozzá az intézmény gyűjteményéhez és a csengeri református-zsidó közös múlt feldolgozásához.

Ma is élő gondolatok vezettek el a krematóriumokhoz

2014. február 27., címkék: mrsz, holokauszt, fogyatékosság

Fogyatékosság és holokauszt – XX. századi Taigetosz címmel rendeztek konferenciát február 21-én Budapesten. Az eseményen többek között szó esett arról, hogy azok a megkülönböztetések, melyek a náci Németországban és az általa megszállt területeken félmillió ember kényszersterilizációjához és több százezer fogyatékos ember meggyilkolásához vezettek, ma is benne élnek társadalmunkban.

Aki az életet választotta

2013. április 17., címkék: szabó istván, holokauszt, terror háza

A holokauszt idején embereket mentő Éliás József református lelkészre emlékeztek április 16-án a Holokauszt-emléknapján a Terror Háza Múzeumnál. Az egyik előadó, Szabó István református püspök volt.

Emléktábla az áldozatoknak és az embermentőknek

2012. december 12., címkék: jane haining, raoul wallenberg, holokauszt

Emléktáblát állított a Külügyminisztérium a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek az Erzsébet híd pesti hídfőjének északi oldalán, közel a Duna-parthoz.

Lehet nemet mondani

2012. május 16., címkék: bogárdi szabó istván, holokauszt, zsidóság

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke is beszélt a Lehet nemet mondani című keddi budapesti konferencián, mely az embermentők előtt tisztelgett.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.