Isztambuli tanácskozás a vallásszabadság munkálásáért

2011. december 21., címkék: vallásszabadság, konferencia, ökumenikus, egyházak világtanácsa (wcc), Nagyvilág

November 28. és december 2. között az Egyházak Világtanácsának (EVT) Nemzetközi Ügyek Bizottsága (WCC - CCIA) szakértők bevonásával tanácskozást szervezett a vallásszabadság, mint alapvető emberi jog témában. Az eseményt a törökországi Isztambulban tartották, a házigazda a konstantinápolyi Ökumenikus Pátriárka volt.

Budapest lesz a helyszíne a CEC következő közgyűlésének

2011. szeptember 30., címkék: budapest, Nagyvilág, európai egyházak konferenciája (cec), bogárdi szabó istván, rajos krisztina

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) szeptember 21-24. között tartotta Központi Bizottsági ülését Prágában, ahol többek között arról is döntés született, hogy a protestáns és ortodox egyházakat tömörítő szervezet következő közgyűlését Budapesten tartja 2013-ban. Az ülésen egyházunkat  Rajos Krisztina képviselte, akit 2009-ben választottak meg a bizottság tagjának.

Az Egyházak Világtanácsa új elektronikus teológiai könyvtárt hozott létre

2011. szeptember 27., címkék: egyházak világtanácsa (evt), Nagyvilág

Szeptember 23-án Genfben az EVT és a Globethics.net egy egyedülálló, internetalapú forrást hozott létre azzal a céllal, hogy világszerte segítse és egyszerűbbé tegye a teológia és a kapcsolódó tudományainak kutatási anyagaihoz való hozzáférést.

Egyházi végváraink nyugaton

2011. szeptember 09., címkék: Nagyvilág, szórvány, nyugat-európa, bécs

A Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége immár tíz éve próbálja összefogni a különböző helyzetben lévő református és evangélikus szórványgyülekezeteket. A szövetség éves közgyűlését szeptember 3-án, 4-én tartotta meg. A bécsi jubileumi találkozóra Nyugat-Európa különböző országaiból. mintegy hatvan gyülekezeti vezető és presbiter jött el.

Megújult a Református Egyházak Világszövetségnek honlapja

2011. szeptember 07., címkék: Nagyvilág, református világszövetség (rvsz), honlap

A Református Egyházak Világközössége (REV), amely tagjai között számlálja a magyar református egyházakat is, a napokban újította meg internetes honlapját. A portálon lehetővé tették, hogy a különböző régiók híreit és újdonságait is átlátható formában nyomon követhessék az érdeklődők.

Nyugat-Európa magyarajkú közösségeinek jubileumi közgyűlése

2011. szeptember 03., címkék: Nagyvilág, szórvány, nyugat-európa, bécs

Bécsben tartja jubileumi közgyűlését a Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége szeptember 2-4. között. 

A pragmatikus karizmatikusok – Néhány szó az Alpháról

2011. június 18., címkék: Nagyvilág, alpha alapítvány

Londonban, a Holy Trinity Brompton templomban tartották a nemzetközi Alpha Kurzus szokásos évi rendezvényét, melyen egyházunkat Köntös László képviselte.

Erősebb református képviselet Európában

2011. június 10., címkék: Nagyvilág, református világközösség (rev)

Márciusi megválasztása óta első ülését tartja a Református Egyházak Világközösségének (REV) európai vezetőstestülete Utrechtben június 10-11-én.

Megkezdődött a Nemzetközi Imahét az Izraeli-Palesztin megbékélésért

2011. május 31., címkék: ökumené, ökumenikus fórum palesztínáért és izraelért, ökumenikus imahét, Ökumenikus imahét, Ökumené, Nagyvilág, ökumene, egyházak világtanácsa (evt), ima

  Az EVT kezdeményezésére szervezett imahét célja, hogy a palesztin és izraeli népek közötti megbékélésért kűzdő egyéneket és közösségeket összefogásra hívja.

Csatlakoznak a felvidékiek az egységes Magyar Református Egyházhoz

2011. május 16., címkék: Határon túl, Nagyvilág

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház zsinata döntött fenntartással való csatlakozásról, azonban a két szlovák ajkú egyházmegye küldöttei ezt követően elhagyták az ülést.

Sírjanak a papok! – Szabó Imre emlékére

2011. április 20., címkék: In memoriam, in memoriam, Nagyvilág

És sírtak. Sírt Szabó Imre is sírt egyházáért, népéért, a délvidéki magyarokért, sírt a betiltott szolgálatok, a hűtlen szolgák, a keményszívű magyarok miatt. Sírt a meg nem született életekért, a temetőkért, a cigányokért a megfáradt hívőkért…

Mit lehet tanulni a koreai reformátusoktól?

2011. április 14., címkék: Nagyvilág, debrecen-nagytemplom, vad zsigmond, debreceni egyházmegye, tiszántúli egyházkerület, koreai reformátusok

A Koreai Presbiteriánus Egyház Myungsung gyülekezete, több mint százezer tagot számlál. Ezzel az egyházközséggel kötött testvér-gyülekezeti kapcsolatot a debreceni nagytemplomi református gyülekezet.

Szépen folytatják a reformátori munkát

2011. március 10., címkék: Nagyvilág, református világközösség (rev), jerry pillay, dél-afrika, interjú, Hírek

„Az evangélium fényében túl kell lépnünk a meglévő korlátokon, meg kell haladnunk ezeket, hogy megerősítsük a közösséget és az egységet” – állítja Dr. Jerry Pillay, a Református Egyházak Világközössége (REV) elnöke, aki négy napot töltött Magyarországon.

Prágában tanácskoztak az európai reformátusok

2011. március 05., címkék: Nagyvilág, ódor balázs, református világközösség (rev), bölcskei gusztáv

A Református Egyházak Világközössége júniusi létrejötte óta először ülésezett a szervezet európai bizottsága, amely éléről leköszönt Bölcskei Gusztáv, tiszántúli püspök, az MRE Zsinata lelkészi elnöke. Az európai testület alelnöke Ódor Balázs, az MRE külügyi irodavezetője lett.

A németországi magyar ajkú protestáns gyülekezetek jövőjéről egyeztettek

2011. február 23., címkék: Nagyvilág, német protestáns egyház (ekd), diaszpóra, ódor balázs, evangélikus egyház

A diaszpóra ügyében először ültek le tárgyalni az EKD, a németországi magyar közösségek, valamint a Magyar Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház képviselői.

Egyesülnek a francia protestánsok

2011. január 18., címkék: ökumené, francia reformátusok, Ökumené, Nagyvilág

2013 májusától Franciaországi Egyesült Protestáns Egyház néven egyesül a franciaországi evangélikus és református közösség. Erről a két egyház január 15-16-án megtartott közös zsinatán született döntés.

Jobban akar figyelni a fiatalokra a Rajnai Egyház

2011. január 17., címkék: Nagyvilág, konfirmáció, konfirmandus, rajnai protestáns egyház

Ezerötszáz konfirmandust kérdeztek meg egy kutatás keretében, és az eredményeket felhasználva akarnak változtatni a konfirmációs oktatáson.

Teljes Kuyper archívum az interneten

2011. január 14., címkék: Nagyvilág, abraham kuyper, teológia

Abraham Kuyper (1837-1920) holland teológus és politikus teljes életműve hamarosan hozzáférhető lesz az interneten.

Mobil gyülekezetkeresőt indított a Funky Fish

2011. január 12., címkék: Nagyvilág, hollandia, honlap

A Funky Fish hollandiai keresztyén portál keresőszolgáltatást  indított protestáns templomok és gyülekezetek, valamint katolikus plébániák számára.

Nem a politika mondja meg, mit tegyünk

2011. január 11., címkék: rajnai protestáns egyház, Nagyvilág

Az MRE partneregyháza, a 2,8 millió adófizető tagot számláló Rajnai Egyház most zajló zsinata elsősorban az egyházi struktúra radikális átalakításával foglalkozik.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.