Budapesten tanácskoztak az egyházvezetők

2017. április 26., címkék: dunamelléki egyházkerület, generális konvent elnöksége (gke), budapest

Kedden délután Budapesten tárgyalt a Generális Konvent elnöksége. A Magyar Nemzeti Múzeum IGE-IDŐK című jubileumi kiállításának szerdai megnyitójára érkező Kárpát-medencei református egyházvezetők tanácskozásának a dunamelléki egyházkerület Ráday utcai székháza adott otthont.

Úton a közös európai zsinat felé

2013. szeptember 19., címkék: európa, budapest, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce)

Budapest ad helyet az európai protestánsok második zsinati találkozójának 2015 januárjában. Az egyházi „parlamentek" közötti kapcsolat elmélyítését szolgáló kezdeményezés előkészületeiről Bécsben, a GEKE központjában tanácskoztak a rajnai egyház és a magyarországi református és evangélikus egyházak képviselői.

Az Ír Presbiteriánus Egyház moderátora partneregyházi látogatáson hazánkban

2012. március 28., címkék: budapest, moderátor, ír presbiteriánus egyház, látogatás

Ivan Patterson, az Ír Presbiteriánus Egyház moderátora és felesége, Maureen, partneregyházi látogatásra érkeztek Magyarországra. Látogatásuk elsődleges célja az Ír Egyház és a MRE közötti testvéri kapcsolatok megerősítése, az egyházvezetéssel, valamint egyházunk missziói ágainak képviselőivel való találkozás.

Budapesten tartja következő Nagygyűlését az EEK

2012. március 14., címkék: budapest, naggyűlés, európai egyházak konferenciája (cec)

Az Európai Egyházak Konferenciája (EEK) 2011 szeptemberében Prágában tartott ülésén határozott arról, hogy soron következő nagygyűlését Magyarországon, Budapesten tartja. A Nagygyűlés központi témája az Európai Egyházak Konferenciájának missziója a változó Európában.

Szervezőket keres a EEK

2012. március 13., címkék: budapest, Pályázat, pályázat, európai egyházak konferenciája (cec)

Az Európai Egyházak Konferenciája (EEK) nemzetközi koordinátort és kommunikációs munkatársat keres a jövő évi budapesti nagygyűlés szervezéséhez. A jelentkezési határidő 2012. május 12.

Budapest lesz a helyszíne a CEC következő közgyűlésének

2011. szeptember 30., címkék: budapest, Nagyvilág, európai egyházak konferenciája (cec), bogárdi szabó istván, rajos krisztina

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) szeptember 21-24. között tartotta Központi Bizottsági ülését Prágában, ahol többek között arról is döntés született, hogy a protestáns és ortodox egyházakat tömörítő szervezet következő közgyűlését Budapesten tartja 2013-ban. Az ülésen egyházunkat  Rajos Krisztina képviselte, akit 2009-ben választottak meg a bizottság tagjának.

Elindult a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat első tanéve

2011. szeptember 13., címkék: keresztény roma szakkollégiumi hálózat, wáli istván cigány szakkollégium, budapest

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat ünnepélyes ökumenikus megnyitójára Budapesten, a Jezsuita Roma Szakkollégium épületében került sor szeptember 13-án. Az alkalmon részt vettek a történelmi egyházak képviselői.

Fogvatartottak családi kapcsolaterősítő tábora

2011. szeptember 05., címkék: vác, börtönmisszió, Hírek, budapest

A Büntetés-végrehajtási Szervezet és a Református Börtönlelkészi Szolgálat együttműködésének újabb eredményeként augusztus utolsó hetében sor kerülhetett a hatodik velencei családi kapcsolaterősítő táborra. A tíz család számára előkészített programra a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektuma, a Budapesti Fegyház és Börtön, valamint a Váci Fegyház és Börtön engedett ki fogvatartottakat.

Európa a legnehezebb missziós terület ma – nemzetközi missziói konferencia Budapesten

2011. szeptember 02., címkék: nemzetkőzi, budapest, misszió, konfer, európai egyházak konferenciája (cec), nemzetközi

Az Európai Egyházak Konferenciájának Egyházak Párbeszédben elnevezésű bizottsága (CEC - CiD) augusztus 29-31. között Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem dísztermében tartotta missziói konzultációját. 

Ti felkiáltójelek vagytok!

2011. május 23., címkék: szeretethíd, Szeretethíd, budapest

„Egy nap, ami nem érted van, de igazán rólad szólhat” – ígérte egy hang a Szeretethíd beharangozó videójában. A Kárpát-medencei református önkéntes napok résztvevőinek nyomába eredtünk, hogy megtudjuk, tényleg így történt-e? Kik és hogyan szolgáltak május 20-21-én? Erről szól – korántsem teljes – budapesti körképünk.

A hit határokon átívelő ereje

2011. május 16., címkék: budapest, rajnai protestáns egyház, látogatás

A Németországból érkezett delegáltak összesen négy napot töltöttek nálunk, mely idő alatt betekintést kaphattak több hazai gyülekezet működésébe, a református egyház missziós területeken végzett munkájába: megismerkedhettek mindazokkal a problémákkal, melyekkel itthon nap mint nap szembesülnek munkatársaink a missziós projektek kapcsán, ugyanakkor láthatták azt is, milyen áldásos munka folyik a fővárosban, az ország többi részén, és a határokon túl egyaránt.

Francia látogatás Káposztásmegyeren

2011. május 11., címkék: látogatás, francia reformátusok, budapest

Negyvenkét francia református gyülekezeti tag látogatta meg a káposztásmegyeri gyülekezetet május 1-én.

Hitből, emberségből cselekedtek

2010. szeptember 22., címkék: utca átnevezés, második világháború, református helytállók, budapest, Háttér, jane haining

A skót református Jane Haining mellett evangélikus lelkész, katolikus egyházi emberek, politikusok és külföldi diplomaták lettek a budapesti rakpartok új névadói.

Presbiteri találkozó Cegléd–Felszegen

2010. augusztus 07., címkék: presbiterek, cegléd, Gyülekezeti hírek, budapest

A Budapest-Csillaghegyi és a Cegléd-Felszegi református gyülekezetek presbitereinek, szolgálóinak küldöttsége találkozott  június 19-én a Cegléd-Felszegen. A találkozó célja, a testvéri együttléten túl, egymás szolgálatának megismerése és a tapasztalatcsere volt.

Budapest rakparttal emlékezik a skót református mártírra

2010. augusztus 01., címkék: Háttér, utca átnevezés, budapest

Az 1944-ben Auschwitzban elhunyt misszionáriusnő, Jane Haining nevét viseli június óta a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakasza. Igaz, egyelőre sem utcanévtábla, sem emléktábla nem jelzi az átnevezést. A skót református Jane Haining, a tekintélyes Vörösmarty utcai iskola nevelőnője a vészkorszakban sem volt hajlandó hazatérni és kitartott többségében zsidó neveltjei mellett. Egy áruló feljelentése alapján tartóztatta le a Gestapo, majd a haláltáborba deportálták.

Beteglátogató önkéntesek találkozója

2010. március 23., címkék: missziói központ (rmk), diakónia, Hírek, kórházmisszió, találkozó, önkéntesség, budapest

Budapesti gyülekezeti és kórházi beteglátogató önkéntesek napját tartották március 19-én, szombaton az Református Missziói Központ épületében.

Istentiszteletek és szentmisék karácsonykor

2009. december 21., címkék: ittzés jános, erdő péter, debrecen, Ökumené, budapest, ökumené, győr, bölcskei gusztáv, esztergom, paskai lászló, székely jános

Karácsonykor a református, a katolikus, és az evangélikus egyház magyarországi vezetői Debrecenben, Budapesten, Esztergomban illetve Győrben tartanak ünnepi istentiszteletet, szentmisét.

Epreskerti Esték 2009 - zenés irodalmi est

2009. szeptember 02., címkék: Hírek, 2009, alternatív egyházi alkalmak, budapest

Epreskerti Esték 2009 címmel zenés irodalmi estet szervez a Budapesti Városvédő Egyesület, a Vigilia folyóirat
és a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.