Konferencia Japánról a Károli Egyetemen

2011. április 18., hétfő

Japán, Kína, Korea: Kölcsönhatások - Múlt, jelen, jövő címmel rendez konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológiai Tanszéke április 27-én.

A tanszéke évek óta rendez konferenciákat a magyarországi japanológiai kutatások témáiról és eredményeiről. Ez alkalommal Japán és szűkebb környezete, nevezetesen Kína és Korea kapcsolatrendszerével, a kelet-ázsiai régió politikai és kulturális kölcsönhatásaival foglalkozik a konferencia. A térséggel foglalkozó (japanológus, sinológus, Korea-kutató, nemzetközi kapcsolatokat kutató) szakemberek, kutatók, oktatók, doktoranduszok tartanak előadásokat, akik különösen ezen aspektusból vizsgálnák a régió történetét (akár az egészen korai időktől), kultúráját, közös gyökereit, hasonló fejlődését, modernizációs modelljét, és a jelen alakuló együttműködési stratégiáit. A cél ezzel egyrészt a jelen egyik aktuális kérdésének, a regionális együttműködés kelet-ázsiai lehetőségének vizsgálata az előzmények és a jelen feltételrendszerében, másrészt a magyarországi távol-keleti kutatás különböző műhelyei közötti együttműködés kialakítása és fejlesztése. 


A konferencia 2011. április 27-én kerül megrendezésre a Károli Egyetemen. A térséggel foglalkozó szakértők részvételével kerekasztal-beszélgetés is lesz, amelyen a nemzetközi kapcsolatok kutatói (Szunomár Ágnes a Világgazdasági Kutatóintézetből és Gergely Attila, aki a KRE oktatója, de évekig a Külügyi Intézet munkatársa volt) mellett a külügyminisztériumból a térséggel foglalkozó főosztály helyettes vezetője (Takács Szabolcs), valamint a japán (Hidasi Judit, a BGF dékánja és Székács Anna, a BGF vezető oktatója) és a koreai (Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének munkatársa) kultúra és mai viszonyrendszer szakértői is részt vesznek a vitában.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió