Felelősségvállalás a környezetért

2017. november 27., hétfő

A Károli Gáspár Református Egyetem égisze alatt működhet tovább az egyház ökogyülekezeti mozgalma. A tárgyalások rövidesen elkezdődnek – erről is határozott a mozgalom közgyűlése.

Tisztújítás és szervezeti változások jegyében tartotta meg éves közgyűlését a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma november 24-én.

Három korábbi tanácstag – Fekete Ágnes, Karsay Eszter és Varga Anna – lemondását követően két új tagot választottak az Ökogyülekezeti Tanácsba a testület pénteki ülésén: Mihucz Mártont Berettyóújfaluról és Szmoradné Tóth Erikát Jósvafőről. „Nagy örömünkre szolgál, hogy vidéki gyülekezetekből is csatlakoztak hozzánk” – fogalmazott kérdésünkre Szűcs Boglárka ökogyülekezeti referens. Jelenleg kilenc taggal működik a tanács. Az újonnan felállt testület megválasztotta Kodácsy Tamás református lelkipásztort ügyvezetőnek, aki a következő időszakban a Károli-egyetemmel folytatandó tárgyalásokon képviseli a mozgalmat.

A tárgyalások előzménye, hogy Bogárdi Szabó István, a Zsinat lelkészi elnöke azt a javaslatot tette, hogy a mozgalom fontolja meg betagozódását a Károli Gáspár Református Egyetemhez, ahol az Egyház- és Társadalom Kutatóintézet külön szervezeti egységeként működhetne tovább.

Az egyházvezető szerint a betagozódás jó lehetőséget teremtene a gyülekezetek és az egyetem közötti kapcsolatok kiépítésére, de előrevetíti az ökogyülekezeti programok bővülését, újabb publikációk megjelenését, a nagyobb kutatói szabadságot és a mozgalom hangsúlyosabb kommunikációját is. Ez a lépés hosszú távon biztosítaná a szervezet működőképességét és finanszírozását, másrészt a teremtésvédelem témája markánsabban jelenhetne meg a lelkész- és tanárképzésben. A közgyűlés továbbgondolásra érdemesnek tartotta a felvetést és előreláthatólag még idén elkezdődnek a tárgyalások az egyetemmel. Az egyeztetéseken határozzák meg a kutatói egység működési feltételeit, céljait, kompetenciáit és programjait.

A tanács regionális csoportok és tematikus munkacsoportok létrehozásáról is tárgyalt. Ez azt jelenti, hogy helyi központok alakulnának, amik közvetlen környezetükben személyes kapcsolataik segítségével építenék tovább a hálózatot. A tematikus munkacsoportok egy-egy téma köré szerveződnének, amikhez az érdeklődésüknek megfelelően csatlakozhatnak az emberek.

A tanácskozáson felvetődött a szervezeti és működési szabályzat felülvizsgálata is. Üdvözölték, hogy az októberben aláírt állam-egyház megállapodás kitér a református egyház környezeti felelősségvállalására is. Ennek értelmében a református egyház hosszú távon kíván foglalkozni a természet megőrzésével, szemléletformálással és a teremtésvédelmi feladatok ellátásával.

Szoták Orsolya

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.