Régire építkező modern

2014. október 07., kedd

„A protestantizmusban mindig ott van a megújulás vágya. Ugyanakkor a régire építkezik, az örök fundamentumra" – mondta Balog Zoltán miniszter a Károli Egyetem új épületének átadó ünnepségén október 7-én.

„Amikor az ember egy új helyre kerül, egy új intézménybe látogat, akkor a differentia specifikát keresi. Azt a sajátos értelmet, sajátos célt, ami a helyet megkülönbözteti a többitől, ami – végül is – a létezés örömét adja" – kezdte ünnepi beszédét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektorának köszöntése után.

„Az új egyházi épület átadásakor sokan felteszik a kérdést, miért kell egyházi iskolákat nyitni, átadni, mi célja, hogy vannak Magyarországon egyházi fenntartású egyetemek?" – folytatta Balog Zoltán a KRE Dózsa György úti épületének feldíszített termében október 7-én délelőtt összegyűlt vendégek előtt. „Az egyik ok, hogy amit elvettek, azt vissza kell adni, hiszen minden tisztességes társadalom alapja a tulajdon tisztelete. Másrészt legyen alternatíva, választási lehetőség a diákok számára. Emellett, hogy legyen értékelvű oktatás. Ez persze provokatív mondat, hiszen lehet máshol is ilyen oktatás. De ahogy az elmúlt hónapokban az egyetemek élete kapcsán több helyütt reflektorfénybe került: erkölcsi válság van. És miután 2014 elején 2000 fiatallal több jelentkezett ide a Károlira, mint korábban, jelzi, hogy szükség van az értékelvű oktatásra" – hangzott el.

Ennek az az értékelvű oktatásnak történelmi-kulturális-spirituális gyökere van, ez az a bizonyos differentia specifica. Ahogy a Debreceni Református Kollégium épületén is látható a felirat: Orando et laborando, azaz úgy élni, dolgozni, tanulni, imádkozni, hogy az semmiképpen sem megfelelési kényszer legyen, hanem szabad kibontakoztatása a felülről kapott képességeknek – mondta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán még egy sajátosságot emelt ki, mely szerinte a protestáns felsőoktatást jellemzi: ez pedig az újnak és a réginek gyümölcsöző viszonya. „A protestantizmusban mindig ott van a megújulás vágya. Ugyanakkor a régire építkezik, az örök fundamentumra, mégis modern lesz, új lesz" – rajzolta meg a Károli Egyetem profilját.

„Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt" – idézte Balla Péter rektor ünnepi beszédében Pál levelét a Filippiekhez. „Való igaz, hogy az elmúlt években megtanultunk élni bő és szűk esztendőkben egyaránt. Volt, hogy mindennel takarékoskodnunk kellett és most e felújítást tudjuk megélni" – osztotta meg, majd az egyetem lelkiségéről ejtett pár szót. Jó hangulatú intézményként írta körül a Károlit, melyben „nem erőltetünk senkire semmit". „A jézusi értékek meghívása mellett az oktatás minőségére is folyamatosan egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, de vigyázunk, hogy ez ne menjen a spiritualitás rovására" – tette hozzá. Ezután Balla Péter és Balog Zoltán ünnepélyesen átadták az épületet. A vezetőség és a vendégek elénekelték a 167. dicséretet: „Jöjj, mondjunk hálaszót, hű szájjal és hű szívvel".

„Az elmúlt néhány évben voltak nehéz pillanatok az egyetem életében. Ám egyszer csak eljött az újabb költségvetés készítésének ideje, és a zsinat tagjai számára meglepő volt, hogy a Károli részéről nem érkezett igénylés. Először azt hittük, elfelejtették. De nem, az egyetem nem kért" – mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke. „Egyre inkább afelé haladunk, hogy olyan legyen a kapcsolat, amilyet egy püspök magának kíván az egyházkerületében: hogy az a jó gyülekezet, amiről én nem hallok. Nincsenek botrányok, ügyek, és természetessé vált a jó kapcsolat, a közös munka, amit a zsinat és az egyetem közös kutatásai fémjeleznek" – tette hozzá Bölcskei Gusztáv.

Ezután a püspök záró imádságban adott Istennek hálát az új református egyetemi épületért. „Legyen itt a te neved Urunk, hogy te velünk vagy, amikor elindulunk a Krisztus-követésben. Legyen itt a te szemed, a te tekinteted, amivel Krisztusban ránk néztél, és legyen itt a te szíved, hogy iránytűje legyen az itt élőknek nemzedékről-nemzedékre" – kérte.

reformatus.hu
Fotó: Varga Gábor Vargosz 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.