Az EVT főtitkára a palesztin elnökkel egyeztetett

2017. február 27., hétfő

Mahmoud Abbas palesztin elnök hivatalosan fogadta az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkárát február 26-án.

Olav Fykse Tveit az igazságos béke előmozdításáról egyeztetett Palesztinában és Izraelben. Abbas hivatalos programja szerint a hét elején mond beszédet Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén.

A palesztin elnök az EVT főtitkárának kifejtette, hogy fontosnak tartja az ökumenikus szervezet erőfeszítéseit a Szentföldön a keresztyének és helyi egyházak támogatásában. Abbas felhívta a helyi és külföldi egyházakat, hogy figyeljenek a palesztin keresztyének üzenetére és támogassanak minden erőszakmentes törekvést, ami a béke és igazságosság előmozdítását célozza Palesztinában.

„Az a szerepünk, hogy a keresztyén tanúságtételt képviseljük a világban, és mindent megtegyünk az igazságosság és béke ügyéért”, nyilatkozta Tveit, miközben bemutatta az EVT béketeremtő és megbékélést szorgalmazó programjait a Közel-Keleten és szerte a világban. „Mi abban hiszünk, hogy a békét csak közösen, a másikkal együtt teremthetjük meg. Az egyházak közösségeként arra hívattunk, hogy az igazságos békét szolgáló folyamatot támogassuk”, folytatta a főtitkár, majd hozzátette: „Hiszünk benne és látható jeleit is tapasztaljuk annak, hogy a helyi egyházak fontos szerepet játszanak a béke és igazságosság előmozdításában, a konfliktus mindkét oldalán. Fontos, hogy megerősítsük az egyházat és a keresztyén jelenlétet a térségben, a béke melletti hathatós tanúságtétel jegyében.”

„Egy néptől sem tagadhatjuk meg alapvető jogait, különösen nem tehetjük ezt több nemzedéken keresztül. A megoldatlan konfliktus Izraelben és Palesztinában mindenek előtt az igazságosságról szól: amíg nem teszünk eleget az igazság követelményének, a békében sem reménykedhetünk.”, hangsúlyozta Tveit. „Kelet-Jeruzsálem, Ciszjordánia és a Gázai övezet izraeli megszállása 50. évfordulójához közelít és immár generációk szenvedték meg ennek valóságát”.

Tveit azt is elmondta a találkozó alkalmával, hogy „az ENSZ 1948 óta elismeri Izraelt önálló államként, amit az EVT kezdetektől fogva tiszteletben tartott, miközben ragaszkodott ahhoz a döntéséhez, amelyben mindkét államot elismerte. Az EVT 1948. évi nagygyűlése ugyanakkor azt is kimondta, hogy az antiszemitizmus Isten ellen elkövetett bűn”.

Az EVT mindig is támogatta azt az ENSZ határozatot, ami két független és legitim állam, Izrael és Palesztina létét tartotta kívánatosnak. Tveit erre utalva így zárta nyilatkozatát: „Ragaszkodnunk kell a kötelességünkhöz, hogy az emberi jogokat és a békés, emberhez méltó életkörülményeket mindenki számára biztosítani kell. Ez az igazságosság és béke erkölcsi értéke, amihez mindannyiunknak ragaszkodnunk kell. Mindkét fél számára áldást jelentene a tartós megoldás, ami egyben jelentős hozzájárulás lenne a világbéke előmozdításához”.

Az EVT az Ökumenikus Kísérőprogram keretében Palesztinában és Izraelben (EAPPI) 2002 óta folyamatosan arra törekszik, hogy gyermekek biztonságérzetét békés eszközökkel növelje az iskolába vezető útjukon. Az EAPPI átfogó kiértékelésére 2016-ban került sor, 2017-ben az eredmények figyelembe vételével folytatódik a program.

A főtitkár az ökumenikus szervezet idei terveiről is beszámolt, aminek része a márciusra Genfben tervezett rendkívüli konzultáció az izraeli és palesztin igazság alapú béketörekvések stratégiájáról, a júniusi imakampány a békéért, valamint a szeptember 17-24. között megrendezésre kerülő világ imanap Izrael és Palesztina megbékéléséért.  

Az EVT az izraeli elnököt is megkereste és találkozót kezdeményezett vele ugyanebben a témában.

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.