Megérkeztek az első menekültek Olaszországba a humanitárius folyosón keresztül

2016. február 10., szerda

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) számolt be az olaszországi protestáns egyházak és katolikus közösség összefogásában kezdeményezett kormányzati program első eredményéről. Összesen 1000 menekült juthat biztonságosan Olaszországba.

Libanoni, marokkói és etiópiai táborokból érkezik az a mintegy 1000 menekült, akik február folyamán az úgynevezett „humanitárius folyosón", az Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetsége (FCEI), a Szent Egyed (Sant' Egidio) katolikus közösség és az olasz kormány közös programjának keretében szervezetten jutnak el a dél-európai országba. Az olasz egyházak vállalták, hogy a programban résztvevő menekülteknek lakhatást, kulturális orientációt és nyelvoktatást biztosítanak az első hónapokban.

Az FCEI, a Szent Egyed és az olasz külügyminisztérium közötti formális megállapodás keretében indított kezdeményezésben elsőként egy négytagú szíriai család érkezett Rómába, akiket a libanoni menekülttáborból telepítettek át. Azóta a hétéves, súlyosan beteg kislány ápolása is megkezdődött a helyi keresztyén gyerekkórházban.

Az elkövetkező hetekben 100 további menekült juthat el Libanonból Rómába repülővel, keresztyének és muszlimok egyaránt, annak köszönhetően, hogy számukra az olasz kormány humanitárius vízumot biztosított és így elkerülhetik a veszélyes tengeri átkelés halálos kockázatát. Az első hullámban érkező mintegy 100 szíriai menekült különösen is kiszolgáltatott, többségük beteg, idős, vagy gyermekét egyedül nevelő nő, illetve fogyatékkal élő. Többségük az emberkereskedelem potenciális áldozata.

„Sokat dolgoztunk azon, hogy ez a kezdeményezés elindulhasson. Megrázó élmény látni az eredményt, azt, hogy menekültek életét menthetjük meg” – mondta Dr. Paolo Naso, a Valdens Egyház zsinatának migránsügyi tanácsadója és a FCEI „mediterrán reménységre” keresztelt menekültügyi programjának koordinátora. „Reméljük, hogy más országok is csatlakoznak erőfeszítéseinkhez”. Naso sok kollégájával együtt hosszú hónapok óta dolgozik azon, hogy az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át üldöztetés, háború és tömeggyilkosság elől Olaszországba menekülő embereken segítsen.

A humanitárius krízis kezelésére indította el a FCEI a „mediterrán reménység” nevű programot. Tavaly azonban azzal szembesültek, hogy becslések szerint mintegy 3000 ember lelte halálát a tengeren. Ezért határozott úgy a FCEI, hogy a Szent Egyed közösséggel együtt a korábbinál több humanitárius vízum kiadását kezdeményezze az olasz kormánynál. A „humanitárius folyosó” példa a korábban az Európai Egyházak Migránsügyi Bizottsága (CCME) is szorgalmazott szabályozott és biztonságos bevándorlásra. A program „gyakorlati modell, példa arra, hogy ha megváltoztatjuk politikánkat, emberéleteket menthetünk meg. Remélem, hogy a jövőben egyre több humanitárius folyosó nyílik” Európába – nyilatkozta Naso.  

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.