Bachhal a Bethesdáért

2018. október 08., hétfő

Adománygyűjtési megállapodást írt alá a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója, Kovács Zalán László tubaművész és Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója októbert 7-én, vasárnap Budapesten, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. A klasszikus zenét népszerűsítő fesztivál 2019-es programsorozatának jótékonysági célkitűzése, hogy a koncerteken összegyűlt adományokat a református kórháznak adja át új lélegeztetőgép vásárlásához.

A Bach Mindenkinek Fesztivál alapötlete egy New York-i csellóművésztől, Dale Hendersontól származik, aki 2010-ben a Bach in the Subways (Bach a metróban) elnevezésű programjával a klasszikus zenét kívánta népszerűsíteni. Azóta már számos ország vesz részt a kezdeményezéshez, és a zeneszerző születésnapjának környékén nyilvános helyeken, metróaluljárókban, köztereken, templomokban, néha egészen különleges helyszíneken ingyen játszanak Bach műveiből a hallgatóknak.

Magyarország 2015-ben csatlakozott a koncertekhez. Először öt helyszínen szólaltak meg a zeneművek, majd egyre több művész, zeneoktatási intézmény és zenekar vett részt a kezdeményezésben, 2017-re pedig a rendezvény fesztivállá fejlődött. 2018 tavaszán már közel kétezer-ötszáz zenész lépett fel önkéntes alapon. Jövőre március 18. és 24. között rendezik meg a fesztivált, és több száz programot foglal majd magában szerte a Kárpát-medencében. A szervezők célkitűzése, hogy a 2019-es fesztivál magyarországi, határokon belüli rendezvényein adománygyűjtést hirdetnek meg, és az összegyűlt pénzt a Bethesda Gyermekkórháznak adják át új lélegeztetőgép vásárlására.

Az adománygyűjtési megállapodás aláírása alkalmával Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta: egy gyermekkórház vezetőjeként rendszeresen megtapasztalható, hogy az emberek jók. „Sokszor előfordul, hogy váratlan találékonysággal megszólítanak minket a legkülönbözőbb csoportok, hogy szeretnének segíteni, és meg is találják a módját. Ez is ilyen alkalom, amely különösen közel áll a szívünkhöz. A zenei világban talán sokan tudják, hogy az orvosok és az egészségügyben dolgozók között sok a zenerajongó, hiszen a mindennapi stressz enyhítésére alkalmas a komolyzene. Bach, a nagy protestáns zeneszerző és a református Bethesda diakóniája között pedig érezhetjük az összhangot” – mutatott rá a főigazgató.

Kovács Zalán László, a fesztivál igazgatója hangsúlyozta: nagy örömmel tölti el a szervezőket, hogy a fesztivál eljutott arra a szintre, amelyen jótékonysági célkitűzést vállalhattak. „Beteg gyerekeken tudunk segíteni együtt olyan orvosokkal, akikről pontosan tudjuk, hogy minden percüket az életmentés, az életek jobbá tétele tölti ki. Reméljük, hogy ehhez a nagy munkához kicsivel mi is hozzá tudunk járulni” – mondta a fesztiváligazgató, aki azt is elárulta, miért a Bethesda lett a gyűjtés kedvezményezettje.

„Amikor a fesztivál jótékonysági célkitűzéséről gondolkodtunk, természetesen figyelembe vettük azt, hogy mivel Johann Sebastian Bach legnagyobb protestáns zeneszerző, protestáns szervezet legyen az, amely mögé állunk. Ez számomra különösen is öröm, mert én is református család sarja vagyok. Mégis elsősorban a fesztivál vezetőségével közös szakmai döntésünk volt, hogy a Bethesda legyen a kiválasztott, amely amellett, hogy református intézmény, segélynyújtó hely a gyermekek számára. Úgy gondolom, hogy ezzel a célkitűzéssel Bach is egyetértene, ha most közöttünk élne” – indokolta a döntést Kovács Zalán László.

A megállapodás aláírását magában foglaló egész napos kulturális esemény részeként a jövő évi fesztivál néhány fellépője – Harcsa Veronika és Bojta Zsuzsanna énekművészek, Szászvárosi Sándor gamba- és Bábel Klára hárfaművész, valamint a Készenléti Rendőrség Zenekarának rézfúvós kvintettje – adott koncertet, valamint Kovács Zalán László szólt a fesztivál jövő évi terveiről is.

„A Bach Mindenkinek Fesztivált megelőző két napon, március 16-án és 17-én olyan helyszínekre fogjuk elvinni a programokat, ahonnan nem tudnak kijönni és meghallgatni a koncerteket: kórházakba, gyermekkórházakba és büntetés-végrehajtási intézményekbe. Nagyon örülünk annak, egyre több nagynevű művész és ígéretes tehetség csatlakozik a programokhoz, ennek hála a fesztivált már nem csak Magyarországon, hanem szerte a Kárpát-medencében is meg tudjuk valósítani. Az egyházakkal az eddiginél is szorosabb együttműködést terveztünk. Bach a munkássága a keresztyén templomokhoz köthető, ezért célunk, hogy ne csak a koncerttermekben, vagy az utcán szólaljanak meg a művei, hanem a templomok is minél szélesebb körben csatlakozzanak a fesztiválhoz” – vázolta a főszervező.

Jezsoviczki Noémi / Reformátusok Lapja

Fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.