Egészség nélkül nem lehet gyógyítani

2019. június 08., szombat

Mínusz 158 kiló 3 hónap alatt. 80 egészségügyi dolgozó 16 csapatban, aki változtatni akart. Heti négy délután ingyenes sportlehetőség a kórház falain belül, ingyenes edzéstervezés, több száz lefutott kilométer. Ez a mérlege a Bethesda Gyermekkórház életmódváltó versenyének, amely a múlt héten ért véget közös súlyméréssel és egy családi sportnappal.

Zumbázó orvosok, SMR hengert próbálgató ápolók, pingpong versenyen erejüket összemérő terapeuták, kórházi dolgozók és családjaik – ez a nem mindennapi kép fogadta múlt szombaton a Bethesdába érkezőket. Június 1-jén ért véget a kórházi életmódváltó verseny, amelynek során mintegy nyolcvanan 5fős csapatokban versengtek a kilók ellen, illetve önmagukkal, hogy a hétköznapok rutinjába minél több mozgást vigyenek.

Sportolók motiválták a dolgozókat

A kórházi sportnapot olyan neves sportolók tették igazi ünneppé, akik saját példájukkal mutattak utat a hogyan továbbhoz. Szécsi Zoltán háromszoros olimpikon vízilabdázó kiemelte: ő maga is életmódváltásban van, neki is tudatosan kell figyelni az aktív versenyévek után, hogy a megfelelő fizikai aktivitás megmaradjon az életében, mert ha nincs aktivitás, a test nagyon hamar leépül.

Maráz Zsuzsanna Spartathlon-győztes ultrafutónő 30 éven át dolgozott az egészségügyben, így az ő szájából mindenki elfogadta a motiváló mondatokat: „Nagyon nehéz azt mondani egy nővérnek, 12 órás műszak után, hogy menjen el kocogni fél órát, de valahol le kell adni a stresszt, és ennek kevés jobb módja van. És akik rendszeresen végeznek állóképességi sportokat, azok a mentális egészségüket is tovább őrzik. Így csak azt tudom mondani, hogy sportolni muszáj.”

Ács Franciska lovasedző és terapeuta arra figyelmeztetett, hogy minden változás akkor épül be, ha belülről jön, „de kezdetben agyból kell csinálni”, és addig ki kell tartani, amíg meg nem jön a jó érzés, a harmónia, amelyet az elvégzett mozgás jelent.

Együtt edzett a kórház 

A kórházi életmódváltó verseny sikerét nemcsak a leadott kilók jelentik, hanem az az újfajta szemléletmód, hogy az egészségünkért lehet és jó érzés tenni, mert az aktivitás több energiát ad a hétköznapokban. Az már csak hab a tortán, ha mindezt ingyenesen egy kórház biztosítja a dolgozóinak, helyben, munkaidő után. Az egészségügyben dolgozók sokszor rendkívüli körülmények között, erős megterhelés és állandó stressz mellett töltik mindennapjaikat. A munkabeosztás, az anyagi körülmények nem mindig teszik lehetővé, hogy tudatos életmódváltással figyeljenek önmagukra az egészségügyi dolgozók, testi-lelki egészségüket tudatosan biztosítva.

A kórház ezért saját költségén három hónapra lehetővé tette, hogy heti kétszer ingyenes alakformáló tornát, kétszer pedig zumbaórát látogathattak a dolgozók. Fitt menü került bevezetésre a korábbival azonos áron, mely nagy népszerűségnek örvend. A kórház dolgozói számára futóedző készített edzéstervet, az április Vivicittá futóversenyen 30 dolgozó vett részt, ingyenes, kórház által finanszírozott nevezéssel. A lelki egészséget megerősítve stresszkezelő tréninget szerveztek, nagy sikerrel. Az életmódváltó kollégákat zárt Facebook csoport segíti a továbbiakban is, receptekkel, dietetikus által összeállított étrenddel, tanácsokkal, motivációs üzenetekkel. A győztes csapatoknak pénzjutalmat ajánlott fel a kórház vezetése, amelyet boldogan fogadott az összesen 21 kilót leadott csapat.

Az igazi próba most következik: beépül-e mindaz, ami három hónapon keresztül az életmód részévé vált? Be kell épülnie. Mert egészség nélkül nem lehet gyógyítani.

Bese Nóra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.