Kis darabokból egy nagy egész

2017. június 01., címkék: sdg, adrian plass, soli deo gloria diákmozgalom, ifi

A Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom (SDG) május 19-21. között tartotta szokásos tavaszi hétvégéjét Balatonszárszón. Az idei találkozó témája a közösség volt, előadói pedig Angliából, a Scargill közösségi házból érkeztek: a népszerű keresztyén író és felesége, Adrian és Bridget Plass, illetve a scargilli ház igazgatói, Phil és Diane Stone.

Úton Istennel

2016. augusztus 11., címkék: zarándoklat, soli deo gloria diákmozgalom, ifi, sdg

Mintegy negyvenen vettek részt a Soli Deo Gloria Református diákmozgalom által szervezett Tájoló zarándoklaton idén július 25. és augusztus 2. között. Két Református középiskolát – a Baár-Madast és a tatai refit kötötte össze a 120 km-es utunk. A zarándoklat összesen kilenc napig tartott, ebből kettő nap utazás, hat nap gyaloglás, és egy nap pihenés volt.

Megerősítő

2016. április 25., címkék: soli deo gloria diákmozgalom, sdg, ifi

„Gyúrjál, ecsém!" – hangzott Csomós Józsi szabad fordításában a vasárnapi istentiszteleten a Soli Deo Gloria diákmozgalom (SDG) tavaszi találkozójának vezérigéje: „Te azért fiam, erősödj meg a kegyelemben, amely a Krisztus Jézusban van" (2Tim 2,1).

Mentés másként

2015. május 13., címkék: reformátusok lapja, soli deo gloria diákmozgalom, sdg, ifi

A Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom (SDG) április 17-19. között Balatonszárszón tartotta tavaszi konferenciáját a fenti címmel, amelyre az ország minden részéről érkeztek fiatalok és seniorok. A találkozó üzenetét a Lk 9,24 így fogalmazza meg: „Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megmenti azt."

Kalandozások János evangéliumában

2015. március 05., címkék: ifi, sdg, soli deo gloria diákmozgalom

A Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom idén is a Bibliavasárnap előtti pénteken és szombaton tartotta bibliaismereti versenyét, melynek ezúttal a budapesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium adott otthont.

Imaéjjelt tartottak az SDG-sek is

2014. november 26., címkék: beszámoló, imaéjjel 2014, sdg, soli deo gloria diákmozgalom, ifi

A Soli Deo Gloria diákmozgalom tagjai is együtt töltötték a Kárpát-medencei imaéjjelt. Október 10-én este a Lónyay-gimnáziumban találkoztak Budapesten. Élményeikről közös imádságuk és fényképeik vallanak.

Harcos hívő fiatalok

2014. augusztus 11., címkék: ifi, sdg, soli deo gloria diákmozgalom, seregélyes

Harcvonások címmel tartott nyári tábort a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom Seregélyesen. A táborban a lelki harcokhoz szükséges fegyverzetet ismerték meg a résztvevők az Ef 6,13–17 alapján, és élménypedagógiai módszerekkel mélyítették el a hallottakat. Szavakkal is felvértezték magukat – ezekkel mesélik el ők maguk, mi minden történt velük az egy hét alatt.

XX. Zsoltár- és népdaléneklő verseny

2013. október 15., címkék: sdg, ifi

A Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara huszadik alkalommal rendezi meg  zsoltár- és népdaléneklő versenyét.

Szárszó – 1943

2013. augusztus 22., címkék: sdg, migeneráció, reformátusok lapja

A fogalommá lett 1943-as konferencia évfordulója kapcsán az SDG mozgalom történetéről Horváth Erzsébet egyetemi tanszékvezető, a Zsinati Levéltár igazgatója írt.

Egy hetven évvel ezelőtti konferenciázó

2013. augusztus 22., címkék: soós géza, reformátusok lapja, migeneráció, sdg, soos géza

A Soli Deo Gloria Szövetség és annak balatonszárszói konferenciái által a református egyház olyan értelmiséget nevelt ki, amit sem a kulturális, sem a politikai közéletben nem lehetett figyelmen kívül hagyni – hangsúlyozza az 1943-as balatonszárszói SDG-konferencia hetvenedik évfordulóján a senior SDG-s Kádár Géza, akit istenhegyi otthonában, a Kálvin János Református Idősek Otthonában látogattunk meg, és emlékei felidézésre kértünk.

Párhuzamosból kereszt

2013. augusztus 12., címkék: sdg, nemzetközi vasutas misszió, találkozó

Míg hazánkban alig két évtizede indult újra a keresztyén vasutas szervezet, addig van olyan ország, ahol több mint száz éve alakultak biblia- és imacsoportok a vasúti dolgozók számára, ezzel is bátorítva őket arra, hogy Istenbe vetett hitüket a hétköznapokban, kollégáik között is megéljék és vállalják. A különböző országok egyesületeit összekötő Nemzetközi Vasutas Misszió háromévente konferenciát szervez, hogy tagjai megismerjék egymást és a helyi szervezetek tevékenységét is. Tíz európai országból, valamint idén először Indiából és Új-Zélandról is érkeztek a találkozóra, melyet Balatonszárszón, a Soli Deo Gloria Református Családi Hotel és Konferenciaközpontban rendeztek meg augusztus első hetében.

Útkeresés az SDG-ben

2013. augusztus 12., címkék: migeneráció, sdg, katona viktor

Vajon a megváltozott világban ugyanaz az a küldetése a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalomnak (SDG), mint hetven évvel ezelőtt volt? Többek között ezen gondolkodott Katona Viktor, a szervezet mostani elnöke, akit az általuk rendezett MIGeneRÁCIó konferencián kérdeztük.

Te mennél vagy maradnál?

2013. augusztus 12., címkék: balatonszárszó, sdg, migeneráció

Augusztus kilencedike, az év egyik legforróbb napja. Mégis mintegy százan döntöttek úgy, hogy részt vesznek a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom által szervezett MIGeneRÁCIÓ konferencia második napján Balatonszárszón. Úgy tűnik, mégsem volt annyira merész vállalkozás a negyven fokos kánikulában a kivándorlás témakörében gondolkodásra hívni másokat.

Amerika és töltött káposzta

2013. augusztus 10., címkék: köntös lászló, migeneráció, sdg, szárszó

Kötelességünk az itthon maradás, mert nem véletlen, hogy ideszülettünk. Mégsem lesz rongyemberré az, aki külföldre megy – vélekedett Köntös László. A dunántúli egyházkerület főjegyzője A migráció, mint missziói kihívás címmel tartott előadást Balatonszárszón, az SDG Konferencia Központban a MIGeneRÁCIÓ konferencián.

Jönni és menni

2013. augusztus 09., címkék: sdg, sdg központ, migeneráció

A kétezres évekig hazánkban a szociológiai kutatások elsősorban azt vizsgálták, hogy kik érkeznek hazánkba. Mára az vált érdekesebbé, ki megy el és miért. Sik Endre a MIGenRÁCIÓ konferencia első főelőadásában, augusztus 9-én délelőtt bemutatta a Magyarországra irányuló és az innen kifelé vezető migrációs mozgásokat és azok főbb jellemvonásait, hiszen mindkét jelenség a mai napig létezik. Csak éppen időközben súlyuk változott meg.

MIGeneRÁCIÓ

2013. augusztus 09., címkék: konferencia, migeneráció, sdg, szárszó, steinbach józsef

A szójáték a migráció és generáció szó összetételéből alakult, jelképezve azt az égető problémát, hogy ma számosan vándorolnak ki hazánkból a fiatal generáció tagjai. Az ezzel a témával foglakozó konferenciát a Soli Deo Glória Református Diákmozgalom szervezte meg a híressé vált 1943-as találkozó szellemében. Augusztus nyolcadikán, a hivatalos megnyitó előtt pár órával, a balatonszárszói SDG Konferenciaközpontban sajtótájékoztató keretében lehetett előzetes képet kapni a MIGeneRÁCIÓ programjáról, filozófiájáról.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.