Menekültügy: összehangolt és ambiciózus cselekvést!

2016. március 19., szombat

Az Európai Tanács soron következő ülését megelőzően öt európai ökumenikus szervezet írásban fordult az Európai Unió (EU) politikai vezetőihez, mielőbbi intézkedést sürgetve a menekült- és migránsválság ügyében.

Az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC), az Eurodiaconia, az európai keresztyén segély- és fejlesztési szervezeteket tömörítő EU-CORD, valamint az EVT tagegyházainak segélyszervezeteit koordináló ACT európai részlege közös levelében felszólítja az európai kormányokat, hogy teljesítsék vállalásaikat és a nemzetközi jog által rájuk rótt kötelezettségeket.

Arra kérik az EU-t, hogy növelje az egyének keresésére és megmentésére irányuló erőfeszítéseit a Földközi-tenger térségében, ezzel egy időben teremtse a biztonságos és legális áthaladás lehetőségét a menekültek számára, valamint biztosítsa a megfelelő támogatást azoknak, akik Európába jutottak.  Szerintük a biztonságos átkelésnek magába kell foglalnia a menekültek áttelepítését és humanitárius alapú befogadását biztosító, kiterjesztett programokat, továbbá az egyéni támogatások és a családok újraegyesítését, illetve további eszközök alkalmazását. Úgy vélik, ez a hozzáállás elengedhetetlen feltétele annak, hogy megelőzzük, hogy a menekültek az életüket kockáztassák, vagy sorsukat embercsempészekre bízzák.

A menekültválság nagy kihívás mind az EU, mind szomszédjai számára, nagyfokú és összehangolt együttműködést tesz szükségessé az Unió külső határain kívül eső országokkal. A levélben az egyházi szervezetek aggodalmuknak adnak hangot az Európai Unió és Törökország közötti, napokban bejelentett megegyezés kapcsán is, amely a menekültek feltételek nélküli visszafordítását jelentené Törökországba és az „egy be, egy ki” elvet alkalmazná a szíriai menekültekre nézve (minden Törökországba visszafordított emberért az EU átvenne a törököktől egy ellenőrzött szír menekültet), amely olyan országokból érkezett menekültek kizárását jelentené, mint például Afganisztán és Eritrea.

„Az európai államok nem háríthatják át a felelősséget más országokra menekültek védelmét illetően, vállalniuk és osztozniuk kell a felelősségben, és enyhíteniük a leginkább érintett országokra, azaz Libanonra, Jordániára és Törökországra nehezedő nyomást” – jelentette ki Doris Peschke, a CCME főtitkára.

A levél üdvözli az EU részvételét a békefolyamatokban, és fokozott erőfeszítésékre szólít a szíriai konfliktus befejezése kapcsán. Ugyanakkor a nyilvánosság figyelmébe ajánlja azon európai emberek tömegének példáját, akik ma is segítik a menekültek befogadását azzal, hogy különféle szolgáltatást és humanitárius segítséget biztosítsanak, és baráti jobbot nyújtanak a menekülteknek. A CCME, a CEC, az Eurodiaconia, az EU-CORD, valamint ACT európai részlege felszólítja az európai kormányokat, hogy a menekültek védelmére humánusabb válaszokat dolgozzanak ki: „Európának lehetősége és kötelessége, hogy a jelenleginél többet tegyen a leginkább kiszolgáltatott emberek életének és méltóságának védelme érdekében.”

Fordította: Murányi Bálint

Forrás: www.ccme.be

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.