Rio +20 Konferencia az egyházak oldaláról

2012. június 26., kedd

Brazíliában rendezték meg az ENSZ Fenntartható Fejlődés Konferenciáját június 20-22. között. Az Egyházak Világtanácsát egy ökumenikus delegáció képviselte Rio de Janeiróban.

A szerdától péntekig tartó csúcsértekezlet résztvevői arra a kérdésre szerettek volna választ találni, hogy a gazdasági, társadalmi fejlődés üteme és minősége miként őrizhető meg, hogyan terjeszthető ki a népesség minél szélesebb rétegeire úgy, hogy a szegények aránya csökkenjen, a környezet terhelése ne növekedjen, és megmaradjanak a természeti erőforrások. Azonban a konferencia nem mindenki szemében volt sikeres.

Az evangélikus segélyszervezetek aktív szerepet várnak el Németországtól és az EU-tól. A konferenciának szerintük jelt kell adni arról, hogy az államok készek megtárgyalni az emberiség fennmaradásának kérdéseit, feltételeit: az életbarát ökoszisztéma megőrzését, a szegénység és éhezés elleni fellépést.

Példát mutatni

Az Act Alliance, a százhuszonöt egyházat magába foglaló humanitárius világszervezet, jelentést készített a konferencia kapcsán, melyből kiderül, a fejlődő országoknak az alacsony szén-dioxid kibocsátással járó technológiákat kellene követniük – ez a túlélés záloga a klímaváltozás katasztrofális következményeinek elkerülése érdekében.

A technikát az Act Alliance szerint Északtól, tehát a fejlett államoktól kellene átvenni. Jelentésük rámutat arra, hogy a fejlett ipari nemzeteknek kellene utat mutatni a káros gázok kibocsátásának további mérséklésében, melyet követni kell minden államnak, nem csupán a fejlődő, szegény országoknak. A megújuló energiaforrások felé kell tekinteni, melyhez szükség van a kormányok aktív környezetvédelmi politizálására és a civil társadalom által gyakorolt nyomásra is.

Azonban van, aki szerint a szükséges intézkedések valósulnak meg, amíg el nem hiszik az emberek, hogy a fosszilis tüzelőanyagok igenis helyettesíthetőek. „Bizalmat és a jólét új modelljeit kell kiépítenünk a fenntartható fejlődés érdekében".

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) tanácsának meghatalmazottja, Bernhard Felmberg kritizálta a konferencia eredményeit. Hiányolja a dinamikát, az átláthatóságot és az elköteleződést a jövő nagy kérdéseinek megválaszolásával kapcsolatosan. Szerinte a zárónyilatkozat csupán egy minimális konszenzust tükröz, amivel senki nem lehet igazán elégedett.

Párhuzamos tanácskozás

A Rio +20 konferenciával szinte párhuzamosan zajlott Bogorban, Indonéziában egy nemzetközi fórum Szegénység, Gazdagság és Ökológia címmel. Az egyházak és a civil társadalom képviselői a szegénység felszámolásáról és a keresztyén etikán nyugvó gazdasági és ökológiai igazságosságról beszéltek. Céljuk a globalizáció gazdasági aspektusaiban alternatívákat létrehozni, melyek szintén az emberiség fennmaradását, a társadalmi különbségek leküzdését és a fenntartható fejlődést szolgálják.

Hadady Ágnes, forrás: www.protestantnews.eu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.