Nemzetközi Ökumenikus Béke Nagygyűlés kezdődik Jamaicán

2011. május 12., csütörtök

Kevesebb, mint egy hét van hátra az Egyházak Világtanácsa szervezésében sorra kerülő Nemzetközi Ökumenikus Béke Nagygyűlésig, amely a világszervezet Erőszak Elleni Évtized projektjének záróakkordja. A nagygyűlés mottója: „Dicsőség a magasságban Istennek és a földön békesség” (Lk 2,14).

altA május 17-25 közötti nagygyűlés helyszíne Jamaica, a Karib térség harmadik legnagyobb szigete. A nagygyűlést az Egyházak Világtanácsa a Jamaicai Egyházak Tanácsával szoros együttműködésben Kingstonban a University of West Indies egyetem kampuszán szervezi, ahol a világszervezet eddigi legnagyobb rendezvényére kerül sor, mintegy 1000 résztvevő delegálttal a világ minden részéről.

A béke nagygyűlés kiemelt célja az Ökumenikus Felhívás az Igazságos Béke melletti Elkötelezettségre című nyilatkozat megvitatása és továbbgondolása, amely mérföldkőnek számít a békével kapcsolatos ökumenikus teológiai szakirodalomban.

Dr. Fernando Enns, a rendezvény főkoordinátorának szavaival élve „a nagygyűlés lehetőséget kínál az Erőszak Elleni Évtized projekt eredményeinek az összegzésére, illetőleg az esetleges hibák és mulasztások feltárására. De ennél is fontosabb feladat annak meghatározása, hogy hogyan kívánnak az egyházak a jövőben hatékonyan együttműködni a békesség szolgálatában?”

A nagygyűlés résztvevői közös bibliatanulmányok, áhitatok, szemináriumok és plenáris tanácskozások során a következő négy fő témát vizsgálják:
1.    Béke a közösségben;
2.    Béke a földön;
3.    Béke a gazdaságban;
4.    Béke a nemzetek között.

Iszlai Endre

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.