Keresztyén-muszlim közös nyilatkozat a szélsőségek ellen

2016. október 03., hétfő

A szélsőséges vallási jelenségek elutasítására, a párbeszéd és a béke előmozdítására szólít fel az a keresztyén-muszlim nyilatkozat, amelyet az Egyházak Világtanácsa (EVT) és az Elöljárók Muszlim Tanácsa közösen adott ki.

Az október 1-jén véget ért kétnapos genfi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában keresztyén és muszlim vezetők közösen ítélték el a vallási erőszakot és szélsőséget. Az Egyházak Világtanácsa és a vallási elöljárók muszlim tanácsa által a vallásközi párbeszéd és együttműködés jegyében egybehívott „Úton az integrált világ felé” című tanácskozáson a kairói Al-Azhar nagyimámja, Ahmad al-Tayyeb professzor vezette a muszlim delegációt, míg keresztyén részről az EVT vezetői mellett jelentősebb tagegyházi vezetők, illetve a Lutheránus Világszövetség képviselői vettek részt. A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő, Genfhez közeli Bossey-i Ökumenikus Intézetben a nagyimám a vallási vezetők felelősségéről szólt a világbéke megteremtésében.

A tanácskozás egy hosszabb párbeszéd és gyakorlati együttműködés fontos állomása volt, amelynek folytatása mellett nyilatkozatban kötelezte el magát a két vallási világszervezet. Erre a tervek szerint 2017-ben Kairóban kerül sor. A záró dokumentum megemlíti, hogy a „találkozó kiemelkedő témája a béke volt, különös tekintettel a vallások, vallási vezetők és szervezetek szerepére a béke kultúrájának és a béketeremtés gyakorlatának előmozdításában. Ábrahám gyermekeiként egyetértünk abban, hogy Isten azért teremtette az emberiséget, hogy osztozzunk egymással a szeretet, az együttérzés, a béke és irgalom, valamint a becsület és őszinteség ajándékaiban” – fogalmaz a közös nyilatkozat. Az aláírók kiállnak amellett, hogy a különböző vallások követőit ugyanazok a jogok illetik meg és ugyanazon kötelezettségek terhelik egy állam polgáraiként.

A történelmi jelentőségű találkozó résztvevői valamennyi vallási vezetőt az igazságosság és a béke melletti kiállásra szólítanak fel és elítélik a vallási, faji, nemi és etnikai alapú szélsőségességet és a diszkrimináció valamennyi formáját. A nyilatkozat a vallások tanításának jobb megértését, a vallások közötti megbékélést, a fiatalok bevonását és nők szerepének megerősítését szorgalmazza a béketeremtésben. A dokumentum a fegyveres konfliktusok és gyűlöletkeltés helyett a nemzeti erőforrások értelmes felhasználását sürgeti a szegénység, tudatlanság és a betegség leküzdésére.

Az Egyesült Arab Emírség fővárosában, Abu-Dzabiban bejegyzett szervezetet 2014-ben azzal a céllal hozták létre „az iszlám bölcsességükről, igazságérzetükről, függetlenségükről és modernitásukról ismert jeles személyiségei, tudósok és szakértők, hogy a békét előmozdítsák a muszlim közösségben”.

Külügyi Iroda

Forrás: oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.