Hilarion metropolita megosztó beszéde

2013. november 04., hétfő

Az orosz ortodox metropolita hozzászólása a hagyományos keresztyén értékekről és szekularizáció folyamatáról az Egyházak Világtanácsa október 30-án kezdődött puszani nagygyűlésén megosztotta a hallgatóságot.

Az Orosz Ortodox Egyház metropolitája az egységdokumentumhoz fűzött hozzászólásában hangsúlyozta, hogy az Egyházak Világtanácsa (EVT) ma is az egyházak közötti kapcsolatok kiemelkedő eszköze, aminek a hatékonyságával kapcsolatban ugyanakkor kérdések merülhetnek fel. Nemcsak a múlt vitái és szakadásai jelentenek kihívást, hanem az új jelenségek is, mint az úgynevezett „történelmi" és az újonnan születő egyházak kapcsolatát terhelő prozelitizmus, vagy a társadalmi átalakulások, amelyek aggodalomra adnak okot.

A moszkvai patriarchátus külügyi vezetője kiemelte, hogy a „keresztyén világ" vége fenyeget, amelyben a vallásokat és egyházakat a nyilvános életből kiszorítják és az alapvető erkölcsi értékeket is megkérdőjelezik. A militáns szekularizmus, fogalmazott az orosz egyházvezető, fenyegeti többek között a házasság hagyományos rendjét és keresztyén családképet, amikor a homoszexuális kapcsolatokat a házasság szintjére emeli és gyermekek örökbefogadását is lehetővé teszi számukra. Az egyháznak, a diszkriminációt szigorúan elítélve ugyan, de ki kell állnia a házasság szentsége mellett. Ha a keresztyén egyházak maguk elvetik a hagyományos keresztyén értékeken alapuló erkölcsöt, akkor a szekuláris tömegkommunikációnak engedve veszélyeztetik az EVT tagegyházainak közös tanúságtételét és elvétik prófétai küldetésüket.

Az orosz egyházvezető világosan kifejezésre juttatta, hogy a hagyományos keresztyén erkölcsi értékek megkérdőjelezése olyan feszültségeket gerjeszthet, amelyek az ökumenikus közösséget veszélyeztetik. Az agresszív szekularizmus mellett Hilarion elítélte a vallási radikalizmust, kiemelve az iszlám radikális megnyilvánulásait, kiállva a 100 millió üldözött és elnyomott keresztyén mellett és az iszlámmal való párbeszéd elmélyítését sürgetve. A pátriárka a köszönetet mondott a vendéglátó koreai egyházaknak és támogatásáról biztosította őket országuk egységéért való küzdelmükben. A metropolita hozzászólása vegyes fogadtatásra talált. A hagyományos értékek melletti állásfoglalása nemcsak az ortodox egyházak között, hanem - felekezeti hovatartozástól függetlenül - az afrikai és ázsiai egyházak képviselői körében is pozitív fogadtatásra talált, míg az észak-amerikai és európai delegáltak kritikusan fogadták azt.

A teljes beszéd angolul itt érhető el.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.