Az ember nem válogathatja meg a gyerekeit

2015. június 15., hétfő

A svájci reformátusok ellenzik azt az alkotmánymódosítást, ami lehetővé tenné az emberi embriók szabadabb szelekcióját preimplantációs diagnosztika alapján. 

Június 14-én kerül sor a népszavazásra az alkotmány módosításáról, amelyet a Svájci Református Egyházak Szövetsége (SEK) nyilatkozatban utasított el. A SEK szerint a módosítás túlságosan tágra nyitja a kaput a preimplantációs diagnosztika (PID) előtt az asszisztált humánreprodukció, azaz az orvosilag támogatott megtermékenyítés esetén. Az embriók genetikai alapú szelektálása ugyanis az eugenika, azaz az emberek mesterséges kiválasztásának rendkívül érzékeny kérdéskörét érinti. Ezért világos és szigorú szabályozásra van szükség a PID esetében. A szavazásra bocsátott tervezet ezt a kívánalmat nem teljesíti. 

Az alkotmány 119. paragrafusának módosítása ugyan csak hét szót érint egy látszólag súlytalan mellékmondatban, ami azt szabályozza, hogy hány embrió állítható elő mesterséges megtermékenyítés esetén, a tervezett változás mégis jelentős. A jelenlegi alkotmányi szabályozás három embrióban rögzíti a maximumot, amiket az anya méhébe be lehet ültetni. A jövőben nem lenne mennyiségi korlát. Annyi embrió állítható elő a javaslat szerint, amennyi „az orvosilag támogatott megtermékenyítéshez szükséges”. A mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvény már ma is 12 embrióról szól, ezzel elegendő beültethető petesejt áll rendelkezésre több megtermékenyítési ciklus esetén is. 

A SEK álláspontja, hogy a mesterséges megtermékenyítés során alkalmazott genetikai vizsgálatok megengedhetők örökletes betegségben szenvedő szülők esetében. A genetikai szelekció ugyanakkor súlyos kérdéseket vet fel, ami miatt a svájci reformátusok az alkotmánymódosítást elutasítják. Egyrészt az emberi életet nem lehet minőségi kontrollnak alávetni, másrészt tisztázatlan a „felesleges”, mesterségesen megtermékenyített, de be nem ültetett embriók sorsa. 

A szövegtervezet több kérdést vet fel, mint amit megold, és szabállyá teszi a kivételt. A SEK ezért azt indítványozza, hogy az alkotmányban szerepeljen egy kitétel az embriók méltóságának védelméről.

„Az embriók szelekciója szembemegy az emberi élet védelmének alapvető kötelezettségével. A PID éppen ezért csak kivételes esetben, az élet védelmében jöhet szóba, és semmiképp sem szabadon választható alternatívaként. Egyben etikai konzultáció biztosítása is szükséges a PID-ben érintett szülők részére. A beültetést megelőző diagnózis ugyanis eleve magába foglalja a megfelelő embrió kiválasztásának lehetőségét. Annak a veszélye, hogy rendkívüli eljárásokat magától értetődő szabályszerűségként kezeljünk, éppen az új biotechnológiai fejlődése miatt igen nagy. Ennek ellenállni az egész társadalom feladata” – fogalmaz az állásfoglalás. 

A döntés szabadságát a SEK felhívása is alapvető értéknek tartja, de az előfeltételezi a felelősségvállalásra való készséget. Döntő kérdés, hogy mikor válik az elvárt felelősség elviselhetetlen teherré az ember számára. „Valóban mindennapi jelenséggé kell lennie az embriók minőségi szelekciójának?” – teszi fel a kérdést állásfoglalásában a SEK. A Biblia tudatában van annak, hogy veszélyes, ha túl sokat várunk el az embertől. Ezért hangsúlyozza mindenek előtt Istennek az egyes ember életét igenlő kegyelmét. „Minden egyes ember, teremtményként, Isten akaratának tárgya” – zárul a teológiai érvelés. 

A SEK egy vitaindító kisfilmet is leforgatott az állampolgárok informálására, hogy kampányát nyomatékosítsa.

Külügyi Iroda

Forrás: www.kirchenbund.ch

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.