A keresztyén egyházak elítélik az új-zélandi vérfürdőt

2019. március 16., szombat

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) is csatlakozott az ázsiai egyházak nyilatkozatához, amelyben megerősítik a béke és biztonság melletti elkötelezettségüket, valamint az erőszakkal és gyűlöletkeltéssel szembeni ellenállásra hívják a vallási közösségeket az új-zélandi mecseteket ért pénteki terrortámadás után.

A 17 ország 95 tagegyházát tömörítő és szerte a kontinensen mintegy 55 millió keresztyént képviselő Ázsiai Keresztyén Konferencia (CCA) elítélte az új-zélandi Christchurch Al Noor és Linwood mecseteit ért véres támadást, amelyben 49 vesztették életüket és további 20 ember sebesült meg.

Az ázsiai keresztyének kiállnak a megtámadott muszlim közösség mellett

A tragikus esemény kapcsán a CCA főtitkára, Mathews George Chunakara úgy fogalmazott, hogy „bármilyen vallást kövessünk, vagy bármely etnikai csoporthoz tartozzunk is, mindannyiunknak olyan körülmények között kellene élnünk, amit a tartós béke és biztonság jellemez. Az erőszakos cselekményeket minden lehetséges eszközzel meg kell előzni.” A szervezet első indiai vezetője együttérzéséről és támogatásáról biztosította az érintetteket: „a Mindenható Istenhez imádkozunk az áldozatokért és családjaikért, gyásszal és fájdalommal a szívünkben fordulunk az új-zélandi muszlim testvéreinkhez” – fogalmazott.

Chunakara azt is megerősítette, hogy a CCA csatlakozik az Új-Zélandi Metodista Egyház elnökének szavaihoz. Nicola Teague Grundy korábban úgy nyilatkozott, hogy „az emberek bármely csoportja ellen irányuló gyűlölet valamennyiünket érint. Nincs helye az ilyen támadásnak, mi pedig mindenki mellett kiállunk, bármi legyen is a vallása. Mindenkinek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy vallását szabadon gyakorolja és biztonságban éljen”.

„Mindenki a saját szőlőjében vagy fügefája alatt ülhet, és senki sem háborgatja őket. Maga a Seregek Ura mondta ezt!” (Mik 4,4) – idézte a CCA főtitkára Mikeás próféta látomását és imádságra hívta a keresztyéneket azért, hogy a terrortámadás áldozatait Isten irgalmasan „karjaiba ölelje és örök nyugalmába fogadja”. „Költözzön béke azoknak a szívébe, akiket megrendített ez a szörnyű tragédia, ami lerombolta a békés közeget egy vallásilag toleráns országban” – kívánta Chunakara.

A helyi presbiteriánus egyház moderátora, Fakaofo Kaio nyilatkozatában „rendkívül súlyosnak" nevezte az „értelmetlen és erőszakos" merényletet, és úgy fogalmazott, hogy „nemzetként össze kell tartanunk és szembe kell szállnunk a vallási erőszakkal". A református egyházelnök a sokszínűség erejét méltatta és emlékeztetett a szomszédainkkal való békés együttélés fontosságára, még ha mások is, mint mi: „meg kell tanulnunk neveiket, egy asztalhoz kell ülnünk velük, meg kell értenünk értékrendjüket és hitüket, mert csak így győzhetjük le a gyűlöletet és a félelmet, ami ilyen erőszakot szül". Az új-zélandi reformátusok imádságban hordozzák a muszlim közösséget. Vasárnap több mint négyszáz gyülekezetükben csendes főhajtással adóznak az áldozatok emlékének, és azért imádkoznak majd, hogy „Isten szeretete és hatalma uralkodjon a világban".

Az Egyázak Világtanácsa is közösséget vállal az áldozatokkal

Az EVT központi bizottságának új-zélandi tagja, Ray Coster a szervezet nyilatkozatában megerősítette, hogy az ökumenikus közösség osztozik a gyászban és a muszlim családokért mondott imádságban Új-Zéland legsötétebb óráiban. „A családok egy része migráns vagy menekült. De a közösségünk tagjai. Sokan azért jöttek az országba, és kerestek ott menedéket, mert biztonságos helynek gondolták. Nemzetként nagyra tartjuk az együttérzést, irgalmat és a toleranciát. Amit ma láttunk annak nincs helye a kultúránkban” – fogalmazott Coster.

Olaf Fykse Tveit, az EVT főtitkára kegyetlen bűncselekményként beszélt az imádságra egybegyült nők, férfiak és gyermekek életét követelő vérengzésről. „Támadás ez minden hívő ember, az emberség köteléke és a békés együttélés ellen” – fogalmazott. „Az EVT minden muszlim emberrel közösséget vállal, szolidaritásáról biztosítja különösen Új-Zéland iszlám közösségét, és a lehető leghatározottabban elítéli a cselekményt, ahogy a mögötte álló gyűlölködő és veszélyes ideológiákat” – tette hozzá a főtitkár, aki egyben kiemelte, hogy az EVT továbbra is elkötelezett a muszlim közösségekkel folytatott párbeszéd és békés együttélés előmozdításában. „Muszlim barátainkat és partnereinket biztosítjuk arról, hogy határozottan elutasítjuk az ilyen tetteket, és minden keresztyén embert arra hívunk, hogy Jézus Krisztus nyomdokaiban járva keressék a békés és tiszteletteljes együttélést szomszédaikkal, és fordítsanak kitűntetett figyelmet a kiszolgáltatott kisebbségi közösségek védelmére” – zárul Tveit nyilatkozata.

Külügyi Iroda

Forrás: www.cca.org.hk, www.oikoumene.org, presbyterian.org.nz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.