A 2018-as év termése

2019. január 06., vasárnap

Lelkész és rendőr egyszerre, református gimnazista feltaláló, szakácsversenyt nyert konyhásnénik – néhány ember, akiket a 2018-ban megismerhettek a reformatus.hu olvasói. Emellett teológiai kérdéseket boncolgattunk, közéleti témákat jártunk körbe református szemmel és nem hagytunk fel a gyülekezetek látogatásával sem. Több mint 1300 tavalyi tartalmunk legérdekesebb, legfontosabb, legemlékezetesebb  darabjaival kívánunk áldott évet!

A látható egység felé 

Az erdélyi felekezetek együttélését lehetővé tévő tordai országgyűlés 450. évfordulójára emlékezve kezdődött a tavalyi év, mi pedig Gonda Lászlóval, egyházunk ökumenikus tanácsadó testületének tagjával a keresztyén felekezetek közötti párbeszédről, az önfeladástól való félelemről és a megigazulástanról szóló teológiai álláspontok közeledéséről beszélgettünk. A reformáció korában nagy vitákat kiváltó kérdésről ugyanis közös evangélikus-katolikus nyilatkozat született, melyhez a református egyházak is csatlakoztak.

Mi vagyunk az egymillió! 

Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés. Ezt a három szót tanultuk meg 2018 tavaszán, amikor is a Kárpát-medencei református vezetők arra buzdítottak mindenkit, csatlakozzanak az Európa-szerte zajló aláírásgyűjtéshez. A Minority SafePack célja, hogy az Európai Bizottság konkrét jogi szabályozást fogadjon el a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. A csatlakozásra buzdítva utánajártunk, miről szól a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés, valamint felvidékikárpátaljai, szerbiai, erdélyi, szlovéniai az ausztriai magyar reformátusokat is megkérdeztük, számukra miért fontosak a kisebbségek jogai.

Reformkonyha újragondolva

A Bocuse d'Or magyarországi döntőjének helyszínén rendezték meg a tavalyi Közétkeztetési Szakácsverseny végső összecsapását, melyről a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola szakácscsapata az előkelő nyolcadik helyet és öt különdíjat hozott el. Mitől egészséges a „piskóta csokiöntettel"? Milyen ételt lehet főzni 450 forintból? Mennyi sóra van szüksége az embernek? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekről beszélgettünk a munkáját is ugyanilyen maximalizmussal és küldetéstudattal végző csapattal.

Hiszek Magyarország feltámadásában

Az áprilisi országgyűlési választásokra készülve mindenkit felelős állampolgári magatartásra és józanságra kért Bogárdi Szabó István lelkészi elnök, mi pedig ott voltunk a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol egy asztalhoz ült és érdemi vitát folytatott négy politikai párt egy-egy képviselője. Annak is utánajártunk, hogyan harcolták ki elődeink országunk demokratikus berendezkedését, majd szomorúan szembesültünk azzal, hogy a választások után elszabadultak az indulatok. Cikkünkben arra kerestük a választ, hogyan változtathatunk ezen.

Népbetegséget gyógyítana találmányával a refis diák

Berzsák Bulcsú, a Baár-Madas Református Gimnázium 11. osztályos tanulója az általa kifejlesztett tartásjavító hátizsákkal kiemelt dicséretet nyert a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen. Bulcsú számára sokat jelent hite, az elért eredményért is hálás Istennek: „A verseny alatt is úgy éreztem, Ő segített végig, egyedül nem ment volna." Reméljük, hamarosan elterjed helytelen tartás ellenszere, és a fiatal feltalálóról is hallunk még.

Temető és szülőszoba

Ezzel a két véglettel érzékeltették a tavaly augusztusi Reformátusok Szárszói Konferenciáján azokat a párhuzamos valóságokat, melyekkel a református egyház nap mint nap szembe néz. Az elvándorlás miatt egyfelől megállíthatatlannak tűnik a kiöregedő falvak elnéptelenedése keleten, másfelől gyülekezet- és intézményhiány tapasztalható nyugaton, valamint a nagyvárosokban. Helyzetértékelésünk után az egyházon belüli migrációra adott válaszokat, már megvalósult kezdeményezéseket vagy még csak papíron létező ötleteket vettük sorra.

Tompa Mihály tornácán

Ezek után folytattuk a Kárpát-medencei református gyülekezeteket bemutató sorozatunkat: utánajártunk, hogyan élnek a gömöri reformátusok. Hanván például azt is megnéztük, mit látna ma a parókia ablakból Tompa Mihály, a közösség hajdani lelkipásztora.

Hivatása: rendőr és lelkész

Talán e cikkünk megszületésére vártunk 2018-ban a legtöbbet, kilenc hónap telt el az ötlettől a megjelenésig, de megérte. Pallagi Andrea törzsőrmester a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozója, közben a Budapest-káposztásmegyeri református gyülekezet lelkésze. Izgalmas életútjáról, megtéréséről és két hivatása kapcsolatáról mesélt nekünk.

„Az aszút az Úristen adja"

A templom, a szőlő és a pince háromszögében élik az életüket a mádi reformátusok: szüretkor ellátogattunk hozzájuk, mert érdekelt minket, mi kerül az úrvacsorai kehelybe Tokaj-Hegyalján, jelen voltunk, amikor hálát adtak a tavalyi termésért és azt is megtudtuk, hogyan lesz a szüret cselekvő igehirdetéssé. De Mészáros Pál szekszárdi birtokán is jártunk, hogy lássuk, hol készült egyházunk tavalyi vörösbora.

Ahol egy több, mint a kilencvenkilenc

„Én vagyok a jó pásztor" – ismerős mondat, de elgondolkoztunk már azon, mit is jelent ránk nézve, hogy a jó pásztor az életét adja a juhaiért? Ennek valóságát volt alkalmunk megtapasztalni a tavalyi ifjúsági vezetőképző záró alkalmán, és ennek a megtapasztalásnak az életet átformáló áldásait kívánjuk Önöknek is 2019-re!

A cikkeket válogatta: Feke György

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió