A lélek ép otthona

2018. március 10., szombat

„Ezekben a hetekben megvizsgálhatjuk, mi az, ami hasznos és értékes számunkra, és lemondhatunk a haszontalan dolgokról” – az idei böjt negyedik hetén annak jártunk utána, hogyan vélekedik erről az időszakról egy lelkipásztor és egy dietetikus.

„Az ésszerű táplálkozás hosszútávon az egészség megőrzését jelenti. Erre nemcsak a böjti időszakban érdemes figyelnünk, de ez jó alkalom arra, hogy beszéljünk róla” – vallja Sági Katalin dietetikus. A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola konyhájának vezetője szerint a tudatosság egy olyan befektetés, ami hosszú távon térül meg: a megfelelő tápanyagoktól normálisan fejlődik a csontozat, a kevesebb adalékanyag miatt pedig könnyebb az emésztés.

Sági Katalin azt mondja, tévhit, hogy az egészséges táplálkozás megfizethetetlen lenne, miközben a magyar társadalom rengeteg pénzt költ el olyan termékekre, melyek tápanyagtartalma igen alacsony. „A különböző »rágcsák« önmagukban is veszélyesek, de tele vannak a boltok polcai sajtjellegű készítményekkel, 35 százalék hústartalmú virslivel és hasonló termékekkel. Ezek nagyon károsak, de szinte meg se nézzük, mit ír a címke arról, amit megeszünk” – hívja fel a figyelmet a dietetikus. Mint mondja, ebben a kérdésben sokkal tudatosabbá kellene válni, mivel ár-érték arányban nem is olyan drágák a tápláló ételek.

A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola szakácscsapata 5 különdíjat és a 8. helyet nyerte el az idei Közétkeztetési Szakácsversenyen.

Rutinná alakítani

Iskolájuk konyhájában folyamatosan a jó minőségre törekszenek, még az ételekhez használt fűszerkeveréket is saját maguk kísérletezték ki. „Hosszú idő leszoktatni tanulóinkat az ízfokozókról, de nem lehetetlen feladat. Mi főzünk az egyházközségünkhöz tartozó Halacska óvodának is, ezért akik onnan érkeznek, már jól ismerik és szeretik ezt az ízvilágot” – magyarázza Sági Katalin.

A tartósítószerek hozzáadása elképzelhetetlen számukra, minél frissebb és táplálóbb ételeket szeretnének készíteni: a húspogácsa kizárólag zöldséget, fűszereket és húst tartalmaz, a csicseriborsó fasírt pedig még fejlesztés alatt áll, hogy ne legyen túl száraz. „A másik népszerű kérdés a cukorfogyasztás. Azt vallom, nem kell egy gyereket eritrittel vagy nyírfacukorral etetni, de a kakaóba sem kell plusz egy kanál kristálycukrot tenni. Megvan a szükséges cukorarány, ennek is a mértéktartás a kulcsa” – foglalja össze Sági Katalin.

Bár ma minden területen próbál időt nyerni az ember, az étkezéssel kapcsolatban jó lenne inkább lassítani és időt szánni az élelmiszerek kiválasztására. „Néhány alkalommal időigényesnek tűnik a címkék olvasgatása vagy a receptek böngészése, de gyorsan rutinná alakul – teszi hozzá a dietetikus. – Nálunk természetes, hogy azt adjuk a diákoknak, amit a saját gyermekeimnek is adnék, ezt megtapasztalva pedig már több szülő is tőlünk rendeli az ebédet.”

Ép testben

„Mindenkinek a saját felelőssége, hogy olyan életvitelt alakítson ki, melyben jól tud bánni az Úrtól kapott tálentumokkal” – fogalmaz Németh Tamás, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola lelkésze, aki egy barátja gondolatait is idézi: „Ép testben ép lélek – de hiába ép kifelé a test, ha bent épp, hogy élek.” Mint mondja, a gyermekek elsősorban a környezetükre tekintenek, példakövetők és hasonlítani szeretnének a számukra fontos emberekre. Ahhoz pedig, hogy testileg és lelkileg is egészségesek legyenek, a nevelőiknek kell tenni: „Szülőként, lelkészként vagy pedagógusként olyan életmódot kell képviselnünk, ami hívogató, értékeket közvetít, ugyanakkor menő is.”

Az iskolában azt szeretnék erősíteni, hogy az egészséges táplálkozás nagyon fontos része az életnek, odafigyelni és megismerni az ételeket pedig „menő” dolog. „Próbáljuk megtanítani nekik, hogy nézzék meg tüzetesen a csomagolást, mert mi döntjük el, mit eszünk meg – és így lehet a test ép otthona a léleknek” – teszi hozzá az iskolalelkész.

Német Tamás arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a böjt a protestáns kultúrában nem úgy jelenik, meg mint a katolicizmusban, hangsúlyos és elcsendesedő időszak, amire szüksége van a hívő embernek. „Ezekben a hetekben megvizsgálhatjuk, mi az, ami hasznos és értékes számunkra, és lemondhatunk a haszontalan dolgokról. Ez szorosan összefügg az étkezéssel, nem kell olyasmit megennünk, ami hosszú távon megbetegít” – hangsúlyozza a lelkipásztor.

A tudatosságra való nevelés különböző programokon is megjelenik, az iskolában minden évben megszervezik a természet és a fenntarthatóság heteit, amikor a gyerekek mellett a szülők is részt vehetnek az előadásokon. „Ilyen alkalmakon vezetjük rá a gyerekeket arra, mit jelent megbecsülni önmagunkat és a testi-lelki értékeinket – teszi hozzá Németh Tamás. – Bár ezek profán alkalmak, de bízunk benne, hogy elvezetik őket ahhoz a minőségi tartalomhoz, amiben már megjelenik az az egyéni gondolkodásmód, melyet a Lélek jár át.”

Farkas Zsuzsanna, fotó: Kalocsai Richárd, Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.