„A nap ne menjen le haragotokkal”

2018. május 09., szerda

„Mi, református keresztyének, szeretnénk példát mutatni a megbocsátás kultúrájának terjesztésében Magyarországon, ezért nem kívánunk jogi lépéseket tenni" – nyilatkozta a köztévében szerda este Gér András zsinati tanácsos a keddi Kossuth téri erőszakos incidensről.

„Magyarországon szólásszabadság van, de ami velünk történt, az messze túllép ezen a határon” – fogalmazott Gér András az M1 Ma este című műsorában. Azt is elmondta: az embereknek ki kell állniuk a maguk igazáért, és el kell mondaniuk, mit gondolnak, de kulturált módon, nem sértve, meggyalázva másokat.

Ahogy arról már beszámoltunk, az Országgyűlés május 8-i alakuló ülése után rendőrök menekítették ki Szenn Péter horvátországi református püspököt, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét és Gér András zsinati tanácsost a Parlament elől, a feldühödött tüntetők gyűrűjéből. A 76 éves Huszár Pált megviselték a történtek: „hálás vagyok Istennek, hogy ép bőrrel megúsztuk. Közeledem a nyolcvan év felé, de még nem fordult elő soha, hogy készenléti rendőrök menekítsenek ki egy épületből."

A zsinati tanácsos megköszönte a rendőrség segítségét, valamint azt, hogy „higgadtan, profi módon kezelték a konfliktust, nem ültek fel a provokációnak”. A lökdösődéstől és köpködéstől sem visszariadó tüntetőkről azt mondta, valószínűleg „félrevezetett, megtévesztett, felheccelt emberek” voltak, akik bárkivel így viselkedtek volna, aki kijön a Parlament épületéből. Egyházunk vezetői levélben mondtak köszönetet a történtek után a rendőrségnek.

A riporter kérdésére válaszolva a zsinati tanácsos elmondta: nem gondolnak haraggal a tüntetőkre. „Mi, református keresztyének a Biblia alapján azt valljuk: »a nap ne menjen le haragotokkal« (Ef 4,26). Szeretnénk példát mutatni a megbocsátás kultúrájának terjesztésében Magyarországon, ezért nem kívánunk jogi lépéseket tenni" – válaszolta Gér András.

Együttérző reakciók

A zsinati tanácsos azt is megköszönte, hogy az elmúlt napon rengetegen fejezték ki együttérzésüket a református egyházzal, politikai meggyőződéstől függetlenül. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége nyílt levelet írt az eset után, melyben úgy fogalmaznak: „A tüntetők ilyen cselekedetét mélységesen elítéljük, és (...) a közélet ilyen eldurvulását és a véleménynyilvánítás szabadságával való ilyen visszaélést elfogadhatatlannak tartjuk. Ebben a helyzetben is az apostoli igét tekintjük irányadónak: »Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat jóval« (Róma 12,21).”

Közben Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke az MTI-hez eljuttatott reakciójában azt írta: mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, azonban ez tettleges becsületsértés és garázdaság. Közölték továbbá, arra kérik a hatóságokat, indítsanak eljárásokat a történtek kivizsgálására, valamint felszólítják az ellenzéki pártokat, tegyék világossá, hogy elítélik „az általuk felhergelt tüntetők botrányos megnyilvánulásait". 

Reagált az esetre Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is. Május 10-i közleményében azt írja: „A szabad véleménynyilvánítás jogát megcsúfoló, a nyilvánvaló választási eredményekbe bele nem nyugvó ellenzéki erők által utcára hívott, félrevezetett és becsapott szűk kisebbség védhetetlen és indokolhatatlan támadása súlyosan sérti a többségi társadalom, a békés magyar emberek által vallott értékeket." Különösen fájdalmasnak nevezte, hogy a tüntetők „kezeletlen indulata" ezúttal három olyan ember ellen irányult, akik „a maguk területén sokat tesznek nemzetünk szellemi és lelki megújulása érdekében, illetve azok ellen a rendőrök ellen, akik szolgálatukat határozottan és békésén látják el". Az államtitkár a gyűlöletkeltés befejezésére szólított fel és együttérzését fejezte ki az egyházvezetőkkel.

Feke György, fotó: hirado.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.