10 éve üres, de most megújulhat

2018. október 25., csütörtök

Fénykorában felemelő szépségű lehetett a száztíz éve felszentelt kesznyéteni református templom. Még így, nagybetegen is lenyűgöző, de minden pillanatban gyógyulásért kiált. Vasárnapi perselyadományunkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a helyi gyülekezet újra birtokba vegye az épületet. Képriport.

A Miskolc melleti Kesznyéten szorgos és öntudatos református lakossága 1907-ben nagy templomot építtetett, amelyet éppen 90 éve szenteltek fel. A település legmeghatározóbb épülete mára azonban igencsak szomorú látványt nyújtva fogadja az odalátogatót.

Tíz éve már annak, hogy a templom felmérését végző építészmérnök megállapította: a födém és a padlásszerkezet statikai állapota életveszélyes, így az épületet nem lehet használni. Azóta zárva a templomajtó, az istentiszteleteket a gyülekezeti házban tartják a kesznyéteniek.

Ahhoz, hogy újra ott tarthassák az istentiszteleteket, teljes körű felújítás szükséges, a külső-belső tatarozást, a vizesedés megállítását, a nyílászárók, a padló és az elektromos vezetékek cseréjét is beleértve.

A kis református gyülekezet összetartó, elhivatott tagokból áll, akik szívügyüknek tekintik a közösség fennmaradását és a templom újjászületését. Ezt bizonyítja az is, hogy a hátrányos helyzetű településen milliós nagyságrendű adomány gyűlt össze önerőből. A teljes felújításhoz azonban ez még kevés.

A tető borítását huszonkét évvel ezelőtt lecserélték ugyan, de az akkor felhelyezett kátrányalapú hullámlemez nem bírta az időjárás viszontagságait, hamarosan elkezdett lehullani.

Most műanyag fólia védi a templom tetőszerkezetét, de a keletkezett beázásokat és a mennyezeten tátongó öles lyukakat megszüntetni csak a felújítás tudja.

A falakról nagy darabokban hull a vakolat, a valamikor színes, ólomkeretes ablakok fehér üveggel pótolgatott darabjai itt-ott már kitöredeztek, az ajtókról pereg a megfakult festék.

Ottjártunkkor sajnos a szép hangú orgonát és a szószéket sem tudjuk megnézni, takarófólia alatt várják a templom megszépülését – így próbálja a gyülekezet megóvni azokat az esővíztől, a potyogó faldaraboktól és a belső térben is csapatosan repkedő galamboktól.

Fénykorában felemelő szépségű lehetett a száztíz éve felszentelt református templom. Még így, nagybetegen is lenyűgöző, de minden pillanatban gyógyulásért kiált.

A gyülekezet tagjai évente többször is kitakarítják a templomot, így próbálva megóvni többek között a padokat, amelyeket hamarosan újra emberekkel szeretnének megtölteni.

Három éve fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy felújítsák a templomukat, azóta már számtalan módon megtapasztalták a helybeliek és a környékbeliek segítőkészségét.

Azonban ahhoz, hogy a teljes szükséges összeg együtt legyen a munkálatokhoz, még tizennyolcmillió forint hiányzik – ezért számítanak a helyiek a magyarországi gyülekezetek október végi perselyadományaira.

Öleljük át a kesznyéteniek templomát!

Október utolsó vasárnapjának perselyadományait a Zsinat határozatának értelmében minden évben egy kiemelt célra gyűjtik a református gyülekezetek. 2018-ban a kesznyéteni egyházközség tagjain segíthetünk. 

 • Hogyan segíthet a kesznyétenieknek?

Szöveg: Jezsoviczki Noémi / Reformátusok Lapja
Képek: Kalocsai Richárd
Szerkesztette: Feke György

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió