Épülő közösség, szépülő templom

2015. október 06., kedd

Lelkes szórványgyülekezet gyűjt a temploma befejezésére a Pest megyei Erdőkertesen, idén ők az október végi országos perselyadomány-gyűjtés kedvezményezettjei. A református közösség annyira megszerette épülő templomát, hogy szószék, úrasztala, burkolat és berendezések híján is öt éve ott tartják az istentiszteleteket.

Lelkes, fiatalos, lendületes gyülekezet a miénk – jellemzi az erdőkertesieket Gergely Ferenc Barnabás, a gyülekezet lelkipásztora. Egyszer azt mondta valaki róluk, hogy dinamizmusuk az éneklési sebességükben is megmutatkozik. – Valóban muzikális a közösségünk, időnként gyönyörűen szól az ének a templomban. A hagyományos zsoltárok mellett gyakran énekelünk a dunamelléki énekesfüzetekből gitárkísérettel is. Az istentiszteleten aktívan részt vesznek a gyülekezeti tagok, a liturgiát ők olvassák fel, nekem a prédikáció marad. A teljes jogú választóink százan vannak, de az istentiszteleteinkre is nagyjából száz felnőtt és 40-50 gyermek jár vasárnaponként. Közülük többen még nem tagjai a gyülekezetnek. Mindig vannak felnőtt konfirmandusaink, most három férfi és két nő vár arra, hogy megerősítse idetartozását – teszi hozzá a lelkipásztor.

Pezsgő gyülekezeti élet

Az erdőkertesi gyülekezet a váchartyáni missziói egyházközség szórványa. A gyülekezetben pezsgő élet folyik: több csoportjuk is van, kisifi, nagyifi, házaskör, női kör, férfi kör, baba-mama kör, idősek bibliaórája, házi csoportok. Idén nyáron 51-en voltak a családos táborban, és hat nyári tábort szerveztek a gyerekeknek.

Fontosnak tartják a természetvédelmet, a diakóniát. A lelkipásztor arról beszél, hogy szeretnének minél inkább részesei lenni a falu életének: 100 gyereket befogadó óvodát tartanak fenn, és amikor csak tehetik, jótékonykodnak. – Néhány évvel ezelőtt egy család felajánlott 50 ezer forintot, hogy adjuk oda azoknak a szülőknek, akiket megterhel anyagilag az iskolakezdés. Azóta minden augusztusban kiosztunk 50 ezer forintot erre a célra és öt gyerek tanévkezdését támogatjuk 10-10 ezer forinttal a helyi általános iskolában.

Saját kezükkel is építették 

Az erdőkertesi református gyülekezet templom híján évekig a faluházban tartotta az istentiszteleteket, aztán 2004-ben letették a templom alapkövét, majd 2005-ben megtörtént az első kapavágás is. A gyülekezeti tagok lelkesen segítettek az építkezésben, a kivitelező pedig beszámította a segédmunkát az elszámolásnál, vagyis annyival kevesebb volt a számla, amennyit a gyülekezet munkája ért. Az alsó szint betonozásánál és a falépítésnél sokat dolgozott a gyülekezet. A faluházban ekkor még nagyjából negyvenen látogatták az istentiszteleteket, de már akkor is látszott: igen lelkes közösségről van szó – állítja a lelkipásztor.

Faluházból a félkész templomba

A gyülekezetépítés és a templomépítés párhuzamosan haladt azóta, hogy 2005-ben megérkeztem az erdőkertesi szórványba – mondja Gergely Ferenc Barnabás lelkipásztor. A kezdetekben egy lelkes tanárnő tartotta a gyermek-istentiszteleteket, és voltak olyanok, akik gyermekmegőrzést vállaltak, hogy a szülők részt vehessenek az istentiszteleteken. A faluház kistermét hamar kinőttük, és a központi nagytermet kellett használatba vennünk – meséli szolgálatának kezdetéről.

2010-re megépült a templom alsó és felső szintje, és az ablakokat, valamint a fűtést is beszerelték. Mivel júliusban mindig bezár a faluház, a gyülekezet úgy döntött, hogy bár a templom még nincs leburkolva, és szinte minden hiányzik az épületből, mégis ott szeretnék tartani az istentiszteleteket. Kértek kölcsön száz régi széket, és attól kezdve nem is tértek vissza a faluházba, belakták az új templomot. Először még csak az alsó szintet, majd a templomteret is. A terep ugyanis adta a helyzetet, hogy a kisebb-nagyobb gyülekezeti termek is az épületben legyenek, csak alul.

A befejezésre gyűjtenek

– Most a templom befejezésére gyűjtünk, a lépcsőház és az alsó szint külső falburkolata hiányzik. Nincs kerítésünk, így előfordult már, hogy az éj leple alatt festékkel trágárságokat festettek a templomablakra. Hátra van még több helyiség burkolása is, a parkoló és az előtető megépítése, valamint a tereprendezés. Nincs még harangunk sem. Bent a templomban pedig nincs szószék, úrasztala, székek, hangosítás és lámpatestek. Nagyjából 20 millió forint hiányzik a templom befejezéséhez, amely már most is több generáció, csoport számára nyújt otthont. Az Isten áldását tapasztaljuk, ahogy emberek élete lelkileg, vagy épp fizikailag gyógyul. Szeretnénk, ha az elkészült épületben tovább folyhatna, emberibb körülmények között Isten szolgálata – mondja a lelkipásztor.

Az erdőkertesi templom akadálymentes, vagyis a nehezen mozgó idősek, a kerekes székesek, valamint a nagyothallók is tudják látogatni az alkalmakat és használni a különböző helyiségeket, mosdókat. Az október utolsó vasárnapi perselypénzt az erdőkertesi gyülekezet számára gyűjtik a református egyházban. Ha az adományokból összegyűlik a pénz egy része, abban bíznak, hogy akár már jövőre felszentelhetik templomukat.

Fekete Zsuzsa

Forrás: parokia.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.