Jobb jövőt a szíriai örmény fiataloknak

2018. április 18., szerda

Különleges programot indítottak Jerevánban azon szíriai örmény fiatalok számára, akik a szíriai konfliktus miatt Örményországba menekültek. A március 20-án elindult projekt célja, hogy képzéseken és közös foglalkozásokon mélyítsék a kapcsolatot a helyi és szíriai örmény ifjúság között. Az „Egy jobb jövőt a szíriai örmény ifjúságnak" nevű program az Egyházak Világtanácsa (EVT) Örmény Kerekasztal Alapítványának (ART) és az Aleppo Honfitársi Karitatív Szervezet (Aleppo-NGO) közös projektje.

„Számos projekt valósult meg az elmúlt évek során Örményországban, ami a szíriai örmény ifjúságot támogatta” – mondta megnyitó beszédében Sarkis Balkhian az Aleppo-NGO ügyvezető igazgatója. „Ennek a projektnek a különlegessége abban áll,  hogy a résztvevő fiataloknak lehetőségük van olyan képzési programok, szemináriumok, konferenciák és további foglalkozások közül választani, ami őket érdekli, amire szükségük van.”

A projekt nyitó programján több mint 60 szíriai örmény középiskolásnak, egyetemistának és fiatal szakembernek volt lehetősége kiválasztani azt az öt foglalkozást és képzési programot, amiben részt kívánnak venni.

Rubina Devrikyan, az EVT Örmény Kerekasztal Alapítványának képviselője elmondta, hogy a projekt nem csak képzéseket és szemináriumokat foglal magában, de kisebb ösztöndíjakat, zarándoklatokat és táborokat is szerveznek szükséget szenvedő szíriai örmény diákok, ösztöndíjasok és gyakornokok számára. Továbbá a fiatalok részt vehetnek a helyi örmény ifjúsággal közös programokon is, ami az integrációt is elősegíti.

Az EVT Örmény Kerekasztal Alapítványa (ART) egy ökumenikus szervezet, ami szorosan együttműködik egyházakkal és nem kormányzati szervezetekkel, hozzájárulva az egyház társadalmi szolgálatának erősítésében, a szegénység csökkentése érdekében, fenntartható közösségfejlesztés és a civil társadalom általános támogatása terén Örményországban és Hegyi-Karabakhban. Az 1996-ban alakult ART tevékenyége több területre terjed ki: fejlesztés, képzés-oktatás, a megbékélés munkálása, diakóniai szolgálat és humanitárius segítségnyújtás. Az ökumenikus Örmény Kerekasztal program az Örmény Apostoli Egyház és az Egyházak Világtanácsa kezdeményezésére jött lére, az örmény katolikus és református egyházak közreműködésével.

Fordította: Tamási Richárd

Forrás: WCC

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió