Lisszabonban ülésezett az Egyházak Világtanácsa és a Vatikán közös munkacsoportja

2017. szeptember 25., hétfő

Az 1965-ban alapított testület idei tanácskozását a béketeremtésnek és a migráció jelentette kihívásoknak szentelte. Az ökumenikus testület nyilatkozatban összegezte az ülés eredményeit:

„A tanácskozás résztvevői Jézus Krisztus evangéliumi tanításának fényében alaposan megvitatták a kultúra, a vallás és az ökumenikus párbeszéd szerepét a béketeremtésben, illetve az ökumenikus együttműködés előtt álló kihívásokat és lehetőségeket a migránsok és menekültek kapcsán. A húsztagú Közös Munkacsoportot a 2014-2021 közötti ciklusban a Román Ortodox Egyház metropolitája, Nifon püspök, és Dublin katolikus érseke, Diarmuid Martin vezeti.

A Közös Munkacsoport két tematikus csoportot hozott létre, egyiket a béketeremtés, a másikat a migráns- és menekültkérdés kapcsán. A tematikus csoportok a plenáris ülések alkalmával és a köztes időszakban is azon dolgoznak, hogy felmérjék az aktívabb partneri kapcsolat lehetőségeit és gyakorlati útmutatást fogalmazzanak meg az együttműködéshez. Munkájukat a Szentszék és az EVT munkatársai segítik, akik az adott területen szakértelemmel bírnak.

A béke előmozdításával foglalkozó csoport célja, hogy azonosítsa az egyházak lehetséges, közös hozzájárulását a konfliktusok kezelésében és az erőszak megelőzésében. A csoport tagjai felismerték, hogy a kultúrával, a vallással, sőt még a párbeszéddel is vissza lehet élni az erőszak és konfliktusok gerjesztése érdekében. A vallási szervezetek körében ugyanakkor egyre erősebb a felismerés, hogy a béketeremtésben szükség van az egyházak konstruktív részvételére. Az ökumenikus együttműködés sikeres példáira kell építeni és fel kell tárni az új lehetőségeit annak, hogy az egyházak az igazságos békéről tanúságot tegyenek.

A migráció és a menekültek aktuális helyzetében az „idők jeleit” ismerjük fel. Közös válaszra van szükség valamennyi egyháztól és azoktól, akik ezen a területen dolgoznak. Az egyházak arra hívattak, hogy megerősítsék együttműködésüket a menekültek és migránsok befogadásában, védelmében, integrációjában és hathatós támogatásában. Bár a migráció mindig is része volt az emberiség történetének, az üldöztetés okozta kényszerű migráció, a menekültek elutasítása és a sokhelyütt rasszista megnyilvánulások egyre nagyobb aggodalommal töltik el az egyházakat. Az egyházak világszerte elkötelezettek a nyitottság és befogadás kultúrájának megerősítésében.

A Közös Munkacsoport ajánlásait mind a Római Katolikus Egyház, mind az Egyházak Világtanácsa (EVT) központjába eljuttatja. Ezek célja az, hogy elmélyítsék az egyházak egységét és összefogását ezeken a kritikus területeken."

Az EVT vezetése még augusztusban találkozott a pápával. Ferenc pápa a Vatikánban fogadta a szervezet elnökét és főtitkárát. Az audiencián Agnes Aboum, az EVT Központi Bizottságának moderátora és Olaf Fykse Tveit főtitkár hangsúlyozták, hogy a keresztyén egység a világunkat érő globális kihívások közepette az igazságosság ügye és az emberek igazságérzete kapcsán is kritikus jelentőséggel bír. A tanácskozás fő témája egyébiránt az egyházak közötti kapcsolatok elmélyítésének lehetősége volt az ökumenikus mozgalmon belül.  „Hálásak vagyunk a rendkívül konstruktív és eredményes találkozóért Ferenc pápával” – értékelte az EVT főtitkára az augusztus 23-24 közötti tanácskozást. „Olyan korban élünk, amikor az ökumenikus mozgalom eredeti szándéka és célkitűzései rendkívül időszerűek. Ezt figyelembe véve nagy szükség van az egységtörekvések melletti megújult elkötelezettségre” – folytatta Tveit, hozzátéve, hogy az EVT kiterjedt munkájával sokféleképpen szolgálja az egyház egységét, és ennek felmutatásával hozzájárul az emberiség egységének előmozdításához is. A főtitkár azt is kiemelte, hogy az EVT tagegyházai, ahogy a Római Katolikus Egyház is közös tanúságtételre és szolgálatra törekszik azokért, akiknek leginkább szüksége van arra, hogy az egyházak egyesítsék célkitűzéseiket és erőforrásaikat.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.