Az EVT pünkösdi imára hív a szentföldi békéért

2017. június 04., vasárnap

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) pünkösdhétfőn világszerte imádságra hívja a keresztyéneket az igazságos békéért Palesztinában és a Szentföldön.

A jeruzsálemi egyházi vezetők kezdeményezésére meghirdetett imanapra ötven évvel azután kerül sor, hogy 1967-ben az Egyiptom, Jordánia és Szíria részvételével zajló hatnapos háborút követően Izrael megkezdte Kelet-Jeruzsálem, Cisz-Jordánia, a Gáza-övezet és a Golán-fennsík elfoglalását.

A 110 országból több mint félmilliárd keresztyént képviselő EVT meghatározó szerepet játszik a világban az igazság és béke szószólójaként. A szentföldi egyházvezetők egész világra kiterjedő kezdeményezését méltatva Olav Fykse Tveit, az EVT főtitkára úgy fogalmazott, hogy az a reménység, egység, valamint az igazságosság és béke melletti elköteleződés megerősítése Palesztinában és Izraelben. „A felhívás a világ minden részén arra hívja a keresztyéneket, hogy csatlakozzanak az egység melletti tanúságtételhez és részvételükkel biztosítsák, hogy az imádság valóban mindannyiunk közös kezdeményezése legyen.”

A térségben élő tagegyházai támogatásának és a vallási szervezetekkel folytatott párbeszédének köszönhetően az EVT történelmi távlatokban is bizonyította elkötelezettségét az igazságos viszonyok és a béke mellett Palesztinában és Izraelben. „Az elnyomás elszenvedő, békére törekvő emberekkel összefogva folytatjuk törekvésünket és soha nem adjuk fel a reményt arra, hogy a térségben eljön az igazságos béke kora” – hangsúlyozta Tveit.

A pünkösdi istentiszteletet követő békeimára június 5-én 11 órakor kerül sor a jeruzsálemi Dormitio apátságban.

„Az idei pünkösd lehetőséget biztosít arra, hogy közösen imádkozzunk az egyház egységéért és az igazságos békéért a Szentföldön, az egész közel-keleti térségben és a világ minden részén, amit konfliktus és háború súlyt” – tette hozzá a főtitkár.

Az EVT ez alkalomból egy kiadványt adott ki, amelyben szerte a világból olvashatók egyházvezetők imái, köztük Bertalan (Bartholomeus) konstantinápolyi ökumenikus pátriárkáé. „Mindenható Atyánk, aki mindeneket szeretetből teremtettél, és minden embert a magad képmására formáltál, aki elküldted egyszülött Fiadat, hogy a világnak élete legyen és a sötétségben élőkhöz elhozd a világosságot: tekints le ránk a mennyekből és hallgasd meg az egységért és békéért mondott imánkat” – szól az ortodox egyházvezető imádságának néhány sora.

Az EVT évente egész imahetet szervez Palesztináért. 2012-es imádság magyar nyelven is elérhető.

Az EVT közzétette a pünkösdhétfői jeruzsálemi ima liturgiáját, az egyházvezetők imádságai ugyancsak elérhetőek a szervezet honlapján.

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.