Testvéregyházaink velünk ünnepelnek

2017. január 28., szombat

Népes nemzetközi delegáció lesz jelen január 31-én Debrecenben, külföldi testvéregyházaink képviselői is velünk adnak hálát a reformáció emlékévének református megnyitóján.

Január 31-én 14 órától ünnepi istentiszteletet tartanak a debreceni Nagytemplomban, hivatalosan ezzel veszi kezdetét a Magyar Református Egyház jubileumi éve. A nyitó istentisztelet köré egész napos program épül. Részletek a reformacio.ma oldalon.

A Skót Egyházat Ian Alexander és Susan Brown képviseli, akik egyben az Egyházak Világtanácsa világmissziós tanácsának titkára, valamint a világmissziós tanács Európa-bizottságának elnöke. A skóciai reformátusokkal évszázadok óta van kapcsolatunk, Budapesten 175 éve működik missziós állomásuk. A Világmisszós Tanács Európa-bizottsága legutóbb tavaly februárban szervezett felekezetközi szemináriumot Berekfürdőn, más missziós szervezetekkel közösen. Susan Brown részt vesz január 31-én délelőtt a Reformációi mozaik címmel megrendezésre kerülő pódiumbeszélgetésen.

Ketten képviselik másik brit-szigeteki partneregyházunkat a reformációi emlékévének református megnyitóján: Frank Sellar, az Ír Presbiteriánus Egyház jelenlegi moderátora, valamint Ivan Patterson korábbi moderátor. Belfasti teológiai intézetükben évente fogadnak egy ösztöndíjas diákot Magyarországról. Ivan Patterson 2015-ben fél évet töltött a budapesti teológián vendégtanárként, ő tartotta az őszi zsinati ülés nyitó áhítatát.

Népes delegáció érkezik Németországból: Dietmar Arends, a lippei tartományi egyház moderátora, Michael Diener, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) reformációi jubileumi referense, Dirk Stelter, az EKD kelet-európai referense, Jürgen Schilling, az EKD kapcsolattartója, Aleida Siller, az EKD delegáltja, Beate Brauckhoff, a Vesztfáliai Protestáns Egyház delegáltja, Thomas Markus Schafer, a Rajnai Egyház külügyi referense és Eva Hoffmann von Zedlitz, a rajnai egyházvezetés tagja, aki szintén részt vesz a pódiumbeszélgetésen.

Reformátusságáról vall Dimitrios Boukis, a Görög Református Egyház főtitkára, Alfredo Abas Heras, a Spanyol Református Egyház főtitkára és Renata Bareikiené, a Litván Református Egyház zsinatának elnöke is. Részt vesz a megnyitón Margriet Gosker, a Hollandiai Protestáns Egyház reformációi jubileumi nagykövete, Davide Ollearo, a Valdens Egyház lelkésze és Marek Izdebski, a Lengyelországi Református Egyház püspöke.

Az Amerikai Presbiteriánus Egyházat képviseli majd Burkhard Paetzold európai missziós munkatárs és Philip Woods, közel-keleti és európai referens, az Amerikai Református Egyházat Richard Otterness missziós munkatárs, a Kanadai Presbiteriánus Egyházat pedig Glynis Williams nemzetközi misszióért felelős munkatárs és Ian Ross-McDonald, az Élet és Misszió Ügynökség főtitkára.

Távol-keleti testvéregyházaink képviselői is Magyarországra látogatnak: a Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyházából Lee Jae Cheon főtitkár, Kang Kyung-shin és Ji In-seung delegáltak, Seon Koo magyarországi missziós munkatárs, a Koreai Presbiteriánus Egyházból Lee Seong Hee moderátor, Park One Ho, a Lord Church gyülekezet lelkésze, Jeong Chae Hwa magyarországi missziós munkatárs. Bogárdi Szabó István püspök tavaly ősszel járt koreai testvéregyházainknál. A Taiwani Presbiteriánus Egyházat Chen Ming-Chi moderátorhelyettes és Victor W. C. Hsu külkapcsolatokért felelős főtitkár képviseli, utóbbi részt vesz a pódiumbeszélgetésben. 

A Református Egyházak Világközösségének alelnöke, Bas Plaisier és Mario Fischer, a Protestáns Egyházak Európai Közösségének képviselője is Debrecenbe érkezik az ünnepségre.

A külföldi vendégek január 30-án délután érkeznek Debrecenbe, ünnepi vacsorán vesznek részt a Magyar Református Egyház vezetőinek meghívására, jelen lesznek és aktívan részt vesznek a január 31-i megnyitó különböző rendezvényein: pódiumbeszélgetésen vallanak reformátusságukról, közreműködnek az ünnepi istentisztelet liturgiájában, megismerkednek Debrecen református emlékhelyeivel, találkoznak Vad Zsigmond debreceni esperessel, február 1-jén meglátogatják a Debreceni Református Kollégiumot és Bölcskei Gusztáv rektor tárlatvezetésével megtekintik a Szalay Lajos Bibliája című kiállítást a debreceni MODEM-ben.

Külügyi Iroda – reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.