Vendégféléven Magyarországon

2015. december 18., péntek

Ivan Patterson fél évet töltött a budapesti teológián vendégtanárként. Az Ír Presbiteriánus Egyház korábbi moderátora mesélt magyarországi tapasztalatairól és arról, hogyan tudta kezelni egyháza a hazájában terrortámadásokba torkolló társadalmi-politikai feszültséget.

2015 szeptemberétől december közepéig a Dunamelléki Református Egyházkerület meghívására Magyarországon vendégeskedett Ivan Patterson és felesége Észak-Írországból. Az Ír Protestáns Egyház korábbi (2012. évi) moderátora húsz éve jó kapcsolatokat ápol Közép-Európában: a partiumi jákóhodosi gyülekezettel éppúgy, mint a magyarországi reformátusokkal, a budapesti teológiával és legújabban az érdligeti gyülekezettel. Belfasti teológiai intézetükben évente fogadnak egy ösztöndíjas diákot Magyarországról.

A volt moderátor korábban pihenőidejét, az úgynevezett szombat-hónapjait is hazánkban töltötte, most pedig Szabó István dunamelléki püspök meghívására érkezett Magyarországra, hogy a két egyház közötti kapcsolatot elmélyítse: az őszi félévben óraadó volt a Károli-egyetem teológiai karán, bibliaórákat vezetett az érdligeti református gyülekezetben, részt vett lelkészgyűléseken és konferenciákon. Felesége, Maureen – az ír presbiteriánus nőszövetség korábbi elnöke – a hazai nőszövetségi munkával ismerkedett. Október végén Literáty Zoltán, a KRE HTK Gyakorlati Teológia Tanszék oktatójának szervezésében ír-magyar konferenciát tartottak, melyen a két ország helyzetét, az eltérő és megegyező társadalmi problémákat, valamint a két egyház misszióját mutatták be. 

Írország a tizenkettedik századtól a brit birodalom része volt, a sziget négyötöde 1922-ben függetlenedett az angoloktól. Az Ír Protestáns Egyháznak ennek ellenére az egész szigeten (az Ír Köztársaságban és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországban) vannak gyülekezetei, több mint ötszáz közösségben végzik szolgálatukat. A konferencia ír előadói beszámoltak arról, milyen protestánsként egy katolikus többségű országban hirdetni az evangéliumot. Beszéltek a múlt század vallási köntösben megjelent, majd terrorista akciókig fajuló, s polgárháborúba torkolló függetlenségi harcairól; az egyházak szerepéről az elmúlt évtizedek megbékélési folyamatában; társadalmukat a huszonegyedik században fenyegető problémákról és az ezekre reflektáló evangéliumi szolgálatról; valamint a fiatalok közötti misszió és a szolgálók lelkigondozásának fontosságáról. Magyar kollégáik a hazai helyzetről számoltak be ugyanezekben a témákban. Végül szó volt a két egyház menekültek iránti elkötelezettségéről is: az ír presbiteriánusok pénzadománnyal támogatják egyházunk menekültmisszióját.

Ivan Patterson tartotta egyházunk november 18-i zsinati ülésének nyitó áhítatát, mely magyarul is olvasható honlapunkon. A volt moderátor a Parókia Portálnak nyilatkozott a huszadik századi ír polgárháborúról és az egyházak békéltető szerepéről, mostani magyarországi útjáról pedig a reformatus.hu angol aloldalának mesélt a házaspár.

reformatus.hu, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.