Keresztények az egység útján

2017. június 01., csütörtök

A Róma közelében fekvő Castel Gandolfoban május 9 és 13 között tartották azt az ökumenikus találkozót, amelyet a Fokoláre római katolikus megújulási mozgalom szervezett a reformáció 500. évfordulója kapcsán.

A 2017-es év megemlékezéseinek sorában mindenképp egyedinek tekinthető ez a kezdeményezés, hiszen a világ valóban minden pontjáról, illetve gyakorlatilag a felekezeti paletta minden szegmenséből – 69 egyházból – érkeztek a résztvevők. A jelen lévők száma csaknem hétszáz volt, akik nem csak egyszerűen visszatekintettek, hanem megélték a felekezetköziséget és egyúttal a jövőbe is tekintettek.

A Fokoláre Mozgalom konferenciaközpontja egy olyan sokszínű programnak adott teret, amely minden nap az ökumenikus párbeszéd egy-egy szegmensére fókuszált. Az egész eseményt egybe fonta a keresztre feszített és elhagyott Jézusra való közös feltekintés, amely a világ problémáinak együttes hordozására emlékeztette a résztvevőket.

Az első nap a téma felvezetésének lett szentelve. Már itt megmutatkozott a sokszínűség, amely az egész találkozót végig jellemezte, hiszen a fő témával kapcsolatban a legkülönbözőbb felekezetekhez tartozók mondhatták el személyes tapasztalataikat. A második napon az egész közösség Rómába látogatott, ahol lehetőség volt részt venni az általános pápai kihallgatáson a Szent Péter téren. A konferencia részvevői kiemelt helyen várhatták a több ezer fős tömeg között a pápa megérkezését, aki külön köszöntötte a találkozót és üdvözölte a kezdeményezést. A következő napon a délelőtti konferencia programot követően egy újabb római helyszínen folytatódott a találkozó, hiszen az egész közösség ellátogatott a Szent Sebestyén bazilikába, ahol azoknak a keresztyéneknek a sírkamrái fölött tartottak egy ökumenikus szertartás, akik abban a korban éltek, amikor még egységes volt az egyház. Ezen az istentiszteleten minden résztvevő azt tapasztalhatta meg, hogy a közös gyökerünknél vagyunk egységben. Az utolsó előtti napon a reformáció 500. évfordulója és különösképpen a római katolikusok, valamint a protestánsok közötti párbeszéd került a középpontba. Minden megnyilatkozó fél egyaránt kiemelte, hogy mennyire fontosak az eddig megtette lépések, de ugyanakkor rámutattak, hogy milyen sok feladat áll még előttünk. A szombati, záró délelőtt ennek a jövőbe tekintésnek a fényében zajlott, világossá téve azt, hogy mindenkire szükség van a közös siker érdekében.

A találkozón jelentős számú magyar küldöttség is részt vett, megtapasztalva és hazahozva az egységért folytatott párbeszéd felemelő pillanatait, illetve sürgető feladatait. A munka itthon folytatódik egy kicsit hasonló formában, mint ahogy a pünkösdi csodát megélt zarándokok is tettek, akik a közös élményt és üzenetet otthon, saját hazájukban mondták el. Az ünnepi pillanatok után így folytatódhat a megkezdett munka azokon a helyeken, ahonnan a találkozót megjárt küldöttek érkeztek. Közösen az egység útján...

Czagány Gábor
református egyetemi lelkész
Szeged

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.