A siker titkát tanítják

2019. szeptember 15., címkék: tanévnyitó, budapest-fasor

Száz év alatt hatszorosára nőtt a fasori református oktatás: a most induló tanévet már külön, felújított épületekben kezdte a budapesti gyülekezet fenntartásában működő Csipkebokor óvoda és Julianna általános iskola. Most vasárnap ezért adott hálát a közösség.

Lesz-e református kerettanterv?

2019. szeptember 02., címkék: papp kornél, tanévnyitó

A pedagógushiány a legnagyobb probléma a református iskolákban, szinte nincs olyan intézmény, ahová ne keresnének valakit a tantestületbe. Az új tanév indulása kapcsán arról is kérdeztük Papp Kornélt, a Zsinati Oktatási Iroda vezetőjét, felkészültek-e a református iskolák arra, hogy februártól már csak nyelvvizsgával lehet bekerülni az egyetemekre.

„Ülj mellém!”

2018. szeptember 25., címkék: cigánymisszió, tanévnyitó, krszh

2018-ban a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium szervezésében valósult meg Magyarország roma szakkollégistáinak éves találkozója Tatán. Az esemény – melyen közel háromszáz egyetemi és főiskolai hallgató vett részt – református szempontból is kiemelt fontossággal bírt, hiszen jelenleg egyházunk egyik képviselője tölti be a KRSZH elnöki posztját.

Kis iskola nagy tervekkel

2018. szeptember 20., címkék: tanévnyitó, zichyújfalu, tanévkezdés

Magyarországon százhetvenhat református általános iskolában ötvenkétezer diák kezdte meg a 2018/2019-es tanévet, köztük az a száznégy tanuló is, akik szeptembertől a Zichyújfalui Református Általános Iskolába járnak.

Több óvodára van szükség

2018. szeptember 01., címkék: tanévkezdés, reformátusok lapja, református oktatás, tanévnyitó

Nemzeti nevelés az óvodákban, digitális tananyagok az iskolákban – ezek a címszavai a most induló 2018/19-es tanévnek a református intézményekben. Az új iskolákkal együtt már százhetvenkét településen van református oktatási intézmény. A részletekről Papp Kornéllal, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodájának vezetőjével beszélgettünk.

Ne hagyjátok veszni!

2018. szeptember 01., címkék: reformátusok lapja, református oktatás, tanévnyitó

„Hozzon az Úr kegyelme iskola- és templompadba tudást és életet, azokból is az igazit." Berze János gondolatai a Kárpát-medencei református oktatási intézmények közös tanévnyitója kapcsán.

Vessetek és arassatok!

2017. szeptember 04., címkék: csomós józsef, Miskolc, tanévnyitó, tanévkezdés, miskolc, kárpát-medencei református tanévnyitó, Kárpát-medencei református tanévnyitó

„Lássátok meg az új tanév lehetőségeit, Isten irgalmából haladjatok az általa kijelölt cél felé" – buzdított Csomós József tiszáninneni püspök a szeptember 2-i Kárpát-medencei közös református tanévnyitón Miskolcon. Az ünnepségen református pedagógusokat is díjaztak.

Református köznevelési körkép 2017/18

2017. szeptember 03., címkék: tanévkezdés, tanévnyitó

A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon meghívására 1997 és 2010 után immár harmadszor tartották Miskolcon a református oktatási intézmények közös tanévnyitóját, immár másodszor Kárpát-medencei körben. Az ünnepségen Papp Kornél, a Zsinati Oktatásügyi Iroda vezetője számolt be a református oktatási rendszer állapotáról.

Iskolák a 21. század számára

2017. szeptember 03., címkék: tanévkezdés, tanévnyitó

Az egyházi iskoláknak is meg kell kapniuk minden támogatást ahhoz, hogy oktató és nevelő munkájukat megfelelő körülmények között láthassák el – mondta Soltész Miklós szeptember 2-án. Tavaly decemberben a kormány 24 milliárd forint támogatást adott református oktatási és szociális intézmények építésére, valamint meglévők renoválására.

Feladatuk van a református iskoláknak

2017. szeptember 02., címkék: református oktatás, tanévkezdés, tanévnyitó, papp kornél, tananyagfejlesztés, interjú

Több mint százhetven református iskolában és óvodában kezdődik meg a 2017/18-as tanév. A diákok nagy része már ingyen kapja a tankönyvet, de lehet, hogy hamarosan tabletek váltják a papíralapú könyveket. Az már biztos, hogy a református egyház készül a digitális tananyagokkal. Mindezeken túl mégis a legfontosabb, hogy egy egyházi iskola közelebb tudja vinni a diákjait Jézushoz. Papp Kornélt, a Zsinati Hivatal Oktatási Irodájának vezetőjét kérdeztük a részletekről.

Isten minden gyermekben értéket teremtett

2016. szeptember 19., címkék: nagyenyed, tanévnyitó

A megújult nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium ünnepélyes felavatását követő napon, szeptember 18-án vasárnap délelőtt került sor a Kárpát-medencei református iskolák közös tanévnyitójára. A nagyenyedi vártemplomban tartott ünnepségen Szegedi László missziói előadó, a kollégium egykori diákja hirdette az Igét az 1Móz 6,9–22 alapján. Az istentiszteleten a Kárpát-medence harminchat református tanintézete képviseltette magát. Az esemény végén Popper Cserepes Zsófia nyugalmazott királyhágómelléki oktatónak átadták a Bethlen-díjat.

Közös hajón

2016. szeptember 13., címkék: tanévnyitó, cigánymisszió, wisz, krszh

Szeptember 9. és 11. között Debrecen adott otthont a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) idei tanévnyitó konferenciájának.

Egyre több, egyre jobb

2016. szeptember 06., címkék: károli egyetem (kre), tanévnyitó

A magyar felsőoktatásban egyedülálló módon növekszik és gazdaságilag is stabil lábakon áll a Károli Gáspár Református Egyetem – hangzott el az intézmény hétfői tanévnyitóján. A fasori református templomban tartott ünnepségen egyetemi polgárrá fogadták az elsőéves hallgatókat, valamint kitüntetéseket és díjakat adtak át.

Áldásból élni

2016. augusztus 29., címkék: Fekete Károly, tanévnyitó, túrkeve, fekete károly

„Ki ne maradjon életünkből a mi legnagyobb szövetségesünk, a nagy építő, aki áldássá teheti munkánkat " – kérte igehirdetésében Fekete Károly tiszántúli püspök az országos református tanévnyitó istentiszteleten.

Elkezdődött a tanév intézményeinkben

2016. augusztus 29., címkék: tanévkezdés, tanévnyitó, túrkeve

Szeptember 1-jén 170 magyarországi református köznevelési intézményben kezdődik el a tanítás. Képviselőik augusztus 27-én közös istentiszteleten kértek áldást a most kezdődő tanévre. A Túrkevén tartott országos református tanévnyitón emellett pedagógusokat tüntettek ki és iskolakezdési támogatást is átadtak.

Református köznevelési körkép 2016/17

2016. augusztus 29., címkék: tanévnyitó, túrkeve

Az előző tanévhez képest három óvodával, egy általános iskolával és egy alapfokú művészeti iskolával gyarapodott a református köznevelési intézményhálózat. Erről Papp Kornél, a Zsinati Oktatási Iroda vezetője számolt be az augusztus 27-i túrkevei országos református tanévnyitón.

Tanévnyitó a kárpátaljai cigánymisszióban

2015. szeptember 28., címkék: tanévnyitó, cigánymisszió

A Kárpátaljai Református Egyház cigánymissziója első alkalommal szervezett ünnepélyes tanévnyitót a cigány oktatási intézményekben szolgáló nevelők, oktatók számára. Az alkalomra a kisdobronyi cigánytemplomban került sor.

Új élet az öreg épületben

2015. szeptember 21., címkék: tanévnyitó, komádi

Osztály, vigyázz! Tanító néninek tisztelettel jelentem, az osztály tanulásra készen áll! – harsogja két másodikos kisdiák a tanóra kezdetén a komádi Sulyok István Református Általános Iskolában. A lelkesedés nem véletlen, hiszen az intézmény elindulása az utolsó pillanatig bizonytalan volt, Isten kegyelméből végül mégis elindulhatott.

Hűség és küldetéstudat

2015. szeptember 07., címkék: reformátusok lapja, bácskossuthfalva, tanévnyitó

Az anyagi és a jogbiztonság hiányának ellenére is erős intézményrendszert alkotnak a Kárpát-medence magyar református óvodái, iskolái, kollégiumai. Az Isten iránti hűséggel és a közös küldetéstudattal végzett szolgálat teszi őket azzá – hangzott el a délvidéki Bácskossuthfalván, a szeptember 5-én immár hatodszor megrendezett Kárpát-medencei református tanévnyitón. (A beágyazott videót elindítva visszanézheti az egész istentiszteletet.)

A Károlin is megnyílt a tanév

2015. szeptember 03., címkék: károli egyetem, tanévnyitó

További lehetőségeket jelent a Károli Gáspár Református Egyetem bővülés értékválsággal küzdő világunkban és az egyház és a nemzet iránt hűséges értelmiség nevelésében – hangsúlyozta Huszár Pál főgondnok a felsőoktatási intézmény szeptember 1-jei tanévnyitóján a budapesti fasori templomban.  

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.