Összeköt bennünket időn és téren át

2019. január 01., címkék: egység éve, körkérdés

A magyar reformátusság idén ünnepli újraegyesülésének tizedik évfordulóját, ezért ez az esztendő számunkra az egység jegyében telik majd. Ennek kezdetén arról kérdeztük a Magyar Református Egyház néhány tagját, mit is jelent ez számukra – válaszokat pedig óceánon innen és túlról is kaptunk.

Merünk nagyobbat álmodni?

2018. augusztus 19., címkék: ifi, élesztő, körkérdés

„Azért jöttem, hogy kikapcsolódjak és feltöltődjek lelkileg – de többet kaptam, mint amire számítottam" – a felvidéki ÉlesztŐ ifjúsági találkozó pénteki napján arról kérdeztük a résztvevőket, mit tanultak az elmúlt napokban.

Gondolatok a vallási toleranciáról

2018. január 27., címkék: ökumenikus imahét, körkérdés, Ökumenikus imahét

A Tordán elfogadott vallásbéke 450. évfordulója és az ökumenikus imahét alkalmából arról kérdeztük a különböző egyházak vezetőit, mit is jelent a vallásbéke és a vallási tolerancia a 21. században.

Az 501. év

2018. január 02., címkék: reformáció 500, körkérdés

Bár a reformáció jubileumi éve véget ért, az elmúlt fél évezred üzenete pont az, hogy a reformáció tovább folytatódik. Erről a különleges folyamatról, az elmúlt év tapasztalatairól és a legemlékezetesebb élményükről kérdeztük egyházi vezetőinket.

Túllátni a kereteken

2016. július 19., címkék: efott, refo500, körkérdés

A Zsinati Ifjúsági Iroda Refo500 sátorral vett részt az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT). A kezdeményezésről, a program valódi erejéről és üzenetéről a szervezőket kérdeztük.

Legyenek sóvá a társadalomban

2015. július 28., címkék: csillagpont 2015, reformátusok lapja, csillagpont, körkérdés

Az evangélium és a keresztyén értékek továbbadását várják a Csillagpont résztvevőitől azok az egyházi vezetők és politikusok, akiket arról kérdeztünk, a fiatalok között járva milyen gondolataik támadtak a találkozón.

Kárpát-medencei körkép

2015. június 25., címkék: körkérdés, reformátusok lapja

A Generális Konvent június 24–25-i budapesti ülésén az egyházkerületi vezetőket kérdeztük aktuális örömeikről és gondjaikról.

A keresztyénség és más vallások kapcsolata

2015. április 09., címkék: vallási tolerancia, körkérdés, vallásközi párbeszéd

„Az egyházon kívül nincs üdvösség" (extra ecclesiam nulla salus) tétel kizárólagossága évszázadokig meghatározta a keresztyén teológiát és gyakorlatot. Az elmúlt évtizedekben megélt globalizáció közel hozta egymáshoz a vallásokat, különösen Európában és Észak-Amerikában. Ezt többen a misszió elerőtlenítésének is tartják. Az Evangélikus Élet különböző felekezetű teológusokat kérdezett, fejtsék ki egyházuk álláspontját a keresztyénség és más vallások kapcsolatáról.

Pásztori üzenetek Kárpátaljára

2014. március 20., címkék: ukrajna, generális konvent elnöksége (gke), körkérdés, sion rádió

Mit üzenne a kárpátaljai magyaroknak az Ukrajnában kialakult válságos helyzetben? – ezzel a kérdéssel kérte üzenetük megfogalmazására a Generális Konvent elnöksége március 7-én Beregdarócon megtartott ülésének résztvevőit a beregszászi református Sion Rádió. A megszólalások szerkesztett változatát olvashatják.

Mit jelent ma a reformáció?

2013. október 30., címkék: körkérdés, reformáció napja, reformáció hónapja, Reformáció hónapja, reformáció hónapja 2013, reformáció

Október 31., a reformáció napja  kapcsán nem csak reformátusokat és nem csak lelkészeket kérdeztünk arról, mit jelent ma számukra a reformáció.

Kárpát-medencei körkép

2013. július 16., címkék: közös zsinat, magyar református egyház, Közös Zsinat, reformátusok lapja, körkérdés

Mik azok az egyházi, közéleti kérdések, amelyek mostanában a leginkább foglalkoztatják közösségüket? Ezt a kérdést a Magyar Református Egyházat alkotó részegyházak vezetőinek tettük fel még június 28-án, a debreceni közös zsinatot követően.

Különös élmény

2013. július 08., címkék: református énekek, kató béla, imre sándor, körkérdés, gulyás gergely, müpa

A gyülekezeti kórusmunka kicsúcsosodása, ösztönzés az éneklés különös élményének felfedezésére, alkalom az együttlétre. A XII. Református énekek három résztvevőjét, szolgálattevőjét kérdeztük arról, mit jelent számukra a már hagyománnyá vált hangverseny.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.