Ökumenikus erőfeszítések az ukrán békefolyamatban

2015. június 01., címkék: kárpátalja, Kárpátalja, ukrajna, egyházak világtanácsa (evt)

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) továbbra is vezető szerepet vállal az ukrajnai békéért tett ökumenikus erőfeszítésekben. A törékeny tűzszüneti egyezményt mindeközben napi szinten kezdi ki az erőszak az ország keleti részében.

Az EVT Ukrajnában fejezte ki szolidaritását

2015. március 21., címkék: kárpátalja, Kárpátalja, ukrajna, egyházak világtanácsa (evt)

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) tízfős delegációja március 17. és 20. között ukrán egyházi vezetőkkel, köztük a Kárpátaljai Református Egyház képviselőjével, Héder János lelkészi főjegyzővel is találkozott.

„Nem vagytok egyedül!"

2015. március 02., címkék: ukrajna, Kárpátalja, kárpátalja

Az elmúlt év márciusában a Generális Konvent beregdaróci ülésén Zán Fábián Sándor püspök úr már a háború fenyegető közelségéről beszélt. Mára az ukrán mozgósítás kiterjed a mintegy 150 ezres határon túli magyarságra is. A nemzetközi egyházi közösség szolidaritása a kárpátaljai reformátusokkal a krízis óta még inkább megerősödött.

Egyházi szervezetek üdvözlik a tűzszüneti megállapodást

2015. február 14., címkék: kárpátalja, Kárpátalja, ukrajna

A Kelet-Ukrajna kapcsán Minszkben kialkudott és aláírt tűzszüneti egyezményről az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Egyházak Világtanácsa (EVT) is a békés rendezést sürgető, elismerő sajtónyilatkozatot adott ki.

Melegedőhelyekre gyűjtenek Kárpátalján

2014. október 09., címkék: emberi erőforrások minisztériuma (emmi), ukrajna, kárpátalja, bölcskei gusztáv

Két hónapos szénszünet köszönthet be a télen Kárpátalján. Az orosz-ukrán háború miatt szorult helyzetbe került régió lakosságán közös akcióval igyekeznek segíteni a magyarországi segélyszervezetek – hangzott el az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón október 8-án Budapesten.

Gyűjtést hirdetett a Szeretetszolgálat

2014. szeptember 26., címkék: ukrajna, adománygyűjtés, kárpátaljai reformátusok (kre), kárpátalja, szeretetszolgálat (mrsz)

A Magyarországi Református Egyház Elnöksége és a Magyar Református Szeretetszolgálat levélben buzdítja a gyülekezeteket, hogy támogassák a nehéz helyzetbe került kárpátaljai református közösséget.

Nem lehet tudni, hogy mi lesz

2014. augusztus 21., címkék: pál sándor, reformátusok lapja, ukrajna, kárpátaljai reformátusok (kre), szeretetszolgálat (mrsz)

Bizonytalanságban éli hétköznapjait Ukrajna, benne a másfél százezer főnyi kárpátaljai magyarság is. Egyelőre hivatalosan nincs hadiállapot, de a részleges mozgósítás a magyar családokat is érinti. Nemzettársaink tehát ott vannak a keleti fronton, sőt az első áldozatokat már el is temették. A Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnökével, Pál Sándorral a közelmúltban jártunk Beregszászon.

Békenyilatkozatot adott ki a KRE vezetése

2014. augusztus 05., címkék: nyilatkozat, ukrajna, kárpátaljai reformátusok (kre)

A Kárpátaljai Református Egyház vezetése Békenyilatkozatban tiltakozik minden némű erőszak, háború ellen és aláírásgyűjtésbe kezd az Ukrajnában élő minden némű nemzetiség békés együttélése mellett. A nyilatkozatot eljuttatja a KRE valamennyi gyülekezetébe, valamint a nyilatkozatot el kívánják juttatni az ukrajnai és az anyaországi vezetőkön kívül az európai döntéshozókhoz is.

Tisztelettel egymás iránt

2014. június 12., címkék: vallási vezetők európai tanácsa, ukrajna, nyilatkozat

Az Vallási Vezetők Európai Tanácsa (ECRL) május 13-14. között Genfben tartott éves találkozóján a vallásgyakorlat védelmének jogára hívta fel a figyelmet. A kétnapos tanácskozás napirendjén szerepelt Ukrajna is. Az ECRL nyilatkozatban emelte fel szavát az ország helyzetével kapcsolatban.

Óvatosságra intik a kárpátaljaiakat

2014. április 10., címkék: reformátusok lapja, ukrajna

Katonai behívót kapott a Kárpátaljai Református Egyház lelkészi főjegyzője – adtunk hírt korábban az orosz–ukrán válság helyi reformátusságot is elérő hullámairól. Most az azóta történteknek jártunk utána. Héder János püspökhelyettessel telefonon beszélgettünk.

Pásztori üzenetek Kárpátaljára

2014. március 20., címkék: ukrajna, generális konvent elnöksége (gke), körkérdés, sion rádió

Mit üzenne a kárpátaljai magyaroknak az Ukrajnában kialakult válságos helyzetben? – ezzel a kérdéssel kérte üzenetük megfogalmazására a Generális Konvent elnöksége március 7-én Beregdarócon megtartott ülésének résztvevőit a beregszászi református Sion Rádió. A megszólalások szerkesztett változatát olvashatják.

Az orosz evangélikusok támogatják Krím bekebelezését

2014. március 20., címkék: ukrajna, orosz evangélikus egyház

A 2006-ban alapított „Augsburgi Hitvallású Evangéliumi-Lutheránus Egyház" (ELKAB) üdvözöli az ukrán félsziget, a Krím felvételét az Oroszországi Föderációba. AZ ELKAB a három evangélikus egyház egyike Oroszországban.

Csak ne legyen háború!

2014. március 08., címkék: generális konvent elnöksége (gke), ukrajna, kárpátaljai reformátusok (kre), zán fábián sándor

„Most kaptam a telefonos üzenetet: a püspökhelyettesünk megkapta a behívót" – ezzel a drámai bejelentéssel indította az Ukrajnában kialakult válságos helyzetről szóló beszámolóját Zán Fábián Sándor a Generális Konvent elnökségének március 7-én megtartott beregdaróci ülésén. A kárpátaljai püspök elmondta, hogy nem csak az ungvári lelkipásztor járt így az elmúlt napokban. Félelem és nyugtalanság van az emberek szívében, az asszonyok, az édesanyák a férjeikért és a fiaikért aggódnak.

A Generális Konvent elnökségének nyilatkozata az ukrajnai helyzetről

2014. március 08., címkék: közlemény, generális konvent elnöksége (gke), ukrajna

„A Kárpát-medencei reformátusság kiáll a kárpátaljai magyarság mellett."

„Nyílt levél Kárpátaljai Testvéreinknek"

2014. március 07., címkék: kárpátaljai reformátusok (kre), ukrajna, sárospataki teológia (srta)

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora nyílt levélben fejezte ki együttérzését a kárpátaljai református közösséggel.

Felhívás Ukrajnáért

2014. március 06., címkék: ukrajna

Az ukrán egyházak és vallási szervezetek felhívása az idegen agresszióval szemben.

Maradjon béke Ukrajnában!

2014. március 06., címkék: ukrajna

A Vallási Vezetők Európai Tanácsa (The European Council of Religious Leaders-ECRL) nagy figyelmet fordít a jelenlegi ukrán helyzetre, továbbá felhívást intézett minden párthoz a krízis békés eszközökkel való megoldása végett.

Az EKD is békés megoldást sürget Ukrajnában

2014. március 04., címkék: közlemény, német protestáns egyház (ekd), ukrajna

A Német Protestáns Egyház (EKD) külügyekért felelős püspöknője, Petra Bosse-Huber az ukrán helyzetet értékelve a tárgyalásokhoz való visszatérést sürgette.

„Az orosz vezetés Isten és az emberiség előtt tartozik felelősséggel…”

2014. március 04., címkék: Vatikán, ukrajna, vatikán

A hétvégén kialakult kritikus ukrajnai helyzettel kapcsolatban megszólaltak az egyházak is. Az orosz katonai egységek bevonulására a Krím-félszigetre már vasárnap felhívásokkal reagáltak. Egybehangzóan a válsághelyzet békés megoldására kérték az érintett feleket. Gyorsjelentésünkben a legfontosabb és elsőként kiadott egyházi állásfoglalásokat ismertetjük.

Az egyházak is kritizálták a Janukovics-kormányt

2014. február 25., címkék: janukovics, ukrajna

Az ukrán egyházak határozottan elítélték a védelmi erők erőszakos fellépését Kijevben a kormány ellenfeleivel szemben. Filaret, a kijevi ortodox pátriárka kijelentette: a fő felelősség Janukovics egykori államfőt terheli.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.