Kárpátalján is jobb adni!

2019. szeptember 13., péntek

Több kárpátaljai település és intézmény számára adott át pénzbeli és tárgyi adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) küldöttsége a nyár utolsó hétvégéjén.

Tizenötezer euró összegű adomány átadásáról írt alá szerződést Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, valamint Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója augusztus 30-án, Beregszászon. A közel ötmillió forintnyi adományt a holland Stichting Kinderen in Nood támogatásával juttatja el a Magyar Református Szeretetszolgálat kárpátaljai testvéreinknek, az összeggel a Nefelejcs – Fogyatékkal élő gyerekek rehabilitációs központjának fejlesztését és bővítését támogatja a szervezet. Zán Fábián Sándor hangsúlyozta, hogy ez az adomány hatalmas segítséget jelent számukra, hiszen az ukrán állam nem támogatja az ehhez hasonló szociális fejlesztéseket, az épület bővítését, valamint a padlásszint beépítését pedig képtelenek lennének önerőből megoldani.

Még aznap az MRSZ hosszútávú stratégiai megállapodást kötött a Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Jótékonysági Alapítvánnyal. A Szeretetszolgálat elsősorban a házi segítségnyújtásban és betegellátásban segíti az alapítványt, ehhez gyógyászati segédeszközöket biztosítva. A nyár végi találkozón tíz kerékpárral, valamint kerekes székekkel és járókeretekkel támogatták a kárpátaljai szolgálatot. Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója megköszönte a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek, a Diakóniai Központnak és a Diakóniai Alapítványnak, hogy „a nehéz idők ellenére is nyitottak az adományok fogadására és továbbadására. Gyakorlatilag a mi postás-funkciónkat egészítik ki azzal, ahogy a helyi szociális- és egészségügyi problémákat kezelik."

Másnap Nagydobronyban folytatódott a Szeretetszolgálat kárpátaljai adomány-körútja. Az 1995-ben létrehozott Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon árva, félárva és mélyszegénységben élő, egészséges vagy fogyatékkal élő gyermekek számára nyújt menedéket, vallási és nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Az intézményben jelenleg hetvenegy lány tölti mindennapjait, akik számára ez a hely jelenti a biztonságot és a reményt egy jobb életre. Az épület elavult fűtési rendszerének korszerűsítése elengedhetetlenné vált, ezért tavasz végén országos adománygyűjtést hirdetett a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy az otthon melege biztosított legyen a téli hónapokban.

A Szeretetszolgálat 1,2 millió forint összegű adománnyal és egyéb tárgyi adományokkal is segíteti az intézmény életét: erre a látogatásra higiéniai felszerelésekkel, iskolatáskákkal és tanszerekkel, biciklikkel, a dolgozók számára munkaruhával, valamint minden lányka számára egy-egy téli csizmával készültek. Az intézmény lelkipásztora, Katona Viktória elmondta: „Az igazi otthonban, ahol rendben van minden, van meleg is. Az MRSZ a gyűjtés által ahhoz járult hozzá, hogy a kiégett kazán helyett most újakat tudunk beállítani, amelyek biztosítani fogják gyermekeink számára a megfelelő hőmérsékletet." Úgy fogalmazott: a Szeretetszolgálat számukra egy „segítő jobb, hiszen nincs olyan hónap, hogy meg ne látogatnának bennünket és adományt ne hoznának." Az új kazánokra összegyűlt a szükséges összeg, a jövő évben azonban le kell cserélni a fűtőtesteket és a csöveket is, amihez szintén anyagi segítségre lesz szükségük"

Az adományokból nemcsak a gyermekotthon lakói, hanem a helyi cigány gyülekezet is részesedett. Iskolatáskákkal, tanszerekkel, zoknikkal, cipőkkel segítette az MRSZ a roma kisgyermekeket és családokat, hogy a szeptemberi tanévkezdés minél kevesebb terhet jelentsen számukra.

„Hálásak vagyunk Istenünknek és a támogatóinknak, hogy lehetővé tették számunkra, hogy legyen miből adnunk az arra rászorulóknak. A legnehezebb körülmények közt élő magyar testvérek jelenleg Kárpátalján élnek. Bár nemcsak magyaroknak és keresztyéneknek segítünk, de utunk elsődleges célja az volt, hogy a nehéz helyzetben lévő magyar reformátusságot támogassuk – foglalta össze Juhász Márton a körút élményeit. – Mindig jóleső érzés számunkra, ha néhány napra elhagyhatjuk komfortzónánkat. A hétköznapi munka jellemzően telefonnal a kezünkben, tárgyalóasztal mögött, a laptopot figyelve telik, ilyenkor pedig részesedhetünk azokban az örömteli pillanatokban, hogy láthatjuk a szempárokat, akik megkapják az összegyűjtött adományokat. Tényleg igaz, hogy aki másokat felüdít, maga is felüdül."
jobbadni.hu

Fotó: Neményi Márton

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.