Gyűjtés indult a szabolcsi vihar károsultjainak

2019. június 29., szombat

Hatalmas vihar csapott le csütörtök délután az ország keleti részére, kidőlt fákat, villanyoszlopokat, megrongált épületeket, összetört autókat, leszakított tetőket hagyva maga után. A legnagyobb pusztítás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, Kisvárda környékét érte. A Magyar Református Szeretetszolgálat országos gyűjtést hirdetett, amelyhez a Tiszántúli Református Egyházkerület is csatlakozott.

Villámcsapás-szerűen érkezett június 27-én a pusztító vihar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Ami eleinte könnyű nyári zápornak tűnt, rövid időn belül komolyra fordult: több mint 26 000 fogyasztói helyszínen még pénteken sem volt áram, 31 épület lakhatatlanná vált, 80 főnek azonnal el kellett hagynia az otthonát a megyében. A hatóságok egy nap alatt 591 káresetet tudtak felszámolni, további 800 helyszínen még másnap is dolgoztak. A környék valamennyi hivatásos és önkéntes tűzoltója szolgálatot teljesít a kármentésben.

Az összefogásban bíznak a helyiek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, Seszták Oszkár, valamint Román István kormánymegbízott a Magyar Református Szeretetszolgálathoz fordult segítségért. Azt írták: ebben a természeti csapásban a magyar lakosság összefogására van szükség, hiszen teljesen kilátástalannak tűnik helyzetük.  A Magyar Református Szeretetszolgálat június 28-án országos adománygyűjtést hirdetett a viharkár érintettjei számára. Felhívásukban azt hangsúlyozzák: bármilyen kis összeg nagy segítséget jelent, hiszen több száz család otthona szenvedett kárt a hirtelen lesújtó, pusztító erejű viharban.

Az adományokat az alábbi módon lehet eljuttatni a Magyar Református Szeretetszolgálat számára:
Bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank)
A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „Viharkár”
Nemzetközi bankszámlaszám: HU04-1070-2019-8500-8898-5010-0002
SWIFT-kód: CIBH HU HB
Adományvonal: 1358 (egy hívás/SMS 250 forint adományt jelent)

A segítség bizonyságtétel

Pénteken Fekete Károly tiszántúli püspök is ellátogatott a szabolcsi viharkárt szenvedett településekre. A környéken élőket biztosította arról, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület imádságban hordozza a települések életét, és minden lehetséges módon támogatja a Szeretetszolgálat adománygyűjtő felhívását. Több gyülekezetben a vasárnapi istentiszteleten hívják fel a figyelmet a gyűjtésre, az adományokból a kárt szenvedett egyházközségeket és családokat is támogatják majd.

„Abban bízunk, hogy mint már korábban oly sokszor, most is megtapasztalhatjuk református testvéreink összefogását és segítő szándékát. Szeretnénk mi magunk is tanúbizonyságot tenni vezérigénkről: „Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be Krisztus törvényét.” (Galata 6,2) – tette hozzá Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Forrás: jobbadni.hu
Fotó: frissmedia.hu, Kerezsi Béla

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.