Vendéglőből református, majd kopt templom

2012. augusztus 21., kedd

Magyarország első kopt ortodox templomát 2011. augusztus 21-én szentelte fel III. Senuda (1923-2012), a kopt keresztény közösség pápája. A templom helyén korábban református templom állt, de miután kicsinek bizonyult, a református egyházközség presbitériuma döntött a régi templom eladásáról, amit 2008. július 7-én hagyott jóvá az egyházmegyei elnökség.

A Budapest-Szemeretelepi Református Egyházközség megállapodást kötött a Magyarországi Kopt Ortodox Patriarkátussal az épület adásvételéről és 2010. december 31-ig való közös használatáról.

Budapest XVIII. kerületének Szemeretelepi része Szemere Miklós földtulajdonosról kapta a nevét, miután 1910 körül, a felparcellázás után családi házas lakónegyed alakult ki itt. Mind a katolikus, mind a református hitélet az 1920-as években indult meg, mindkét felekezet alkalmainak helyszíne az akkora Conrád utcai általános iskola (ma Pythagoras Általános Iskola) volt, míg saját templomaik meg nem épültek.

Az 1930-as években érett meg a gondolat a szemeretelepi reformátusokban önálló gyülekezet létrehozására és saját templom építésére. 1939-ben a szemeretelepi fiókegyházközség megvásárolt egy mulatót a Bajcsy-Zsilinszky úton, hogy ideiglenes templomot rendezzen be benne. A vásárláshoz a pénzt az egyházközség első gondnoka, Zabolai Kozma Balázs jogász kölcsönözte. Az épület tetejére kis harangtorony került, 80 kg-os haranggal; a 160 ülőhelyes templom belső kialakítása részben őrizte a mulató térelosztásának nyomait. Ennek az épületnek az újbóli átépítésével készült el az új kopt templom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Az 1940-ben a Pestszentlőrinc-Központi Református Egyházközségből kivált anyaegyházközség végleges templomát a szemben levő nagyobb telekre tervezték, ahol ma a parókia áll. Több jeles építész készített terveket az építendő templomhoz. Az erdélyies terv mellett született egy erődítményre emlékeztető elképzelés is, mely Hegedüs Dezső építész elgondolása. A háború azonban meghiúsította a templomépítés tervét. Jelenleg e telken folyik az új református templom építése Nagy Béla építészmérnök tervei alapján.

Az új templom építésével kapcsolatosan a presbitérium által megfogalmazott igény az volt, hogy az építményről első ránézésre látszódjon, hogy református templom, és rendelkezzen ötszáz-ezer urna elhelyezésére alkalmas helyiséggel.

Az új református templom alapkőletételi ünnepségérét 2010. július 26-án tartották, amelyen igehirdetéssel dr. Bogárdi Szabó István a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke szolgált. 2012. tavaszától az épülő félben lévő templomban tartják istentiszteleteiket a szemeretelepi reformátusok,

Millisits Máté

Fotó: Bajkó Ferenc

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.