Az igazság oldalán küzdöttek

2019. június 25., kedd

„Megverték Dunapatajt, megverték a környéket, térdre kényszerítették az igazságot és szabadságot kedvelő embereket, nyomorba döntöttek egy egész országot" – a Tanácsköztársaság vérengzésének áldozataira emlékeztek vasárnap Dunapatajon. Az alkalmon Bogárdi Szabó István püspök hirdetett igét.

A dunapataji lázadás 100. évfordulója alkalmából az egykori unitárius templomban működő Pataji Múzeumban emlékeztek a vérengzés áldozataira. Az alkalmon Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét. Mint mondta, száz esztendővel ezelőtt, amikor Dunapatajon és a környékén élő gazdák, az egyszerű emberek „a vesztes világháború nyomorúságait hordozva, szenvedve és küszködve megpróbálták újrakezdeni az életet”, a diktatúra újabb és újabb rendeletekkel terhelte mindennapjaikat.

Gabonafejadagként évi 72 kilogrammot határoztak meg, a Hadügyi Népbizottság újabb sorozási rendeletének megvalósítását pedig éppen a legfontosabb mezei munkák idején, június 19-én kellett volna elkezdeni. A község népe azonban fellázadt a toborzást tartó, erőszakoskodó vöröskatonák ellen, lefegyverezték az őrséget, és letartóztatták a helyi direktórium tagjait. A dunapatajiak június 19. és 22. között több sikeres akciót hajtottak végre: ágyút szereztek, segítettek megvédeni Kalocsát, visszafoglalni Hartát, és csak a június 23-i általános támadás, a tüzérséggel és gépfegyverekkel érkező túlerő tudta legyőzni a gyengén felfegyverzett védekezőket.

Bogárdi Szabó István püspök hangsúlyozta: a kommunisták a kommün megdöntése miatt kegyetlen bosszút álltak, „a terrorbrigádok, a Lenin-fiúk a lázadást elfojtották lincseléssel, akasztással, nyilvános kivégzésekkel”. „Megverték Dunapatajt, megverték a környéket, térdre kényszerítették az igazságot és szabadságot kedvelő embereket, nyomorba döntöttek egy egész országot” – fogalmazott a püspök.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, száz évvel ezelőtt szörnyű pusztítást szenvedtek el a dunapatajiak, amiért fel mertek lázadni egy diktatúra ellen. A kommunisták bosszúból embereket gyilkoltak vagy tettek tönkre, egyházakat és közösségeket vertek szét. Az államtitkár hangsúlyozta: a helyiek bátorsága és kiállása hősies tett, hiszen „minden egyes embernek megvan egy közösségben, egy nemzetben, egy országban a maga felelőssége”.

Soltész Miklós arra is emlékeztetett, hogy a kicsiny, Duna menti településen élők lázadása, a kommunista diktatúrával szembeni ellenállásuk, a később felakasztottak áldozata nélkül elképzelhető, hogy a kommunista időkben hazug módon „dicsőséges 133 napnak” nevezett időszak sokkal tovább tartott volna. Az államtitkár szerint a dunapataji hősök tette hasonlít az 1956. október 23-ai eseményekre: a forradalom idején ugyanis egy kicsiny ország fordult „a nagy kommunista rémuralommal” szembe, és „bár azt is meglepték, mégis reményt adott mindenkinek, hogy igenis érdemes küzdeni az igazság oldalán”.

forrás: MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.